Armata Română a reintrat în Satu Mare. Paradă militară de amploare, cu avioane şi elicoptere
0Armata română a reediterat, prin manifestări de amploare, intrarea în municipiul Satu Mare – din 19 aprilie 1919 – şi instaurarea administraţiei româneşti. Seria de manifestări de amploare a început de la ora 11.00, sute de soldaţi români mărşăluind dinspre Cimitirul Eroilor, pe traseul Bulevardul Cloşca – Podul Decebal – Piaţa Libertăţii.
De asemenea, în jurul orei 12.30, în Piaţa Libertăţii a avut loc o nouă paradă militară, la care au participat şi elicoptere Puma Socat şi avioane de vânătoare MIG 21 – Lancer, din dotarea Forţelor Aeriene Române, infomeaza www.presasm.ro
Ministrul Gabriel Leş, în discursul său, a vorbit nu doar despre trecutul Armatei Române, ci şi despre programul de înzestrare, care să ducă capabilităţile României la acelaşi nivel cu cel al partenerilor săi strategici.
Au avut loc un ceremonial religios si unul militar la monumentul Eroului Necunoscut, unde au fost depuse coroane de flori.
Detaşamentul de onoare este format din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Batalionului 53 Geniu „Tisa”, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Ioniţă Borşan”, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” al judeţului Satu Mare, respectiv Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”).
Ce înseamnă Centenarul Sătmarului
La 19 aprilie 2019 se împlinesc 100 de ani de la eliberarea Sătmarului de către Armata Română şi instaurarea administraţiei româneşti. Ziua de 19 aprilie 1919 a reprezentat pentru aceste meleaguri un moment de o deosebită semnificaţie, deoarece, printr-un efort general al diferitelor unităţi ale Armatei Române, a fost eliberat întreg judeţul Satu Mare, ofensiva română continuând spre eliberarea Budapestei de sub ocupaţia comunistă condusă de Bela Kun, în vara anului 1919.
Tinerii cu flori în mână au aşteptat defilarea Armatei Române. Sătmărenii au imortalizat momentul în care militarii au coborât de pe pod, au făcut poze, selfie-uri şi live-uri pe Facebook.