EXCLUSIV Centrul istoric al Băilor Herculane ar putea intra în patrimoniul internaţional UNESCO FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirile din centrul istoric vor fi declarate monumente UNESCO Foto CRISTIAN FRANŢ
Clădirile din centrul istoric vor fi declarate monumente UNESCO Foto CRISTIAN FRANŢ

Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO au propus Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO includerea centrului istoric al staţiunii Băile Herculane în patrimoniul cultural UNESCO

In ziua de marti, 21 mai 2013, a avut loc sedinta Comisiei permanente comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO. In conformitate cu ordinea de zi stabilita de biroul comisiei, dezbaterile s-au concentrat pe analiza strategiei de conservare si promovare a monumentelor de patrimoniu aflate pe Lista tentativa UNESCO. De asemenea, a fost discutata si oportunitatea depunerii unor alte dosare de candidatura pentru Lista tentativa UNESCO, precum Centrul Istoric al orasului Baile Herculane, Castelul Corvinilor, Cetatea Devei si Ansamblul rural al satului Dorolea, comuna Livezile, judetul Bistrita-Nasaud.

In cadrul sedintei, Traian Igas, presedinte al comisiei, a subliniat necesitatea sustinerii de catre comisie a unor unor initiative legislative de protejare si conservare a monumentelor de patrimoniu. In acelasi timp, a fost evidentiata oportunitatea demararii unei campanii de sustinere a autoritatilor locale interesate de promovarea patrimoniului cultural local. Invitati la aceasta sedinta au fost: Radu Boroianu, secretar de stat in Ministerul Culturii, Dana Mihai, director al Direcţiei Programe, Cercetare, Proiectare şi Metodologii pentru Patrimoniul Cultural Imobil din cadrul Institutului National al Patrimoniului, Traian Simionica, primar al comunei Livezile din judetul Bistrita-Nasaud si arheologul Mihaela Haiduc. 

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură este una din cele 19 agenţii specializate în cadrul sistemului Organizaţiei Naţiunilor Unite. Organizaţia a fost înfiinţată cu scopul de a promova colaborarea între naţiuni prin educaţie, ştiinţă, cultură, comunicare şi informare. În centrul misiunii UNESCO şi a activităţilor sale este o viziune globală bazată pe promovarea susţinută a principiilor democraţiei, cooperării, non-violenţei, a respectului pentru drepturile omului şi a diversităţii culturale.

Comisiile Naţionale pentru UNESCO sunt organisme naţionale de cooperare, parte integrantă din arhitectura construcţiei UNESCO. Sunt constituite de guvernele ţărilor membre, în acord cu articolul VII al Constituţiei UNESCO şi au scopul de a face legătura între grupurile naţionale guvernamentale şi non-guvernamentale şi Programele UNESCO.

Ce este

Comisia Naţională a României pentru UNESCO a luat fiinţă în anul 1956 şi a fost reorganizată prin Hotărârea de Guvern nr. 624 în august 1995. Tot atunci a fost stabilit şi statutul său de instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată de la bugetul de stat, în coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Activitatea Comisiei se desfăşoară în conformitate cu Carta UNESCO, cu Statutul său propriu, cu respectarea normelor legale privind instituţiile publice, în consens cu politica generală a Guvernului României. Pentru reprezentarea intereselor României la UNESCO şi semnarea parteneriatelor internaţionale, Comisia colaborează cu Delegaţia Permanentă a României pe lângă UNESCO, organism aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Externe din România.

Ce face

Comisia are un rol consultativ, de analiză, sinteză, elaborare, implementare, coordonare şi evaluare pentru Programele ce decurg din planurile elaborate de UNESCO în următoarele domenii de activitate: educaţie, ştiinţe ale naturii şi socio-umane, cultură şi arte, tehnologie şi comunicare, tineret, problematica femeilor, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, etc.

Asigură participarea României la următoarele Programe UNESCO: MAB/Omul şi Biosfera; MOST/Managementul Transformărilor Sociale; PHI/Programul Hidrologic Internaţional; COI/Comisia Oceanografică Internaţională; CIGB/Comisia Interguvernamentală de Bioetică; COMEST/Comisia Interguvernamentală de Etică a Ştiinţei şi Tehologiei; EFA/Educaţia pentru toţi; IFA/Informaţia pentru toţi; LLL/Programul de Educaţie a Adulţilor, etc.

Promovează şi transpune în practică obiectivele şi scopurile UNESCO prin intermediul reţelelor naţionale de parteneri: Federaţia Română a Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor pentru UNESCO, Reţeaua de Şcoli Asociate UNESCO din România, Catedrele UNESCO din România, Comisia Permanentă Comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru Relaţia cu UNESCO, etc.

Promovează în sistemul UNESCO valorile culturii şi civilizaţiei naţionale prin monitorizarea aplicării legislaţiei referitoare la protejarea patrimoniulului naţional, cultural şi natural, material şi imaterial, prin Programul de Aniversări UNESCO, prin participarea României la Programele Memoria Lumii (Memory of the World - MOW) şi Biblioteca Digitală Mondială (World Digital Library - WDL), etc.

Misiune

Este aceea de a focaliza programele UNESCO relevante în România, făcându-le repere ale dezvoltării socio-economice durabile şi de a fructifica, în planul activităţii globale a UNESCO, valorile româneşti în domeniul educaţiei şi ştiinţei, precum şi profunzimea şi diversitatea culturală românească. Aceste două magistrale funcţionează şi pot fi eficiente doar dacă ele se bazează pe comunicarea, dialogul, schimbul de experienţă şi idei între deţinătorii de expertiză, precum şi dintre aceştia şi autorităţi. Rolul de neînlocuit al CNR UNESCO este acela de a asigura şi optimiza acest fapt, se arată pe site-ul oficial al instituţiei.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite