Dr. Pánczél Zoltán un Sir al business-ului şi vânătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sir. dr. Pánczél
Zoltán a făcut parte din Ordinul Sfântul Ioan de Ierusalim,Cavaleri de Malta. FOTO - evz.ro
Sir. dr. Pánczél Zoltán a făcut parte din Ordinul Sfântul Ioan de Ierusalim,Cavaleri de Malta. FOTO - evz.ro

Sir. dr. Pánczél Zoltán şi-a clădit o carieră fulminantă în lumea afacerilor, şi-a urmat vocaţia culturală, s-a bucurat de respect în domeniul diplomaţiei, a fost un Mecena al artelor, a realizat o importantă operă filantropică şi a fost un pasionat explorator al lumii.

Sir. dr.  Pánczél Zoltán Tibor, s-a născut la Satu-Mare, la data de 31 mai 1959, fiind treilea copil din familie. Familia sa are originea in localitatea Carei, mama, Pánczél (Nonn) Margit, fiind nepoata lui Nonn Gyula, arhitect renumit, care a proiectat lărgirea clădirii piariştilor şi a gimnaziului piarist din Carei şi la construirea  mai multor clădiri din centrul oraşului

Studiile le-a urmat în Satu-Mare la şcoala elementară Rákóczi Ferenc şi la „Liceul Maghiar”, unde , a dat bacalaureatul în 1978. Încă din anii de liceu s-a ocupat cu organizarea diferitelor manifestări sociale şi culturale,  organizând mai multe evenimente în viaţa şcolii. Tot în acelaşi an a fost admis la Universitatea din Timişoara, la Facultatea de Arhitectură, însă nu a lucrat niciodată în acest domeniu, mai târziu devenind om de afaceri în municipiul Timişoara, unde s-a stabilit pâna la sfârşitul vieţii. Pe parcursul anilor de facultate a luat parte la organizarea evenimentelor culturale şi a fost întemeiătorul şi conducătorul clubului de film. Prin iniţiativa lui s-a organizat prima dată la Timişoara manifestarea culturală „Csepűrágó”, care s-a bucurat de un uriaş succes în următorii ani, aducând în oraşul de pe malul Begăi sute de mii de spectatori.

panczel

Om de afaceri de succes şi mare filantrop

Activitatea sa ca om de afaceri a început în 2001 când a înfiinţat compania Fornetti, una dintre cele mai mari francize din România. Pánczél Zoltán a condus Fornetti România în perioada 2001-2008. Sub manageriatul lui, a reuşit să construiască în România, la Hodoni, în judeţul Timiş, o fabrică în doar 100 de zile, în care au fost angajate peste 600 de persoane. În cei opt ani în care s-a aflat la conducerea companiei, afacerea Fornetti a devenit sistemul de franciză numărul 1 în România şi a devenit unul dintre cele mai importante firme la nivel european. Pánczél a revenit la conducerea Fornetti România, în 2012, după ce compania intrase în insolvenţă.

A avut un rol important, ca membru fondator al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Maghiari din România, fiind preşedinte al asociaţiei între 2008 şi 2011. În 2009 a fost numit consul onorific al Ungariei la Timişoara. Ocupând această funcţie a sprijinit moral şi financiar minoritatea maghiară din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi. Ca savant proeminent şi lider neobosit, lucra la dezvoltarea economiei şi a comunităţii, servind relaţiile ungaro-române. În acest spirit a consacrat puterea sa intelectuală şi materială unor scopuri ştiinţifice, culturale, educaţionale şi sociale.

După obţinerea titlului de doctor în economie a predat la Universitatea Mihai Eminescu din Timişoara. A fost un sprijinitor neobosit al Asociaţiei Onoare din Ungaria, fiind distins cu premiul „Trandafir”.

Chiar dacă n-a folosit în viaţa particulară titlul, Pánczél Zoltán era distins cu titulatura Sir, fiindcă a făcut parte din Ordinul Suveran Sfântul Ioan de  Ierusalim, Cavaleri de Malta, distins cu Crucea Mare a Cavaleri de Malta şi Cipru, fiind ministru de finanţe al acestui ordin. Inima lui Sir. dr. Pánczél Zoltán Tibor a încetat să bată în dimineaţa de 28 ianuarie 2013.

safari

Pasionat de călătorii şi Safari

Unul dintre hobby-urile sale preferate era călătoria. În viaţa sa scurtă, dar activă, a vizitat mai multe ţări, în cele şase continente a lumii. A vizitat şi locuri exotice, ca Africa de Sud, Noua Zelanda, China, Australia, America de Nord. Cu ocazia acestor călătorii a făcut mii de fotografii şi zeci de ore de filmări. Colecţia sa era renumită între prietenii săi, de mai multe ori  organizând seri de vizionare de fotografii şi filme.

Încă din tinereţe, ca şi străbunicul său Nonn Gyula, care a înfiinţat Asociaţia de Vânătoare în Carei, era pasionat de vânătoare şi arme. În localitatea Brebu Nou (jud. Timiş), locul său de relaxare, a construit o casă, unde a organizat o sală de arme şi trofee de vânătoare cu exponate din toate colţurile lumii.

expozitie

Cea mai vizitată expoziţie

Colecţia de arme şi trofee de vânătoare a ajuns în anul 2013 în gestiunea Muzeului Municipal Carei, fiind donată de către familia lui Panczel Zoltan Tibor, potrivit dorinţei acestuia. Astfel, în luna iunie 2013 au ajuns la Carei, un număr de 440 de obiecte din colecţia sa, care până atunci au fost expuse într-o sală din reşedinţa sa de vacanţă din localitatea Brebu Nou, judeţul Caraş-Severin.

Expoziţia din Castelul de la Carei este alcătuită din trofee de vânătoare, obiecte legate de vânătoare, respectiv o colecţie de arme incluzând căşti militare şi pălării. Urmărind un concept de pedagogie muzeală, s-au realizat 3 secţiuni pentru a prezenta materialul colecţiei, grupând obiectele colecţiei în următoarele tematici: arme din diferite epoci, vânătoarea în Europa, vânătoarea în Africa.

Pentru acestă expoziţiei sunt puse la dispoziţie 4 săli, obiectele din colecţie expunându-se tematic. În prima sală este expusă colecţia de arme, pălării tipice pentru diferite zone ale lumii şi câteva căşti militare. În a doua sală, se regăsesc trofee împăiate şi diferite obiecte legate de vânătoarea din Europa, cum ar fi: trofeu mistreţ, trofee de cerb şi căprioară, trofee de capră neagră, trofee de muflon, blană de urs, blană de vulpe etc. În cea de-a treia sală, atenţia vizitatorilor este atrasă de trofee exotice: diferitele specii africane de ierbivori, reconstituie atmosfera diversităţii faunei savanei.

În această sală sunt prezentate obiecte vechi folosite probabil de primii vânători europeni în Africa, şi câteva obiecte artizanale. Regăsim trofee de: antilopa-samur, antilopa-cal, antilopa de apă, antilopa pygargus, antilopa-elan, marele kudu, impala,zebra, gnu-dungat, nyala etc. Cele mai atractive obiecte ale expoziţiei sunt expuse în cea de-a patra sală a expoziţiei. Aceasta cuprinde exemplare naturalizate în întregime şi trofee ale vânatului mare din Africa: trofeu bivol, struţ, trofeu girafa, trofeu rinocer,trofeu elefant, leu, craniu rinocer, craniu leu, craniu girafă, picioare girafă etc.

De menţionat că cea mai vizitată expoziţie organizată în cursul anului trecut (2014) în judeţul Satu Mare a fost cea de la Castelul Karolyi din Carei, intitulată „ Expo Africa”. Potrivit directorului Muzeului Judeţean (MJ) Satu Mare, Liviu Marta, expoziţia a fost vizitată de peste 46.000 de persoane.

Vă mai recomandăm

Regretatul Zoltán Pánczél l-a adus pe Jose Carerras la Timişoara

PREMIERĂ: Castelul din Carei va găzdui o expoziţie din arme şi trofee din Africa , vernisată numai la Muzeul Antipa

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite