Un peşte dispărut va fi reintrodus în apele din Banat. Poate ajunge până la un metru lungime şi 52 de kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto captura video DSCS
Foto captura video DSCS

Specialiştii în salmonicultură ai Direcţiei Silvice Caraş – Severin derulează un program de reproducere artificială în vederea repopulării cu lostriţă a apelor curgătoare şi lacurilor de munte din judeţul Caraş – Severin.

Proiectul prevede repopularea cu lostriţă a râurilor Cerna şi Nera şi a lacurilor de acumulare Poiana Mărului şi Rusca Teregova, unde există condiţii bune pentru dezvoltarea şi înmulţirea lostriţelor.

Specialiştii Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva au recoltat pentru prima oară icre şi lapţi de la mai multe lostriţe ajunse la maturitate din bazinele Păstrăvăriei Valea Bei din cadrul Ocolului Silvic Sasca Montană, după o procedură specială, folosindu-se un antestezic special. Materialul de reproducere a fost amplasat într-un incubator, iar puieţii de lostriţă vor fi folosiţi pentru repopularea apelor din fondurile piscicole gestionate de Direcţia Silvică Caraş – Severin”, arată specialiştii Romsilva, printr-un comunicat de presă.

Lostriţa, Hucho hucho, este un peşte răpitor dulcicol din familia Salmonidae, fiind cel mai mare salmonid din ţara noastră. Conform specialiştilor Romsilva, poate ajunge la 1 metru lungime şi s-au înregistrat exemplare cu o greutate de până la 52 de kilograme. Trăieşte între 15 şi 20 de ani în apele curgătoare de munte din bazinul superior al Dunării. Specia este endemică în bazinul Dunărean. Pe vremuri răspândit în numeroase ape din România, specia a avut de suferit în prima jumătate a secolului trecut, aproape dispărând. În urmă cu cinci decenii a început repopularea cu lostriţă pe mai multe râuri din ţară şi eforturile pentru salvarea speciei

 

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite