Pericol de inundații în Satu Mare. Planul de Apărare, distrus prin Ordonanță de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zoltán-Carol Pop, directorul ANIF Satu Mare
Zoltán-Carol Pop, directorul ANIF Satu Mare

Planul de apărare împotriva inundațiilor este compromis la Satu Mare. O ordonanță guvernamentală limitează funcționalitatea stațiilor de pompare ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare și expune zone întregi din județ pericolului inundațiilor.

„De la 1 ianuarie 2011, stațiile de pompare sunt puse în funcțiune doar contra cost. Proprietarii de terenuri agricole trebuie să plătescă taxa IF (de îmbunătățiri funciare - n.r) din care să se achite costurile funcționării pompelor, însă avem un singur contract semnat în județ, deci stațiile de pompare sunt nefuncționale și fără electricitate. Zăpada se topește într-o zi, iar noi putem interveni în aproximativ 10 zile, atât durează racordarea la rețea și pornirea pompelor “ afirmă Zoltán-Carol Pop, directorul ANIF Satu Mare.

ANIF a interzis ținerea sub tensiune a transformatoarelor care alimentează stațiile de pompare când acestea din urmă nu funcționează, din pricina pierderilor de energie electrică, care trebuie acoperite de instituție. „Situația expune județul unui risc maxim de inundații în zona tuturor celor trei bazine hidrografice, Someș, Tur și Tisa întrucât timpul de intervenție este de zece ori mai mare decât timpul real necesar pentru evitarea inundațiilor“ afirmă Pop. În momentul de față, în județ, 17 pompe dintre cele 158 sunt nefuncționale din 2010. Stațiile de pompare nu sunt racordate la rețeaua electrică și nu ar putea face față în timp util topirii zăpezilor.  Potrivit specialiștilor ANIF, racordarea transformatoarelor la rețeaua electrică durează 7 zile iar punerea în funcțiune a pompelor – alte 3 zile.

Cum se evită inundațiile


Descărcarea apelor interne acumulate pe terenurile din județ se face prin pomparea surprlusurilor de apă, adunate în canalele colectoare, în cursurile mari, respectiv Tur, Someș și Tisa, prin stațiile de pompare. „Fără stații de pompare, apa iese din canal și inundă stațiile de pompare. Problema e că aceste canalele nu pot fi pornite decât dacă asociațiile agricole plătesc taxa de îmbunătățiri funciare, 100 de lei la hectar, din care 58 de lei subvenționați de stat. Noi putem face față acum topirii zăpezilor din Satu Mare cu canalele închise însă nu vom putea prelua surplusul din Zalău și Maramureș, care ajunge tot la noi, din pricina poziționării geografice. Suntem fund de cuvă“ afirmă directorul Pop.

Plan de urgență pentru salvarea Planului de Apărare

În cadrul întâlnirii desfășurate dimineață, convocată de prefectul Radu Giurcă pentru a evalua situația și a debloca Planul Operațional pentru Situații de Urgență, șeful ANIF Satu Mare a acuzat OG 82 și circulara internă a Agenției, care condiționează funcționarea stațiilor de pompare de achitarea costurilor utilizării lor. Reprezentanții ISU i-au propus prefectului ca, pentru deblocarea situației, pierderile de energie electrică și costurile planului operațional să fie achitate din Fondul pentru Situații de Urgență aflat la dispoziția Guvernului. „Situația de urgență trebuie izolată de aspectele economice ale privaților cu ANIF. Stațiile de pompare trebuiesc puse în funcțiune, cu sau fără contracte cu privații, care n-au nicio treabă cu Planul Operațional de Apărare înmpotriva Inundațiilor. Trebuie făcute adrese, la fel ca anii trecuți, către furnizorul de energie electrică, iar costurile – suportate de Guvern“ au apreciat reprezentanții ISU. Prefectul a promis că va căuta soluții la MAI și ANIF.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite