Cât de oarbă este justiţia din Caraş-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Cătălin Şerban şi Lucian Popuţi sunt doi dintre cei mai cunoscuţi judecători care au avut probleme cu Legea

Ajuns vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, cărăşeanul Cătălin Şerban a fost arestat de DNA după ce a fost depistat luând şpagă de la Iacob Chişărău, fostul director al Moldomin, pentru a favoriza decizia de schimbare a lichidatorului judiciar şi vânzare a minei de cupru de la Moldova Nouă. Lucian Popuţi, fostul preşedinte al Judecătoriei Bozovici, împarte şi acum dreptatea după ce CSM a decis excluderea sa din magistratură când DNA a dovedit că magistratul cerea favoruri sexuale pentru a schimba termene şi pentru a da sentinţe favorabile. Acesta a contestat în instanţă decizia CSM şi, după ce a fost „pedepsit“ două săptămâni la Judecătoria Timişoara, acum împarte dreptatea ca judecător al Judecătoriei Oraviţa.

Judecătorul Lucian Popuţi, fost preşedinte al Judecătoriei Bozovici până la desfinţarea acesteia, a fost exclus în luna decembrie din magistratură, în urma unei anchete a CSM. Judecătorul a încercat să obţină favoruri sexuale chiar de la investigatorul sub acoperire trimis de DGA, pentru a-l determina pe acesta să facă abuz de funcţie. De altfel, mai multe stenograme obţinute de DNA în dosarul avocatei Cerasela Niţu, relevau că Popuţi solicita favoruri sexuale sau foloase materiale, pentru a interveni sau pentru a pronunţa diverse sentinţe.

Popuţi a încercat să o seducă pe investigatoarea sub acoperire a DGA care avea o plângere contravenţională  pe rolul instanţei.  Lucian Popuţi, i-a înregistrat plângerea după orele de program, i-a dat sfaturi cum să-şi pregătească apărarea şi a asigurat-o că va câştiga procesul, indiferent cine o va judeca. ” În august ţi-l soluţionez. Că eu judec toate, indiferent că e completul meu sau ălealalte. Da, cere un termen mai lung că e plecată şi ea în concediu, na nu-i vreo chestie. Da, deci asta e o porcărie, chestia cu procesul-verbal, lasă-l naibii! Ţi-l rezolv, ho!”, i-a spus magistratul investigatorului sub acoperire, conform unei stenograme de la dosar. 

La solicitarea Comisiei de disciplină, Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât în luna decembrie 2012 excluderea din magistratură a lui Lucian Popuţi, judecător în cadrul Judecătoriei Oraviţa, fost preşedinte al Judecătoriei Bozovici înainte ca aceasta să fie desfiinţată. Cu toate acestea judecătorul a continuat să profeseze pentru că a decis atacarea deciziei CSM la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Informat de instanţa supremă, CSM a dispus totuşi suspendarea judecătorului Lucian Popuţi. Acesta pierde orice privilegiu, nu mai este considerat magistrat. De acest statut, însă, Popuţi nu a avut parte decât câteva luni, asta pentru că judecătorii colegi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anulat decizia CSM, l-au pedepsit pe Popuţi două săptămâni şi l-au trimis din nou să împartă dreptatea, azi acesta fiind judecător în cadrul Judecătoriei Oraviţa.

Judecător cu şpagă de 50.000 de euro

Pe 18 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-a condamnat pe Nicolae Cătălin Şerban la cinci ani de închisoare, iar soţia acestuia, Mihaela Ramona Şerban, notar public, a primit trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Aceasta este acuzată de complicitate la trafic de influenţă. Au mai fost condamnaţi fostul consilier judeţean Iacob Chişărău, actualul preşedinte al Universităţii „Eftimie Murgu“ din Reşiţa Marian Mihăilă.

Nicolae Cătălin Şerban a fost trimis în judecată în aprilie 2012, pentru că, în calitate de judecător cu funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, a pretins de la doi cetăţeni sârbi, prin intermediul altor inculpaţi din acest dosar, suma de 60.000 euro, iar, pe 14 martie 2012, a primit cu ajutorul acestora suma de 50.000 euro. 

Banii au fost pretinşi şi primiţi de judecătorul Şerban care a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor ce aveau spre soluţionare două dosare aflate în faza recursului pe rolul Curţii de Apel Timişoara, pentru a-i determina să respingă căile de atac formulate. 

Suma de 50.000 de euro, reprezentând obiectul infracţiunii, a fost găsită pe 15 martie 2012, în urma efectuării percheziţiei domiciliare la cabinetul notarial al soţiei sale.

Afaceri imobiliare sub umbrela parchetelor din Caraş-Severin

Omul de afaceri Maria Ilie vorbeşte deschis despre un adevărat grup infracţional organizat compus din poliţişti, procurori, judecători, avocaţi şi funcţionari publici care se ocupă de afaceri imobiliare cu terenurile nemţilor plecaţi din comuna Brebu Nou. „De atâţia ani mă poartă pe drumuri şi prin judecăţi, dar nimeni nu se sesizează şi nu face nimic!“ spune Maria Ilie, proprietara unei pensiuni din Gărâna. Femeia este un om cunoscut şi respectat în judeţ, cu atât mai mult cu cât a muncit toată viaţa ca funcţionar al fiscului reşiţean. La pensie, a dorit să îşi trăiască vârsta a treia în linişte şi fără griji, fapt pentru care fusese prevăzătoare şi îşi cumpărase îm 1965 un teren de la un neamţ din Gărâna, teren pe care a ridicat o frumoasă pensiune, după ce şi-a încheiat slujba în serviciul Statului Român. Numai că tocmai de linişte n-a fost să aibă parte!

Prin dosarul cu numărul 4990/290/2006 familia Ilie Gheorghe şi Maria au solicitat instanţei procedura de intabulare a unui teren situat în Gărâna cumpărat printr-un contract de vânzare – cumpărare de la familia Winterberg înainte de 1989, când procedura nu implica un notar. Judecătoria Reşiţa a admis cererea şi a dispus în consecinţă. Împotriva acestei sentinţe a formulat apel în numele numitului Winterberger Jakob, avocata Puşcaş Adriana, în baza unui act care s-a dovedit a fi falsificat de către un fost consilier local şi secretar al comunei Brebu Nou, Peczi Alexandru, artizanul unor falsuri de proporţii prin care averea saşilor din Banat a fost deturnată către mafia ţigănească şi împotriva căruia Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin a şi emis o ordonanţă de disjungere către Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa care a emis o nouă ordonanţă prin care a fost amendat administrativ acest Peczi Alexandru, pentru falsurile şi ilegalităţile comise.

Deşi actele întocmite de acesta au fost analizate într-un dosar penal distinct ce avea putere de lucru judecat (dosarul nr. 737/P/2009 Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa – Ordonanţa din 18.06.2009 prin care acesta este sancţionat cu amendă pentru fals şi uz de fals, Sentinţa Penală nr. 461 din 09.11.2010 a Judecătoriei Reşiţa din dosarul 4201/290/2010 care menţine ordonanţa şi care obligă autorităţile să desfinţeze actele falsificate precum şi Decizia Penală Definitivă a Tribunalului Caraş Severin cu numărul 33/R care menţine Sentinţa judecătoriei, definitivă), Tribunalul Caraş Severin prin Decizia Civilă nr. 41 din 11.03.2013 admite apelul perimat peste termen înaintat de avocata Puşcaş şi dispune rejudecarea în fond a cauzei, deşi procedura de intabulare nu se poate confunda cu cea de revendicare şi nici cu acţiunea în anulare a unui contract, deci fără parte procesuală. De precizat că apelul s-a desfăşurat fără citare şi s-a judecat într-un singur termen, iar gurile rele de la Reşiţa susţin că avocata Puşcaş este creierul mafiei imobiliare ţigăneşti. Dovada că avocata  Puşcaş Adriana comite în clar infracţiunea de uz de fals şi delapidare prin sprijinirea unui grup infracţional organizat în sensul legii 39/2003, o reprezintă interogatoriul înregistrat în dosarul 5068/290/2009 la Judecătoria Reşiţa în 30.08.2010 în care prin Comisie Rogatorie moştenitorul  Winterberger Jakob atesă contractul de vânzare cumpărare încheiat între familia Ilie şi părinţii săi auzind despre aceasta, că nu îl interesează şi nu l-a interesat această moştenire atunci şi nu îl interesează nici în prezent şi că nu are o astfel de pretenţie. 

Toată problema a apărut după ce Peczi „în cursul anului 2007, în calitate de secretar al Primăriei Brebu Nou i-a solicitat numitei Curuţă Georgeta să întocmească în fals mai multe certificate fiscale“ potrivit ordonanţei emise de procurorul Otilia Micloşină, ca să poată vânde nişte terenuri pe care Maria Ilie arată că a făcut acte de vânzare-cumpărare false, terenuri ce au ajuns în posesia mai multor persoane, printre care şi procurorul Pasere Cosmin Ovidiu. „De aici au plecat toate problemele, încercând să-l apere pe acest procuror ca şi cumpărător de bună credinţă“ spune Maria Ilie.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite