VIDEO Zeci de străini învaţă dansuri populare la Râmnicu Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Străinii sunt membri ai Fundaţiei "Doina" din Rotterdam. Foto Adevărul
Străinii sunt membri ai Fundaţiei "Doina" din Rotterdam. Foto Adevărul

47 de persoane din Olanda şi Germania, Elveţia, Italia participă la un curs de cunoaştere a dansului popular românesc. Timp de o săptămână, străinii vor învăţa să joace Căluşul sau Ciuleandra în sala de sport a liceului „Nicolae Pleşoianu”, din Râmnicu Vâlcea.

Cei 47 de cursanţi sunt membri ai Fundaţiei Culturale „Doina” din Rotterdam, fundaţie înfiinţată de un român stabilit în Olanda, ce are drept scop promovarea folclorului românesc. Străinii nu sunt la prima vizită în România, în anii trecuţi aceştia au urmat cursuri asemănătoare în Bucovina, Maramureş şi alte judeţe ale Olteniei. 

Cel care-i iniţiază în tainele jocului tradiţional românesc este Aurel Cincă, un instructor care a învăţat să joace zeci de străini din Germania, Norvegia sau Olanda.  Acesta spune că oaspeţii sunt extrem de serioşi şi receptivi la ceea ce le predă. 

„Este vorba despre un grup din mai multe ţări, majoritatea sunt din Olanda şi Germania, membri ai unei fundaţii care participă la un curs de cunoaştere a folclorului din judeţul Vâlcea. Sunt foarte receptivi şi serioşi, învaţă destul de repede. Nu am apucat să facem Căluşul, care e cel mai greu dans românesc, dar am început câţiva paşi din seria de brâuri. În rest, am făcut dansuri care se joacă în mod curent la hora satului: Sârba, Învârtita, Ciuleandra”,  declară Aurel Ciucă.

Printre cei prezenţi la Râmnicu Vâlcea se numără Astrid, o româncă născută în judeţul Braşov, care trăieşte de 40 de ani în Germania. 

„Dansurile populare româneşti sunt foarte frumoase, dar grele. Trebuie să faci multă mişcare, cel mai greu mi se pare brâul, e un ritm mai puţin obişnuit. Îmi place foarte mult Ciuleandra. Eu sunt profesoară de educaţie fizică, am făcut facultatea în România, dar am făcut doar un semestru dansuri”, povesteşte Astrid.

Cursanţii sunt trecuţi de a doua tinereţe, cel mai în vârstă dansator având 84 de ani. În următoarele zile, aceştia vor vizita mai multe obiective turistice din judeţul Vâlcea, printre care şi Salina Ocnele Mari.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite