Cum vede liberala Andreea Paul decalogul de integritate al PNL: „Nu e adevărat că nu aş îndeplini criteriul contractelor cu statul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Andreea Paul. Credit foto: www.andreeapaul.ro
Foto: Andreea Paul. Credit foto: www.andreeapaul.ro

Prim-vicepreşedintele PNL, Andreea Paul, consideră că cele 10 criterii de integritate aflate în discuţie publică sunt necesare, dar nu suficiente, pentru ca reforma politică ce şi-o propun liberalii să aibă succes. ”Aceste propuneri trebuie validate în data de 11 decembrie la Consiliul Naţional al PNL şi, apoi, aplicate tuturor candidaţilor, indiferent de poziţia lor ierarhică. Nimeni nu va fi mai presus de 'legea internă' a PNL”.

PNL are în discuţie publică zece criterii de integritate, pe baza cărora vrea să-şi filtreze candidaţi, în perspectiva alegerilor de anul viitor. Acestea sunt: lustraţia; traseismul politic; nepotismul; contractele cu statul; falsul în declaraţii; stările de incompatibilitate şi conflict de interese; atitudinile discriminatorii; datoriile la bugetul de stat; plagiatul; problemele penale.

Prim-vicepreşedintele PNL, deputata de Satu Mare, Andreea Paul, consideră  că, deşi aceste 10 criterii  ale integrităţii sunt ”absolut necesare”, trebuie completate cu încă două, care să desăvârşească reforma politicii în PNL: criteriul competenţei şi cel al implicării/energiei.

Primul criteriu complementar – cel al competenţei în funcţia publică – ar avea efect abandonarea obiceului de a promova politic politruci, baroni politici sau unelte ale acestora. Oricare dintre candidaţi care îndeplineşte acest criteriu ar avea capacitatea să-şi reprezinte alegătorii, într-un mod adecvat.
Al doilea criteriu complementar vizează hărnicia, ca energie pusă de candidat în slujba cetăţeanului. Acest criteriu este văzut de Andreea Paul ca fiind ”vital”:.

”Fără energie şi dedicare, degeaba ai integritate şi competenţe, căci cetăţenii nu vor beneficia de ele. Am întâlnit cazuri de persoane integre şi competente, dar absente la locul de muncă din Parlament. Care este aportul lor? Niciunul. Energie înseamnă şi să-ţi placă să stai printre oameni, să le vorbeşti, să le asculţi problemele şi propunerile. Altfel, nu poţi fi un bun şi acceptat decident public, fie la nivel local, fie central”.
Andreea Paul a concluzionat că, impunându-şi aceste criterii, PNL îşi impune ” un nou 'mecanism' politic, nu doar 'piese' noi”. 

O astfel de viziune ar reprezenta, pentru domnia-sa, ”lucrul bine-făcut”.

Andreea Paul: E neadevărat că nu aş îndeplini criteriul contractelor cu statul
Am întrebat-o pe doamna deputat dacă  există vreunul dintre criterii pe care consideră că nu le-ar îndeplini. Aceasta a infirmat diversele speculaţii de presă, în ceea ce priveşte faptul că ar avea probleme la criteriul contractelor cu statul

”Ştiu că un motoraş al presei şi o televiziune au spus că nu aş respecta criteriul 'contractelor cu statul', ceea ce este neadevărat. (...) Nu am semnat, nu am administrat, nu am intermediat niciun contract cu statul. Nici cu instituţiile unde am lucrat ca şi consilier, nici cu alte instituţii publice. Pur si simplu, nu fac afaceri. Vin din cercetare academică în politică, după ce am lucrat mai bine de 3 ani ca şi tehnocrat în instituţiile publice de vârf. Daca voiam să mă ocup de afaceri îmi alegeam altă meserie. Nu am intrat in politică ca să fac afaceri”.
Andreea Paul nu a comentat dacă există cineva în organizaţia PNL de Satu Mare care ar avea probleme cu cele 10 criterii:  ”Discutăm după 12 decembrie, după aplicarea criteriilor validate în Consiliul Naţional. Probabil vor fi şi alte propuneri venite din partea organizaţiilor locale”.

De asemenea, prim-vicepreşedintele PNL a refuzat să comenteze dacă crede că ar exista un număr semnificativ de reprezentanţi ai PNL, la nivel naţional, care nu ar îndeplini aceste criterii: ”răspunsul de la întrebarea anterioară rămâne valabil”, a conchis aceasta.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite