Cazul soţilor Gruia provoacă râcă între alpinişti şi salvamontişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alpinistul Coco Galescu (stânga) a participat la cautari
Alpinistul Coco Galescu (stânga) a participat la cautari

Tragedia de acum o lună a ajuns armă în războiul dintre oamenii muntelui. Înainte de orice schimb de acuze, Muntele Ţarcu a dovedit din nou că cine nu-l tratează cu respectul cuvenit ar putea să nu-i mai calce crestele niciodată.

Drama soţilor Gruia, dispăruţi în viscolul de pe Muntele Ţarcu în seara zilei de 19 decembrie a anului trecut,  devine motiv de ceartă între salvamontişti, alpinişti şi montaniarzi şi între anumite asociaţii sportive şi Serviciul Salvamont Caraş-Severin.
Orgoliile sunt atât de mari încât căutările meteorologului Ionuţ Gruia şi a soţiei acestuia, Adriana, reprezintă acum doar un pretext pentru ca unii să-i acuze pe ceilalţi de lipsă de profesionalism. Iniţial, Serviciul Salvamont Caraş-Severin a fost desfiinţat de alpiniştii care s-au aflat în acea seară pe Ţarcu şi care au plecat imediat pe urmele celor doi tineri dispăruţi.

Salvamontul pus la zid

Acuzaţi că ar fi intervenit foarte, foarte târziu, şi atunci cu efective reduse şi total la întâmplare, salvamontiştii s-au apărat prin vocea şefului serviciului, Valentin Balaban. “Se poate vorbi de o mică întârziere, pentru că nu aveam în acea seară decât un om disponibil, dar a doua zi am survolat zona din elicopterul domnului Romeo Dunca, după care am plecat să căutăm acum în carul cu fân”, a spus la momentul respectiv Balaban. Cunoscutul alpinist Cornel Galescu, plecat la rândul său în căutarea cadavrelor soţilor Gruia, a trimis şi el mai multe săgeţi otrăvite către Salvamont. “Noi am fost 30, nu trei, accesul s-a făcut în două ore, nu în 15, iar mobilizarea a fost exemplară”, a susţinut Galescu.

Orgolii şi risc maxim

Chiar şi aşa, patru alpinişti surprinşi de avalanşă puteau plăti Ţarcului alt tribut cu viaţa. Motiv pentru unii să reclame faptul că orgoliile anumitor alpinişti puteau conduce şi la alte tragedii. “În primul rând, cauţi să-ţi asiguri oamenii, nu să-i trimiţi în hazard. Păcat, totul este un spectacol mediatic”, a spus Cristian Carol pe site-ul reşiţa.adevărul.ro. În tot acest timp, la poalele muntelui, în Borlova, doi bătrâni bolnavi se roagă pentru sufletele copiilor şi trăiesc speranţa că-i vor putea înmormânta cândva creştineşte.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite