Ginecologii judecaţi pentru ucidere din culpă, găsiţi vinovaţi de legişti, dar nevinovaţi de Colegiul Medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorii reşiţeni Florea Borţun şi Iosif Bădescu aşteaptă ca Institulul de Medicină Legală “Mina Minovici” să facă lumină în cazul decesului Gabrielei Agrapinei, survenit în urmă cu trei ani, la câteva zile după ce femeia de 44 de ani a născut o fetiţă cu sindrom Down.

După doi ani în care s-a perindat pe holurile Judecătoriei Reşiţa în încercarea de a demonstra că soţia sa a murit din cauza unor culpe medicale, Ioan Agrapinei va afla verdictul final în nefericitul caz de la Institutul de Medicină Legală “Mina Minovici” din Bucureşti. Asta, după ce specialiştii s-au contrazis între ei, unii descoperind erori şi minusuri din partea celor doi ginecologi, Florea Borţun şi Iosif Bădescu, în timp ce, alţii nu au ce să le reproşeze medicilor.


Incriminaţi de legiştii cărăşeni
Soţul femeii care s-a stins prematur nu s-a împăcat cu ideea că medicii nu poartă nicio vină şi a cerut instanţei să facă dreptate, încurajat fiind de concluziile raportului de expertiză medico-legală prezentate de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Caraş-Severin (SJML) şi asumate de şeful serviciului, Marius Toc, şi medicul primar Ianăş Riteş. “Moartea numitei Agripinei Gabriela, de 44 de ani, s-a datorat infecţiei puerperale postpartum complicate în evoluţie cu endocartita acută ulcero-vegetantă şi şoc toxico-septic. Lipsa focarelor de condensare pulmonară la examenul macro şi microscopic pulmonar cu ocazia autopsiei anatomo-patologice infirmă diagnosticul de pneumonie interstiţială stabilit cu ocazia internării din perioada 21-31.01.2007. (…) Analiza tuturor înscrisurilor medicale relevă deficienţe în urmărirea, investigarea şi tratamentul aplicat nimitei Agrapinei Gabriela în perioada ante, peri şi postpartum”, au concluzionat cei doi medici legişti la data de 15 mai 2007.


Profesoara Gabriela Agrapinei s-a stins la numai 44 de ani

image


Scăpările gicecologilor
    În acelaşi document, legiştii mai arată că “la luarea în evidenţă a pacientei nu s-a efectuat triplul test pentru depistarea trisomiei 21 (Sindrom Down), deşi era obligatoriu ca test screeming ţinând cont de vârsta înaintată a pacientei. Cu ocazia internării din perioada 12-18.01.2007, în ciuda vârstei înaintate, de peste 40 de ani, a toleranţei scăzute la glucoză, afecţiunii cardiace reumatismale, rupturii premature de membrană, de peste 12 ore, naşterii premature, ruptură înaltă de vagin, numita Agrapinei Gabriela nu este încadrată şi nu beneficiază de îngrijirele corespunzătoare categoriei gavridelor cu risc crescut. (…) Infecţia puerperală postpartum a constituit factorul declanşator al procesului tanatogenerator. (…) Trimiterea pacientei la Clinica Universitară Timişoara cu bilet de externare cu antetul secţiei de cardiologie Reşiţa, în ciuda faptului că bolnava a fost internată pe secţia obstetrică-ginecologie, a putut induce în eroare cadrele medicale din Timişoara prin neîncadrarea cazului ca deces-mamă cu implicaţii medico-legale”.

Citeşte şi: Medicii reşiţeni, Florea Borţun şi Iosif Bădescu, sunt judecaţi pentru ucidere din culpă

                 Lanţul expertizelor pentru medicii reşiţeni acuzaţi de ucidere din culpă


Curaţi în opinia Colegiului Medicilor

    Plângerea lui Ioan Agrapinei a fost analizată şi de Colegiul Medicilor din Caraş-Severin. La 13 februarie 2008, Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Caraş-Severin a stabilit că “nu s-au încălcat prevederii Legii Nr. 95/2006, nici ale Codului de Etică şi Deontologie medicală, nici ale Statutului Colegiului Medicilor din România şi ale Normelor de bună practică medicală”. Ţinând cont de aceste motive, s-a dispus stingerea acţiunii disciplinare pe numele celor doi ginecologi. În plus, raportul de expertiză legală întocmit la Reşiţa a fost contestat de către cei doi doctori, motiv pentru care decesul femeii a fost analizat şi de IML Timişoara. La 19 martie 2008, Comisia de avizare şi control a actelor medico-legale de la IML Timişoara s-a pus de acord cu “concluziile privind cauza morţii, acestea fiind justificate de consemnările obiective din cuprinsul raportului susmenţionat şi susţinute de documentele medicale anexate acestuia”, ale SJML Caraş-Severin. IML Timişoara a recomandat, totuşi, Parchetului de pe lângă Judecătoria Caraş-Severin să ţină cont şi de decizia Colegiului Medicilor Caraş-Severin în investigarea cazului.


Ioan Agrapinei aşteaptă de trei ani să afle de ce i-a murit soţia

image


Verdict final
Ioan Agrapinei a contestat la rândul său decizia Colegiului Medicilor din Caraş-Severin, dar, la 31 octombrie 2008, Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România a respins acuzele soţului femeii şi a menţinut decizia Colegiului Medicilor cărăşeni. Borţun şi Bădescu nu a fost nici ei de acord cu poziţia IML Timişoara şi au cerut o nouă expertiză IML-ului din Cluj. Această instituţie şi-a declinat însă competenţa, astfel că, ultimul cuvânt aparţine IML “Mina Minovici”. “Aştept de atâta vreme să aflu adevărul. Sunt convins că soţia mea a murit dintr-o culpă medicală”, a spus Ioan Agrapinei. Florea Borţun şi Iosif Bădescu nu sunt deloc îngrijoraţi. “Colegiul Medicilor a analizat cazul şi a concluzionat că nu este nicio vină medicală, profesorul universitar academician Ion Munteanu de la Timişoara şi Procuratura au spus la fel. Nu ştiu de ce domnul judecător a pus dosarul pe rol”, a afirmat Borţun. “Se va dovedi că noi nu am greşit cu nimic”, este convins şi Bădescu.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite