Luptătorul Raul, băiatul care a inspirat România. La 13 ani, face bani din sport ca să-şi susţină cei zece membri ai familiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raul Zarzu, locul I la un concurs de lupte greco-romane foto. arhiva personala
Raul Zarzu, locul I la un concurs de lupte greco-romane foto. arhiva personala

Raul Zarzu a ajuns de trei ori campion naţional la lupte libere, deşi are abia 13 ani. Dârzenia băiatului este stimulată în bună măsură de faptul că trebuie să-şi susţină financiar familia formată din zece membri.

Un băiat de 13 ani din Satu Mare a ajuns un exemplu pentru cei de-o vârstă cu el, nu doar pentru performanţele obţinute, ci şi pentru că, la vârsta lui, a devenit sprijin pentru familia lui, care trece prin mari dificultăţi financiare. Raul Zarzu din Terebeşti, un sat din judeţul Satu Mare, a devenit deja de trei ori campion naţional la lupte, ceea ce i-a şi adus o bursă din care îşi susţine familia, care numără zece suflete în total.

Raul Zarzu a început să practice sportul numit lupte libere, după ce medicii i-au recomandat să facă mişcare. Făcuse nişte investigaţii medicale care n-au ieşit tocmai cum trebuia. „Raul nu a avut alte probleme de sănătate, în afară de faptul că se plângea că îl înţeapă tare în piept. Am fost la medic, care ne-a spus că are prea multă energie şi că trebuie să facă neapărat sport.

Aşa a ajuns la domnul Barbul (n.r. – antrenorul lui), la lupte. "Îi mulţumesc din suflet domnului Barbul, pentru că din prima clipă mi-a spus că poate să facă ceva din el, iar cu ajutorul dânsului am ajuns unde suntem. Şi viaţa noastră s-a schimbat în bine, cu toate problemele pe care le avem. Raul ne aduce bucurii de fiecare dată când merge la o competiţie“, povesteşte Doina Zarzu, mama lui Raul.

Tudor Barbul este un antrenor pasionat de la Clubul Sportiv Satu Mare – Cetate Heracle Ardud. Omul are doar cuvinte de laudă la adresa lui Raul, despre care spune că a muncit mult în sala de antrenamente pentru a ajunge să poată afirma că se află printre cei mai buni.

„Acest copil este un fenomen. A atras privirile tuturor încă de la primul turneu. Când am fost la Torino, antrenorii de acolo au spus că vor să-l transfere în Italia, unde îi oferă casă, masă, condiţii foarte bune de pregătire, plus multe alte beneficii. Şi din ţară sunt multe cluburi care ar dori să îl aibă în curtea lor. Merită sprijinit acest copil minunat“, a spus Tudor Barbul, antrenorul lui Raul Zarzu.

„Şansă pentru mine, fraţii, părinţii şi bunicii mei“

Familia lui Raul se confruntă cu probleme financiare mari, care-l afectează pe băiatul de 13 ani. Tatăl munceşte cu ziua, iar familia beneficiază de ajutor social, însă mama nu are un loc de muncă, fiind nevoită să rămână acasă, alături de fraţii lui Raul care încă sunt mici. Luptătorul Raul a decis însă că va fi el cel care le va rezolva pe toate, cu multă muncă şi perseverenţă. Planul lui intim este să ajungă la un nivel de performanţă care să-i aducă suficienţi bani cât să-şi scoată familia din impasul financiar.

„De câte ori intru în competiţie mă gândesc la familia mea. Îi am mereu lângă mine, mai ales în momentele grele. Cu domnul Barbul şi ceilalţi antrenori lângă mine, care sunt foarte buni, simt că pot să fac multe pe viitor. Nu este uşor, dar îmi place ceea ce fac. Mai ales fiindcă ştiu că, în următorii ani, îmi voi putea ajuta financiar familia. Sportul mi-a dat o nouă şansă la viaţă, atât pentru mine cât şi pentru fraţii, părinţii şi bunicii mei“, mărturiseşte, cu lacrimi în ochi, Raul Zarzu.

În prezent, părinţii lui Raul o duc atât de greu cu banii, încât sunt nevoiţi să plătească în rate soba pe care au cumpărat-o în prag de iarnă şi care i-a costat 1.000 de lei. De cadouri de Moş Crăciun pentru copii nu poate fi vorba, în general. Exemplul de devotament şi sacrificiu al lui Raul a impresionat însă multă lume din Satu Mare, iar cazul său a ajuns să fie mediatizat recent la nivel naţional. Din acest motiv, o mulţime de oameni din România s-au mobilizat cu daruri şi bani, iar familia Zarzu a avut parte de sărbători de iarnă decente, înainte de intrarea în 2016.

De la campion, la campion

Sătmăreanca Alice Ardelean, o luptătoare din România cunoscută în circuitul MMA (n.r. – un gen de sport de contact intitulat generic Arte Marţiale Mixte), i-a spus despre Raul lui Alexandru Lungu, sportivul român cu cel mai bun palmares în judoul mondial la masculin şi primul român care a reuşit să se impună în competiţii internaţionale din categoria MMA. După ce a ascultat povestea băiatului de 13 ani, Lungu a anunţat că scoate la licitaţie un kimono cu autograful său şi că banii obţinuţi vor fi donaţi familiei Zarzu. 

"De câte ori intru în competiţie mă gândesc la familia mea. Îi am mereu lângă mine, mai ales în momentele grele. Nu este uşor, dar îmi place ceea ce fac. Mai ales fiindcă ştiu că, în următorii ani, îmi voi putea ajuta financiar familia", spune Raul. 

Antrenorul lui Raul spune că majoritatea copiilor care ajung sub coordonarea lui au situaţii complicate de viaţă, iar sportul îi ajută mult să se disciplineze şi să se redreseze. „Sunt mulţi copii care alunecau pe o pantă periculoasă şi au ajuns în sala noastră de antrenament. Acum au alte perspective şi un alt viitor. Ne ocupăm de ei şi pe plan social, la fel cum ne implicăm şi în viaţa lui.  "Raul care, pe lângă că este de trei ori campion naţional, este un băiat foarte sufletist. Poate ar trebui ca autorităţile să investească mai mult în sport, în săli, în dotarea acestora pentru ca şi cei mici, copiii din mediul rural, să aibă o şansă să devină campioni, aşa cum este Raul“, îndeamnă Tudor Barbul. 

Vă mai recomandăm:

Puştii români geniali care impresionează mapamondul. Au ajuns campioni la GO, sportul chinezesc al minţii practicat de 27 de milioane de oameni

Românca plecată în Danemarca să ajungă între marii manageri de fotbal ai lumii: „Sunt conştientă că mulţi vor încerca să mă calce în picioare“

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite