FOTO VIDEO Panică şi trei autospeciale de pompieri pe Aleea Galaţi din Reşiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două autospeciale cu apă şi spumă şi o autoscară au ajuns rapid la faţa locului FOTO CRISTIAN FRANŢ
Două autospeciale cu apă şi spumă şi o autoscară au ajuns rapid la faţa locului FOTO CRISTIAN FRANŢ

De la un apartament de la etajul 7 se vedeau flăcări mari iar proprietarul lipsea de acasă aşa că vecinii s-au panicat şi au sunat la 112.

„O voce disperată anunţa pe apelul de urgenţă 112 că, dintr-un balcon de la etajul şapte al blocului nr. 4 de pe Aleea Galaţi, din Reşiţa, iese fum. Imediat înspre locul indicat au plecat 11 subofiţeri ai Detaşamentului de Pompieri Reşiţa din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, cu trei autospeciale de intervenţie, între care şi autoscaraô povesteşte lt. Adriana Marghescu, ofiţerul de presă al ISU Semenic.
Când au ajuns pompierii, fumul nu mai era vizibil, iar proprietara apartamentului ajunsese acasă şi focul a fost stins. Pagubele nu au fost însemnate, fiind distruse câteva lucruri aflate în balcon (un taburet, o găleată, un suport de rufe), însă, inconştienţa unui vecin care a aruncat un muc de ţigară la întâmplare, ar fi putut provoca o adevărată tragedie. „Pentru evitarea unor incendii de proporţii, recomandăm fumătorilor să ţină cont de prevederile legale cu privire la fumatul atât în locurile publice, cât şi cele private“ insistă lt. Marghescu.
În aceiaşi zi echipa pirotehnică a Detaşamentului de Pompieri Reşiţa, din cadru ISU „Semenic” Ca-raş-Severin a intervenit pentru transportarea şi depozitarea în vederea distrugerii a unui proiectil exploziv de calibru 76 mm ce a fost găsit pe un teren viran de pe strada Ţerovei din municipiul de pe malurile Bârzavei. Iar spre seară, în jurul orei 22:00, şase subofiţeri tot de la Detaşamentul de Pompieri Reşiţa au intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată din cartierul Doman al municipiul. După aproximările militarilor a ars vegetaţia uscată de pe circa 20 de hectare. În situaţii similare au in-tervenit şi membrii din Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Bănia şi Băuţar, pentru stingerea incendiilor izbucnite în localităţile Gîrbovăţ, respectiv Bucova.

„Pentru că, în sfârşit, vremea a început să fie frumoasă şi în judeţul nostru, permiţând începerea acti-vităţilor agricole, dorim să tragem un semnal de alarmă pentru prevenirea incendiilor de vegetaţie uscată. În fiecare an, campania de curăţare a terenurilor agricole şi a grădinilor este însoţită şi de numeroase incendii, drept pentru care pompierii militari îi sfătuiesc pe oameni să respecte prevederile legale în vi-goare referitoare la folosirea focului deschis în spaţii deschise. În primul rând, pentru a da foc resturilor vegetale din gospodăria proprie este nevoie de permis de lucru cu focul emis de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens, cu avizul primarului. Cine nu are permis riscă amenda de la 1.000 la 2.500 de lei. Apoi, trebuie respectate o serie de reguli pentru ca incendiu să nu se extindă şi să le pună viaţa şi bunurile materiale în pericol“ explică lt. Adriana Marghescu.
Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, pompierii recomandă cetăţenilor să respecte următoarele reguli:

- să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt, de uscăciune avansată şi doar pe timp de zi; - să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi, etc.), respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile, fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare; - să ardă resturile vegetale, pe cât posibil, doar în locuri special amenajate, ori pe terenuri pregă-tite, cu luarea măsurilor de siguranţă pentru împiedicarea propagării focului la fondul forestier, construc-ţii, reţele electrice sau de comunicaţii, conducte de transport gaze naturale sau produse petroliere, asigu-rând supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii; - să adune vegetaţia uscată şi resturile vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi contro-lată; - să cureţe de vegetaţia pe suprafaţă de 5 m în jurul fiecărei grămezi ce urmează a fi incendiate.  
Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite