Cum a ajuns cercul de robotică activitatea preferată a copiilor de la ţară. „Pregătim copiii pentru o meserie”
0Un cerc de robotică s-a dovedit a fi activitatea extraşcolară preferată pentru zeci de copii din mediul rural. Îmbinând joaca şi distracţia cu ştiinţa, cei mici învaţă cum să construiască şi cum să programeze un robot.
Cu toate că în ziua de azi tehnologia a preluat controlul în întreaga lume, majoritatea oamenilor se bucură de ea la nivel superficial. Din dorinţa de a-i face pe cei mici să cunoască cu adevărat secretele şi bazele tehnologiei, Dorel Popa a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a ajunge în faţa celor mici, şi a reuşit.
Aşa a luat naştere proiectul său, Smart Academy, un hub de educaţie iSTEAM, unde inovaţia, ştiinţa, tehnologia, arta şi matematica se îmbină sub forma unor activităţi şi proiecte practice şi distractive pentru copiii cu vârste cuprinse între în 5 şi 14 ani.
Astfel, în urmă cu un an acesta a accesat un proiect Start Up, iar printr-un parteneriat public - privat Dorel a reuşit să înceapă cursurile de robotică pentru copii. Cursurile de robotică au debutat la Şcoala Gimnazială Medieşul Aurit, care de altfel este singura şcoală din judeţul Satu Mare care se află în programul Digitaliata, un program prin care şcoala a fost dotată cu tablete.
„Dintotdeauna îmi doream să fac ceva pentru comunitate. Îmi e frică să nu mor şi să ţin umbră degeaba pământului. Din păcate atât în mediul urban cât şi în cel rural această parte de educaţie, înclinată spre tehnologie, nu există. Drept urmare nu a fost greu să mă decid cum vreau să îmi las amprenta în comunitate. Aici pregătim copiii pentru o meserie în viitor”, spune Dorel.
Elevii îmbină joaca şi distracţia cu ştiinţa. FOTO arhivă Dorel Popa
La şcoala din Medieşu Aurit cursurile au fost împărţiţe în două module, câte unul pe semestru. Câte 40 de elevi din clasele I - VIII au şansa să aprofundeze secretele tehnologiei. Aici aceştia sunt aleşi de către directorul instituţiei, singura rugăminte a lui Dorel fiind ca cei aleşi să fie elevi conştiincioşi şi cuminţi. De altfel, cursurile sunt o adevărată plăcere pentru cei mici deoarece iniţiatorul proiectului, care le este şi profesor, a ales să îmbine joaca şi distracţia cu ştiinţa. Aici copiii au descoperit o a doua familie.
”I-am văzut foarte implicaţi încă din prima oră, au fost fascinaţi şi foarte implicaţi. Eu îi văd ca şi pe copiii mei, ne tutuim şi învăţăm împreună prin joacă. Pot să spun că suntem opusul şcolii. Aici au voie să stea chiar şi pe telefoane atâta timp cât le folosesc în scop educativ, ne tratăm ca de la egal la egal. În cadrul cursurilor de robotică cei mici învaţă să controleze un robot, îi ajutăm să înţeleagă şi să înveţe care sunt principiile programării roboţilor. De la o oră la alta progresează enorm, iar când îi rog să se gândească la orele precedente chiar şi ei realizează cât de mult evoluează”, mărturiseşte antreprenorul.
La oraş părinţii pot opta pentru cursuri de robotică contra-cost. FOTO arhivă Smart Academy
Pe lângă orele gratuite din cadrul şcolii din Medieşu Aurit, Dorel predă cursuri contra-cost şi în oraş, alături de alţi doi traineri. Copiii cu vârste între 6 şi 14 ani care sunt atraşi de tehnologie pot participa la cursuri de robotică, programare şi steam, iar în prezent peste 130 de elevi s-au arătat interesaţi. La cursul de programare copiii învaţă noţiuni de bază pe care mai apoi le aplică în cadrul unor programe complexe, învăţând astfel să îţi creeze pagini web.
Cursurile de robotică sunt o plăcere pentru toţi copiii deoarece aici activitatea se desfăşoară dincolo de cărţi şi teorie. Aici cei mici înavţă să îşi construiască roboţi sau sisteme de la zero, care pot avea aplicabilitate în viaţa de zi cu zi. ”Atât la Medieşu Aurit cât şi în Satu Mare am avut grijă să le asigurăm copiilor cele mai noi şi moderne gadget-uri. Oraşe precum Baia Mare, Cluj Napoca sau Oradea nu au tehnologia pe care noi le-o punem la dispoziţie copiilor. Avem grijă să investim mereu iar banii din cursurile private se îndreaptă mereu înapoi către copii”, povesteşte Dorel.
Planurile de viitor nu se opresc însă aici. Cursurile de robotică au fost momentan suspendate la şcoala din Medieş din cauza restricţiilor venite odată cu pandemia de coronavirus, iar Dorel nu a pierdut timpul. Recent acesta a aplicat pentru un alt proiect. Este vorba despre un proiect social care are în vedere organizarea unor cursuri de robotică, programare şi printare 3D pentru copiii care provin din mediul rural sau medii defavorizate, dar şi pentru copiii care suferă de autism.
Vă recomandăm să mai citiţi şi: