Muzeul mineritului din România va fi deschis în Caraş-Severin. Încep lucrările pentru transformarea fostei mine de la Anina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii vor putea să coboare în mină, să vadă cum se extrăgea cărbunele la Anina
Turiştii vor putea să coboare în mină, să vadă cum se extrăgea cărbunele la Anina

Cel mai mare muzeu românesc dedicat mineritului va fi deschis în Caraş-Severin, la Anina, pe locul minei închise în urmă cu mai bine de zece ani.

Primăria Anina a obţinut o finanţare de 15 milioane de lei pentru a transforma fosta mină într-un muzeu al mineritului. Proiectul se va realiza printr-o finanţare europeană şi banii vin prin Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, din Programul Operaţional Regional 2014-2020. Muzeul se întinde pe o suprafaţă de 2,5 hectare şi va cuprinde toate clădirile care există în prezent la Puţul 1, al minei din Anina, cele mai multe declarate deja monumente.

Administraţia din Anina vede înfiinţarea acestui muzeu ca pe gură de oxigen pentru oraş, considerând că este începutul reprofilării şi transformării fostei localităţi miniere într-o zonă turistică.

“Acolo sunt mai multe clădiri, care sunt monumente de clasa A. Toate acestea vor fi reabilitate. Avem o maşină de extracţie, unică în România, a cărui motor este identic cu cel care a fost pe Titanic, din 1908. Pe urmă toată zona puţului de extracţie, cu o zonă de belvedere, cu lift, cu posibilitatea să intrăm în subteran. Turiştii vor putea vedea tot fluxul tehnologic de extracţie al cărbunelui. Avem roci geologice şi o rezervaţie cu urme de dinozauri pitici şi uriaşi. Toate sunt certificate şi el vor face parte din viitorul muzeu”, spune Petru Românu, primarul Aninei.

Lucrările la muzeu trebuie să înceapă în maxim două luni de zile şi au ca termen de execuţie 33 de luni. Muzeul de la Anina va intra într-un circuit turistic zonal, împreună cu cea mai veche linie ferată din România, Oraviţa – Anina, cu Teatrul de la Oraviţa, cel mai vechi din România, şi cu Cascada Bigăr.

Mina de la Anina s-a închis în 2007, după ce în 2006, în urma unei explozii în subteran au murit şapte mineri.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite