Ceartă pentru amenzile date de conducerea Parcului Porțile de Fier construcțiilor de la Pojejena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fenomenul construcţiilor ilegale din Clisura Dunării a luat amploare în ultimii ani. În timp ce administraţia judeţeană şi primăriile sunt limitate atunci când vine vorba despre despre investiţii şi nu primesc avizul pentru mediu, privaţii îşi fac de cap.

Cumpără o bucată de teren, pe care apoi o transformă într-o adevărată reşedinţă de vacanţă. Casele ocupă tot malul fluviului, taie accesul la luciul apei, iar dejecţiile se varsă în parcul natural. În ultimii ani, şefii de la Parcul Natural Porţile de Fier au început să sancţioneze clădirile ridicate peste noapte de bogaţii Banatului, pentru care regulile nu sunt aplicate ca la carte. „Numai anul trecut am aplicat 11 amenzi, iar anul acesta patru, la Pojejena. Da, acele construcţii sunt ilegale”, a recunoscut Marin Jiplea, şeful Parcului Natural. Pentru că demolarea clădirilor nu este domeniul lor de activitate, „bombele ecologice” au luat amenzi, dar se ridică în continuare semeţe pe malul Dunării.

Cum reacţionează autorităţile
Edilul-şef al comunei Pojejena, Omer Radovancovici, spune că nu înţelege amenzile celor de la parc şi crede că au fost date doar să iasă la număr. Asta, mai cu seamă că cele pe care le-au aplicat anul trecut nu au avut o bază legală.
„Ei nu au planul de management finalizat. Oamenii i-au dat în judecată şi au câştigat. Şi anul acesta, probabil că vor face la fel”, a spus primarul. Acesta se declară nemulţumit de faptul că, deşi amenzile curg una după alta, oamenii au un extras de carte funciară pe terenul pe care îşi ridică investiţia. „Ei sunt acoperiţi de extrasul CF. Pot face ce vor pe terenul lor, atât timp cât există avize de la celelalte instituţii de stat. Unde nu se poate construi, nu se construieşte”, a adăugat edilul-şef. Planul de management al parcului este în curs de dezbatere încă din 2005, însă nici la această oră nu a fost aprobat. Practic, documentul explică în detaliu unde se poate construi şi unde nu. „În momentul de faţă, mai avem nevoie de două avize de la Guvern, după care el va putea fi pus în aplicare”, a explicat Marin Jiplea, directorul Parcului Natural Porţile de Fier.

Ce fac autorităţile judeţene
Pentru că autorităţilor judeţene le-au fost limitate investiţiile, iar planul de management de la parc întârzie să fie elaborat, Consiliul Judeţean a obţinut o finanţare de peste două milioane de euro, pentru realizarea propriului studiu ştiinţific.
„Acesta spune clar ce impact au investiţiile noastre asupra mediului. A fost realizat de academicieni români, dar şi de specialişti care lucrează în toate domeniile de activitate”, a spus Victor Naidan, director în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Studiul va fi gata în primele luni ale anului viitor. Forul judeţean a contribuit cu 300.000 de lei pentru realizarea lui. 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite