Bugetul companiei de apă şi canal a stârnit discuţii aprinse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cl sm

Consilierii locali s-au arătat indignaţi că bugetul de salarii al companiei creşte în condiţiile în care 40% din preţul apei îl reprezintă costurile cu angajaţii.

Consilieri locali sătmăreni s-au întrunit în şedinţă ordinară aferentă lunii martie, pentru a vota un set de 21 de proiecte de hotarâre care vizau diferite aspecte edilice ale municipiului Satu Mare. Pentru prima dată după câteva şedinţe prezenţa la şedinţă a fost de 100%.

Primul punct de pe ordinea de zi la care au avut loc dezbateri a fost cel cu privire la bugetul companiei de apă Apaserv S.A Satu Mare. Consilierul UDMR, Ştefan Ressler a ţinut să atragă atenţia asupra preţului apei, a veniturilor şi cheltuielilor din 2016 ale companiei, dar şi asupra prognozelor pentru 2017.

„Veniturile din anul 2016 ale companiei au fost de 53 milioane lei iar în 2017 sunt prognozate venituri de 55 milioane. La capitolul cheltuieli, în anul 2016 au existat cheltuieli de 49 milioane lei iar pentru 2017 se estimează că se vor cheltui 55 milioane lei. Mi-ar fi plăcut să văd un buget realist, care să fie adus la realitate, petru că plătim cea mai scumpă apă din regiune, de 7,98 lei metrul cub”, atrage atenţia consilierul UDMR.

Acesta s-a mai arătat indignat de faptul că în anul2017 companie preconizează să crească atât bonusurile şi primele, cu aproape 100% cât şi bugetul pentru salarii, asta şi din dorinţa de a angaja mai mulţi oameni, ajungând la un buget de 19 milioane pentru salarii. Costul cu salariile şi bonusurile şi primele angajaţilor Apaserv reprezintă  40% din preţul apei.

Stefan Ressler a mai atras atenţia şi asupra corecţiilor financiare care există riscul să fie aplicate ca urmare a implementării proiectului cu fonduri europene, antecedentele companiei de apă în acest domeniu nefiind prea roz, aceştia pierzând doua din trei procese şi fiind obligaţi la plata a 2,3 milioane corecţii financiare.

Compania de apă a fost reprezentată de directorul economic Fechete Monica, cea care a adus explicaţii cu privire la previziunile bugetare din acest an şi a dat explicaţii şi cu privire la preţul apei.

„Referitor la veniturile prognozate, creşterea nu e foarte mare pentru că veniturile din apă şi canal au un trend negativ. Creşterea e de la racordarea de noi clienţi la reţeaua de apă-canal. Aceasta este prioritatea 0 pentru noi în acest an. Referitor la preţuri, nu se preconizează în acest an nici o mărire de preţ(...) Ultima majorare de preţa avut loc în anul 2014 şi a fost conform contractului de delegare încheiat cu ADI Apă, Apaserv nu propune majorarările de preţuri”, a declarat directorul economic.

Aceasta a mai fost completată de consilierul Radu Roca, cel care a afirmat că, conform aceluiaşi contract, preţul apei nu poate fi nici scăzut până în 2018.

Directoarea economică a explicat creşterea cheltuielilor prin costurile mari de întreţinere a staţiilor de epurare care s-au deschis sau urmează să se pornească în acest an, precum şi costurile cu energia electrică, acesteaurmând să creascăcu 54% în acest an. Sef birou contabil din cadrul Apaserv, Doina Iojiban, a explicat şi creşterea bugetului pentru bonusuri şi prime prin faptul că la baza lui stă creşterea valorii tichetelor de masă pe care angajaţii le primesc.

Până la urmă bugetul Apaserv a fost votat cu 19 voturi pentru, trei abţineri şi un vot negativ, toate cele patru venind din partea consilierilor UDMR.

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite