Ioana Raţă este tânăra arhitectă pasionată de drumeţii
0Tânăra îşi petrece timpul liber alături de membrii unei asociaţii destinate iubitorilor de drumeţii cu bicicleta. Ioana lucrează ca arhitectă la o firmă din Reşiţa. Ioana Raţă este o tânără pasionată de frumos şi cu o fire sensibilă.
PROFIL
Născută. 7 martie 1982, Bucureşti
Studii. Universitatea „Ion Mincu“, Facultatea de Arhitectură
Familie. Singură la părinţi
Ioana Raţă este o tânără pasionată de frumos şi cu o fire sensibilă. În urmă cu aproape şase luni, tânăra a primit o ofertă tentantă de la una din firmele reşiţene. Ioana şi-a ascultat instinctul şi a ales să plece din Bucureşti, pentru a se stabili în municipiul de pe Bârzava.
„Îmi place foarte mult să călătoresc. Îmi aduc aminte că în anul trei de studenţie am obţinut o bursă prin programul Erasmus şi am plecat la studii în Bruxelles, unde am stat zece luni. Cred că de aceea nu mi-a fost greu să iau decizia de a mă muta la Reşiţa“, povesteşte Ioana.
Pasiunea pentru arhitectură a fost moştenită din familie. Ambii părinţi sunt arhitecţi, iar spiritul acestei meserii a fost tot timpul aproape de tânără. „De mic copil am fost atrasă de arhitectură. Ambii părinţi fiind arhitecţi, am văzut concret ce înseamnă această meserie. Mai ales că ani în şir am trăit cu visul unei case perfecte“, adaugă Ioana.
Drumeţii cu bicicleta
Ioana adoră plimbările în aer liber şi mai ales cele cu bicicleta. „În Reşiţa am descoperit şi apoi m-am înscris într-o din asociaţie de tineri care apreciază şi vor să promoveze activităţile outdoor şi protecţia mediului.“ spune Ioana.
Tânăra a participat recent la o acţiune organizată la Gărâna, mai exact la „Banat Mountain Bike Maraton“. „Am participat recent la o tură de recunoaştere pentru traseul „Banat Mountain Bike Maraton“ care va avea loc pe 8 august. A fost ceva interesant, judeţul Caraş-Severin are nişte peisaje fantastice: o alternantă de păduri bătrâne şi dealuri cu culori vii. Mi-am dat seama că mai am multe de învăţat despre ciclismul montan, însă imi plac provocările şi nu sunt genul care sa renunţe uşor. De altfel de asta am venit aici – să învăţ lucruri noi“, povesteşte tânăra.
Picturi clasice
Atracţia pentru arhitectură este completată de pictură. Atunci când are mai mult timp liber, Ioana, pictează. „Îmi place să pictez sau să desenez pentru că mă deconectează. Prefer tehnicile mixte: acuarelă, grafit, carioci, prelucrare digitală. Desenul este foarte util în meseria mea. Te ajută să transpui în concret, în real nişte funcţiuni complexe. Însă în ultimul timp nu am mai pictat“, mai spune Ioana.
Citeşte şi: Plimbări gratuite cu bicicleta în Mamaia
Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cel mai interesant proiect la care ai lucrat?
Proiectul pentru o biserică baptistă din Brebu. Mi-a plăcut pentru ca a fost o tema noua pentru mine si in acelasi timp ofera multa libertate.
Cât de important este sfatul unui arhitect la construirea unei case?
Cred că este importantă comunicarea dintre client si arhitect. Viaţa unei case începe în momentul în care este locuită. O casă concepută fără amprenta personalităţii proprietarului nu poate fi inclusă uşor în viaţa celor pentru care a fost proiectată şi va sfârşi prin a fi abandonată sau remodelată.
Ce-i place
„Îmi plac lucrurile simple. Mă bucur de fiecare zi cu soare, de fiecare parte de natură. Îmi place să ascult muzică, mai ales atunci când lucrez”.
Ce nu-i place
Nu-mi plac prejudecăţile şi intoleranţa. Cred că oamenii ar trebui să nu uite să aprecieze lumea în care trăiesc.