VIDEO Imagini filmate cu drona pe Cozia, masivul considerat muntele sfânt al dacilor, sub denumirea Kogaion
0
Muntele Cozia mai este cunoscut şi sub numele de Kogaion, muntele sfânt al dacilor. Filmările făcute cu drona vin să sporească misterul şi frumuseţea acestor locuri încărcate de istorie.
Pe Bogdan l-am cunoscut prin intermediul filmărilor sale cu drona. Vâlcean la origini, nevoit să-şi părăsească familia şi patria, ca mulţi alţii, Bogdan lucrează în sistemul bancar din Anglia.
Dincolo de cifre şi rigori, rămâne însă dragostea pentru locul din care se trage, pentru frumos, sport şi sănătate. Dar cum nu-şi doreşte să iasă în evidenţă, ne vom opri atenţia asupra muncii sale, pe care o consideră hobby – unul din multele pe care le are. Un hobby care ne permite, chiar şi din viziunea unui amator, să ne bucurăm din plin de locuri de poveste din judeţul Vâlcea.
Am ales două filmări din acelaşi loc, la distanţă de jumătate de an una de cealaltă, tocmai pentru a reda frumuseţea Muntelui Cozia de pe Valea Oltului. Ultimul clip a fost făcut chiar la finele anului trecut.
Potrivit legendelor, Zamolxis, zeul la care se închinau dacii, a trăit într-o peşteră de pe Muntele Cozia. Locul sacru a fost denumit Kogaion (Kogaionon), iar apa despre care se credea atunci că izvoreşte din munte a preluat acelaşi nume – Oltul de astăzi.
Unele teorii indică Masivul Retezat – Godeanu, Ceahlăul sau Bucegii drept munţi sacri ai dacilor. Localnicii din Vâlcea aduc alte argumente în favoarea Muntelui Cozia - muntele sacru din Antichitate - considerat centrul lumii: izvoarele istorice, mitologice, geografia sau simbolismul.

Aşa se vede Râmnicu Vâlcea, noaptea de pe Cozia, Foto: site-ul Cabana Cozia
Imaginile suprinse cu drona de Bogdan, de pe un masiv ce străjuieşte defileul Văii Oltului, în Carpaţii Meridionali, aflat deasupra uneia dintre cele mai circulate artere rutiere din România, E 81 sau DN 7 sunt spectaculoase. „Atinge 1.688m în Ciuha Mare, înălţându-se cu peste 1000 de metri faţă de Depresiunea Loviştei”, după cum aflăm de pe site-ul Cabanei Cozia, aflată împreună cu staţia meteo din zona largă, dintre Ciuha Mică şi Vârful Cozia.