Asociaţia Rotaract a dotat întreaga secţie de ATI cu saltele şi perne speciale
0Donaţia a fost făcută în urma proiectului „O cană de fericire” care s-a desfăşurat în luna decembrie. Sătmărenii şi sponsorii au donat pentru o cană de vin fiert, iar banii strânsi au fost folosiţi pentru achiziţia dotărilor.
Atunci când este vorba de redarea sănătăţii şi a demnităţii semenilor, nu există efort prea mare. Au trăit-o pe propria piele, pentru al treilea an la rând, tinerii din Asociaţia Club Rotaract Satu Mare. După ce trei săptămâni au îndurat frigul şi zăpada servind sătmărenii cu vin fiert şi ceai cald în schimbul unor donaţii, aceştia au prezentat şi donat rezultatul efortului lor.
21 de saltele antiescară, perne şi un scaun rulant cu wc au fost donate secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă, produse cumpărate în urma proiectului „O Cană de Fericire”, banii provenind din donaţiile sătmărenilor şi ale sponsorilor.
„Suntem aici pentru a dona Spitalului Judeţean Satu Mare cele achiziţionate în urma proiectului ”O cană de fericire”. Dorim să mulţumim celor care au fost seară de seară alături de noi la acest proiect în centru şi suntem mândri că am reuşit să ajutăm comunitatea, să ajutăm secţia ATI-Anestezie din Satu Mare. Mulţumim sponsorilor şi celor care care au fost seară de seară alături de noi şi au donat pentru această cauză. Vă mai aşteptăm şi la alte proiecte”, a declarat secretarul Rotaract, Codruţa Tutueanu, managerul proiectului „O Cană de Fericire”,ediţia 2016.
Până la donaţia făcută de cei din Rotaract secţia ATI avea în dotare doar patru astfel de saltele antiescară, deşi numărul bolnavilor se menţine constant în jur de 20.
„Am avut doar patru saltele, unele s-au mai spart. Avem şi pacienţi supraponderali, chiar şi de 160 de kg care stau pe ele şi se uzează. Un pacient poate avea nevoie de aceste saltele de la o zi până chiar la o lună de zile”, afirmă doctorul Lupşa Ioan, şeful secţiei.
Aceste saltele antiescară sunt unele gonflabile, cu perne de aer, care împiedică formarea de cheaguri de sângele în corpul pacientului în zonele în care acesta face contact cu salteaua. În acest fel pacientului îi este redată demnitatea de a nu pleca acasă cu alte probleme de sănătate atunci când este externat.
„Aceste saltele sunt foarte importante pentru pacienţii internaţi la Terapie Intensivă. Foarte mulţi sunt imobilizaţi la pat, unii ventilaţi mecanic şi nu se pot mişca. Ei, această imobilizare la pat face să dezvolte aceste escare ecubit, adică sângele stagnează în anumite zone ale corpului şi atunci se produce infecţia. Aceste saltele sunt prevăzute cu nişte pernuţe şi au un motoraş care se ataşează la saltea, care din când în când le umflă şi se dezumflă automat. Asta permite circulaţia sângelui, deci se previn aceste escare. Sunt foarte utile.Am mai primit nişte perne antiescară, care se pun la nivelul capului, al spatelui şi al călcâielor. ”, a mai declarat doctorul Lupşa.
La predarea dotărilor către spital au luat parte membrii ai organizaţiilor Rotaract, Rotary şi Interact, conducerea spitalului, cea a secţiei ATI şi sponsorii. Acesta este al treilea an consecutiv în care Asociaţia Rotaract îşi îndreaptă atenţia către Spitalul Judeţean de Urgenţă pentru a achiziţiona aparatură cu banii strânşi la proiectul O Cană de Fericire. Secţiile de Obstretică-Ginecologie şi de Neonatologie au fost cele care au primit aparatură din partea Rotaract în 2016 şi 2015. Donaţia din acest an depăşeşte suma de 7000 de lei.