Metode infailibile de a le explica copiilor ce înseamnă politeţea: „Facem apel la jocurile de socializare, la lucru în echipă“
0Părinţii şi bunicii le pretind copiilor să salute respectuos, să se poarte cuviincios, însă de cele mai multe ori nu ştiu să le explice celor mici ce înseamnă politeţea. Bunele maniere ar trebui explicate pe înţelesul celor mici, fără a-i determina să facă anumite gesturi doar pentru etichetă.
Cei mici aud la tot pasul expresii precum: „Cum răspunzi la salut?, Ce îi spui bunicii dacă ţi-a adus ciocolată?, Salută-ţi frumos colegii, sau Spune pardon!“, însă dincolo de aceste exprimări, părinţii exercită o presiune asupra celor mici care ajung să facă din obligaţie un gest doar când sunt cu mama sau tata, iar când ajung în colectivitate mai uită de ele, exprimându-şi sentimentele autentice.
Metodele acestea clasice sunt contrazise de psihopedagogi şi specialiştii care susţin că cei mici imită mai degrabă comportamentul adulţilor şi nu ceea ce pretind de la ceilalţi că ar trebui să facă.
În contextul în care părinţii şi bunicii petrec tot mai puţin timp alături de cei mici, copii preiau din comportamentul prietenilor, a colegilor, din programele televizate sau pentru a „fi cool“ din trendurile pe care le dictează idolii lor. Există însă şi metode neconvenţionale, pe placul celor mici pentru a le explica copiilor bunele maniere şi a-i determina să le respecte şi să le înţeleagă indifernt dacă sunt sau nu sunt însoţiţi de adulţi.
Pe înţelesul celor mici
Prin joc, schimburi de roluri, poveşti scurte şi discuţii libere,exemplele celor din jur, bunele maniere pot fi asimilate de cei mici fără nici o dificultate, iar dacă sunt motivaţi, cei mici pot ajunge să asimileze cunoştiinţe pe care unii adulţi nici nu le au.
Asta au vrut să demonstreze organizatorii cursurilor de bune maniere din cadrul programului educaţional „Şcoala bunelor maniere“ care a ajuns anul acesta la cea de-a doua ediţie şi care s-a bucurat de o participare numeroasă, atât din partea părinţilor, cât şi a celor mici.
La finalul proiectului, fiecare copil a primit o diplomă de prinţesă sau cavaler care să le ateste competenţele şi să fie motivaţi să respecte ceea ce au învăţat, conform „statutului“ pe care l-au dobândit

Proiectul s-a derulat sub egida Bibliotecii Judeţene Satu Mare, care a dorit în felul acesta să ajungă în aproape de cei mici, nu prin metodele clasice, cât prin punerea în practică a bunelor maniere.
Fie că au venit cu părinţii, cu buncii sau au rămas în compania bibliotecarilor, cei mici au participat anul acesta la şapte lecţii, iar la fiecare oră de bune maniere au fost prezenţi patruzeci de copii cu vârste cuprinse între cinci şi doisprezece ani. întregul program s-a desfăşurat pe baza unor cunoştiinţe teoretice transmise prin intermediul unor ateliere de lucru, a unor mini-scenarii prin care copiii au interpretat persoanaje imaginare în situaţiile propuse pe o anumită temă printre care s-au aflat: ţinuta vestimentară şi accesoriile, despre punctualitate, igiena personală, despre cadouri, salut, cum aranjăm masa şi cun ne comportăm în timpul servirii, dar şi altele.
Bibliotecarii implicaţi în proiect s-au folosit de asemenea de texte scurte interactive pentru a simula anumite situaţii, după care cei mici au discutat liber pe tema dată.
“Sunt copii care cunosc manierele de acasă, dar sunt şi lucruri noi pe care îi învăţăm, făcând apel la jocuri de socializare, la lucrul individual şi în echipă. O parte sunt mai timizi, astfel că această activitate este bine-venită pentru ei, pentru stima de sine, curaj sau corectarea deficienţelor. De exemplu, pentru a a-i învăţa cum să aşeze masa ne-am folosit de farfurii şi tacâmuri, de pahare, fiecare pe rând a avut posibilitatea de a aranja masa, iar apoi am gândit un joc de rol interactiv pentru a explica şi care sunt regulile pe care trebuie să le respectăm în timpul servirii. Acest lucru ar trebui să îl facă şi părinţii acasă cu cei mici”, a spus Paula Horotan, director adjunct al Bibliotecii Judeţene şi îniţiatorul proiectului.
Aceasta a mai precizat că prin respectarea bunelor maniere şi a etichetei, cei mici pot câştiga mult mai repede simpatia adulţilor, respectul celor mici, fiind şi o metodă eficientă de integrare într-un grup.
„Este important ca cei mici să cunoască regulile de bază ale manierelor, fiind în acelaşi timp o modalitate prin care îşi pot câştiga respectul colegiilor, fiind apreciaţi atât de adulţi, cât şi de cei care deşi vor să arate că sunt cool, le place să stea în preajma unor persoane care îi respectă. Bine, mai sut şi excepţii de copiii care încurajaţi de părinţi nu ţin cont de nici o regulă de politeţe, însă oricât de greu le-ar fi părinţilor, aceştia trebuie să îşi rupă din timpul lor pentru a-i face pe cei mici să înţeleagă şi să pună în aplicare bunele maniere care după o anumită vârstă sunt făcute din reflex“, explică Paula Horotan.
Învăţături, fără ţipete
Un alt lucru deosebit de important subliniat de cei care au lucart cu cei mici pe parcursul vacanţei de vară este râsul, atitudinea pozitivă pe care trebuie să o aibă adulţii atunci când le explică celor mici subiecte precum igiena personală, vizitarea unei persoane bolnave la spital sau altele.
„Copii nu vor reţine explicaţiile şi nu vor interioriza ceea ce au învăţat dacă se ţipă sau sunt presaţi să se comporte într-un fel doar pentru că aşa trebuie. În primul rând adultul trebuie să aibă o atitudine pozitivă. Spre exemplu, la lecţia legată de vestimentaţie am fost îmbrăcată foarte haios, cu multe accesorii şi am avut de mers la o ceremonie, i-am rugat pe cei mici să dea jos piesele vestimentare care nu se potrivesc, a fost haios şi s-au amuzat, ceea ce e bine, pentru că la finalul lecţiei am ajuns la concluzia că au reţinut aspectele importante ale temei“, a spus Paula Horotan.