Statuia Independenţei, cartea de vizită a oraşului Râmnicu Vâlcea şi simbol al României moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statuia Independenţei de la poalele Dealului Capela vegheză de aproape un secol asupra Râmnicului, monumentul fiind considerat de mulţi istorici o carte de vizită a oraşului, un simbol al României moderne. Independenţa este întruchipată de o femeie tânără cu chipul îndurerat. Aceasta ţine în mână stindardul naţional şi o cunună de lauri, deasupra unei cărţi în care sunt trecute cu dalta numele eroilor vâlceni căzuţi în Războiul de Independenţă.

Impunătorul monument a fost dezvelit în luna mai a anului 1915 şi este opera a sculptorului craiovean Ion Iordănescu. Statuia a fost ridicată la iniţiativa fostului prefect Gheorghe Sabin, unul dintre vâlcenii care au participat la războiul de eliberare de sub jugul otoman. Acesta s-a ocupat personal de colectarea de fonduri de la populaţie pentru ridicarea monumentului. 

“Un mucalit i-a spus „Miss Liberty” şi mulţi au alintat-o cu acest apelativ. Concitadinul glumeţ se gândea, desigur, la sora ei, ceva mai bătrână, de peste ocean, opera sculptorului Bertholdi, unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale libertăţii şi democraţiei. (…)Pentru a face cunoscut modul în care s-au strâns şi cheltuit banii pentru lucrările de ridicare a monumentului din Râmnicu Vâlcea, doctorul Gheorghe Sabin a tipărit o broşură al cărui titlu era „Darea de seamă a monumentului independenţei din Râmnicu-Vâlcea”, apărută chiar în anul inaugurării statuii, argumentându-şi astfel iniţiativa”, a comentat academicianul Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Vâlcea, în revista “Clipa”. 

La picioarele “Independenţei” stă o carte de aramă în care au fost dăltuite numele a peste 160 de soldaţi căzuţi pe câmpul de luptă din Bulgaria, între 1877 şi 1878. Totodată, prin ridicarea acestui monument sunt comemoraţi şi soldaţii vâlceni care şi-au pierdut viaţa între 1916-1918, în timpul Primului Război Mondial. Lupta pentru independenţă nu a însemnat doar un sacrificiu uman. Locuitorii a zeci de comune s-au mobilizat exemplar pentru strângerea fondurilor necesare cumpărării de arme şi materiale sanitare. 80 % din fondurile de război necesare armatei vâlcene au fost donate de ţărani.

După Revoluţia din 1989, aproape toate evenimentele importante precum Ziua Naţională a României sunt organizate în faţa statuii de la poalele Dealului Capela.

image
Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite