Simbolul credinței sârbe de la Baziaș este restaurat cu un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea de la Baziaș a fost ridicată în anul 1225
Mănăstirea de la Baziaș a fost ridicată în anul 1225

Mănăstirea de la Baziaș, simbolul comunității locale, a primit un milion de euro, ca să fie restaurată ca la carte. În prezent, zidurile obiectivului sunt crăpate din cauza austriecilor, care au bombardat-o în urmă cu sute de ani, atunci când au trecut pe Dunăre. 

Mănăstirea Baziaş a fost ridicată în anul 1225 și este considerată un simbol al sârbilor ortodocşi din Clisura Dunării. Numele ei se leagă de arhiepiscopul sârbilor Sf. Sava, despre care se spune că s-ar fi oprit aici din cauza unei furtuni dezlănţuite de vântul Coşava. „Înainte de Mănăstirea de la Baziaș nu a existat nimic în zonă. Piatra de temelie a pus-o sfântul care a răspândit credința în Serbia.

Este simbolul zonei noastre. Documentele pe care noi le avem despre comună datează tot din aceeași perioadă”, a spus Ghiță Valentin, primarul comunei Socol, de care aparține localitatea Baziaș.

Acesta spune că, în prezent, mănăstirea este într-un stadiu avansat de degradare, din cauză că a fost „martorul” tuturor evenimentelor istorice care s-au petrecut în zonă. „Și turcii au prădat-o, dar și austriecii. De altfel, atunci când austriecii au trecut cu tunurile pe Dunăre au bombardat-o, dar comunitatea locală a pus mâna și a refăcut-o. În prezent, clădirea are fisuri mari în pereți, tocmai din cauza bombardamentelor”, a adăugat Ghiță Valentin, edilul-șef al comunei. 

Citește mâine în Adevărul ce monumente au mai primit finanțare de la Ministerul Culturii!

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite