Monoxidul de carbon face prăpăd în Muncitoresc, unde anual își pierde viața câte un reșițean
0Cartierul Muncitoresc pare blestemat, mai ales în toiul iernii. Asta pentru că în fiecare an, câte o tragedie zguduie orașul. Acum doi ani, chiar de Crăciun, o familie întreagă și-a pierdut viața, iar anul trecut, o bunică a murit îmbrățișată, alături de nepoțica sa.
Aceste tragedii însă, par să se repete, fără ca cineva să țină cont de ele. În fiecare iarnă, cartierul Muncitoresc se transformă într-unul al tragediilor, în care poveștile de viață ale oamenilor intoxicați cu monoxid de carbon, din cauza ghinionului, neștiinței sau neglijenței, răsună luni întregi. Cel mai recent caz este al unui tânăr de 26 de ani. Mihai Cosmin Miron a petrecut sâmbătă seară alături pe prieteni, iar tânărul a ajuns acasă în jurul orelor 5.00.
El a aprins teracota pe gaz, ca să încălzească încăperea, fără să știe că acesta va fi ultimul său gest. Îngrijorat că nu dă niciun semn de viață, prietenul său cel mai bun s-a hotărât să-i facă o vizită. „De obicei mă suna. Nu s-a întâmplat acest lucru și m-am dus să văd ce e cu el.
Nu a răspuns nici la telefon și nici la ușă. Am spart ușa și am sunat la 112“, spune prietenul tânărului decedat. Părinții lui Mihai au fost deja anunțați de vecini, iar mama acestuia urmează să vină din Italia.
O familie întreagă a murit
Acum doi ani, chiar în ziua de Crăciun, o altă tragedie a zguduit Reșița, tot din cauza unei sobe încălzite pe gaz. Alarmati pentru ca familia, foarte credincioasa, nu a aparut in ziua de Craciun la biserica, vecinii au mers sa vada ce se intampla. I-au gasit pe cei patru morti, in casa incalzita cu o soba alimentata cu gaz. Pentru ca din casa nu primeau niciun semn, iar poarta era ferecata, vecinii au sunat la 112.
Salvatorii l-au gasit pe un baiat de 16 ani la doi pasi de usa de la intrare, prabusit. Se pare ca a incercat cu ultimele puteri sa iasa afara. Tatal lui a murit in timp ce dormea. Fiica lui si nepotelul au avut acelasi sfarsit, intr-o camera alaturata.
Tragedie dublă
Anul trecut, o bunică a murit îmbrățișată cu nepoata ei, din aceeași cauză: intoxicație cu monoxid de carbon. Medicii de pe ambulanță au ajuns degeaba la fața locului, pentru cele două muriseră deja.
Cum să prevenim tragediile?
“Pentru prevenirea evenimentelor grave și pentru propria lor siguranţă, consumatorii trebuie să respecte cu stricteţe anumite reguli privind utilizarea instalaţiilor de gaze natural”, spune purtătorul de cuvânt al E-On Gaz, Florentina Maghiar. Printre acestea se regăsc și:
- să nu doarmă cu focul deschis (în cazul aparatelor neautomatizate);
- să nu doarmă în încăperi cu aparate de utilizare neracordate la coşul de fum (aragaz etc.);
- să nu lase focul nesupravegheat la arzătoarele neautomatizate;
- să nu folosească aparate de utilizare care nu sunt etanşe sau nu au tiraj;
- să nu folosească improvizaţii la instalaţiile de utilizare;
- să asigure o ventilare permanentă în încăperile unde funcţionează centralele termice sau aparatele de consum cu flacără liberă;
- să asigure verificarea şi curăţarea coşurilor de fum cel puţin de două ori pe an (o dată, obligatoriu înaintea începerii sezonului rece).