Sinuciderea unui poliţist, prilej de răfuială internă. Scrisoare acuzatoare la adresa conducerii Poliţiei Vâlcea FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul IPJ_Vâlcea - Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea Foto Adevărul
Sediul IPJ_Vâlcea - Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea Foto Adevărul

Decizia unui tânăr poliţist din Vâlcea de a-şi încheia socotelile cu viaţa nu a rămas fără ecou. Un scandal a izbucnit după publicarea unei scrisori despre presupuse nereguli care se petrec în Poliţie.

O scrisoare - manifest a fost trimisă publicaţiei locale sinuciderii unui tânăr poliţist criminalist din cadrul Poliţiei Călimăneşti, Cristian Grecu, de 31 de ani. 

Documentul este „asumat” de un grup din cadrul aceleiaşi structuri MAI, dar cele trei semnături indescifrabile, de la final, fac imposibilă nominalizarea semnatarilor.

În text se menţionează că scrisoarea a fost concepută urmare a nemulţumirilor existente în cadrul Poliţiei Călimăneşti, dar şi în sistem. 

Sunt aduse o serie de acuze şefului Poliţiei Călimăneşti, precum şi şefului Serviciului Control Intern şi inspectorului şef al Poliţiei Vâlcea, ultimii doi pentru că ar cunoaşte neregulile, dar le-ar muşamaliza. 

De cealaltă parte, reprezentanţii Poliţiei Vâlcea susţin că învinuirile sunt nefondate, că în mare parte speţele prezentate sunt cunoscute, fiind în cercetare.

Neoficial am aflat că există bănuieli că scrisoarea aparţine unui singur salariat, care ar dori să profite de sinuciderea colegului, pentru a atrage atenţia superiorilor de la Bucureşti asupra nemulţumirilor de la Vâlcea.

„Stătea închis în birou de frica comandantului”

Iată ce declară „grupul de lucrători de poliţie” de la Călimăneşti legat de cazul sinuciderii lui Cristian Grecu: „El nu a mai rezistat presiunilor făcute... de comandantul Poliţiei Călimăneşti care a avut în relaţia cu el un comportament ameninţător şi agresiv. În timpul serviciului, Cristian Grecu stătea închis în birou de frica comandantului, întrucât acesta îl jignea mereu şi se purta cu el cum se poartă un patron de SRL cu un angajat.”

Sediul Poliţiei Călimăneşti - Vâlcea şi comandantul instituţiei - cms şef Gabriel Salan  Foto Adevărul

Sediul Poliţiei Călimăneşti - Vâlcea şi comandantul instituţiei - cms şef Gabriel Salan  Foto Adevărul

Semnatarii susţin că acelaşi comportament l-ar avea superiorul şi faţă de ceilalţi angajaţi, motiv pentru care ar fi făcut mai multe sesizări către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea, fără a oferi mai multe detalii, precum numerele de înregistrare ale acestora. 

„S-a jucat cu arma din dotare în prezenţa mai multor colegi”

În schimb, petiţionarii îi acuză pe şefii de la Vâlcea că ar fi „închis ochii” la toate aceste nereguli, nominalizându-i în acest sens pe şeful Serviciului Control Intern şi pe cel al inspectoratului. 

Drept argumente sunt menţionate mai multe speţe precum: spargerea unui TIR cu numere de înmatriculare de Danemarca, care nu ar fi fost cercetată, deşi s-ar fi făcut sesizare inclusiv la Ambasada Danemarcei din Bucureşti; descărcarea, în incinta Poliţiei Călimăneşti, a armei unuia dintre lucrători, „favorit şi protejat”, care s-ar fi „jucat cu arma din dotare în camera ofiţerului de serviciu în prezenţa mai multor colegi”, urmată de o muşamalizare a cazului prin schimbarea informaţiilor din dosar, dar şi cercetare tardivă care ar fi permis pierderea unor probe, precum cele video; pânda aceluiaşi „favorit” organizată frecvent pe drumurile din localitate pentru a lua mită de la şoferii care nu respectă legislaţia; raportarea întârziată a altui caz de furt dintr-un TIR; şedinţa de bilanţ care s-a ţinut în absenţa angajaţilor ca aceştia „să nu afle neregulile” şi altele.

Poliţişti „cu probleme”, recompensaţi financiar

Sunt menţionate inclusiv legături de prietenie sau rudenie între poliţiştii menţionaţi şi alţii, care, în opinia semnatarilor, le-ar aduce acestora diverse foloase materiale, în detrimentul performanţei profesionale. 

Este amintit chiar şi un incident în urma căruia a dispărut o sumă de bani care făcea obiectul unui flagrant, un alt caz despre care semnatarii susţin că a fost muşamalizat, în loc să fie găsiţi făptaşul / făptuitorii, suma fiind recuperată ulterior din buzunarele salariaţilor. 

„Au fost făcute mai multe sesizări de către lucrători de poliţie către conducerea MAI şi IGPR cu privire la aceste aspecte”, dar petiţionarii sunt forţaţi de şefi „să nu recunoască cele sesizate”, ca acestea să nu ajungă la urechile conducerilor IGPR şi MAI, mai susţin semnatarii scrisorii.

Scrisoarea publică a unor poliţişti din Călimăneşti - referitoare la neregulile din sistem Foto evenimentvalcean ro

Scrisoarea publică a unor poliţişti din Călimăneşti - referitoare la neregulile din sistem (I) Foto evenimentvalcean ro

„Nu a fost depusă nicio plângere privind abuzurile de la Călimăneşti”

Am solicitat o reacţie din partea conducerii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea vizavi de scrisoarea - manifest apărută în presa locală şi ne-a fost comunicat faptul că: „În contextul informaţiilor apărute în presă, referitoarea la „Poliţişti din Călimăneşti, apel disperat către conducerea IGPR”, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea vă informează:

Până în acest moment nu au fost depusă nicio plângere/sesizare de către un poliţist cu privire la aspectele semnalate în articolul de presă, respectiv abuzurile săvârşite de către şeful Poliţiei Oraşului Călimăneşti.

În urma articolului publicat ne-am autosesizat, conducerea Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Vâlcea a dispus efectuarea de verificări, iar în funcţie de rezultatele obţinute vor fi dispuse măsuri legale”.

Pe surse am aflat că, în mare parte, speţele expuse sunt cunoscute la nivelul Poliţiei Vâlcea, fiind dispuse verificări şi cercetări pentru acestea, de la data la care s-a luat la cunoştinţă despre producerea faptelor. 

Spre exemplu, pentru colegul căruia i s-a descărcat pistolul în incinta unităţii există o cercetare în curs, efectuată de către cei de la Control Intern. Apoi, cazul cu „statul la pândă” al poliţiştilor din Călimăneşti nu este pentru prima dată când este anchetat. În legătură cu furtul din TIR există o persoană plasată sub control judiciar, fapta fiindcă încă în cercetare, ca să amintim doar o parte dintre neregulile semnalate. 

Una dintre ele vizează chiar un şef de poliţie care ar fi cercetat disciplinar pentru că i-ar fi întocmit dosar penal primarului din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, după ce acesta a decis aprinderea a mii de candele de Paşte, la toate mormintele din cimitirele oraşului. Numai că, aşa cum i s-a precizat şi reporterului „Adevărul” la vremea respectivă, în acest caz nu a fost deschis nici un dosar penal, prin urmare nu exista motiv pentru cercetare disciplinară. aşa cum s-a tot pomenit la vremea respectivă. Prin urmare, nici cercetarea disciplinară. 

„Nu s-a întârziat şi nu s-a muşamalizat nimic”, susţin surse din Poliţie care opinează şi că sinuciderea colegului din Călimăneşti este folosită drept pretext pentru „spălarea unor rufe murdare în public”. 

Scrisoarea publică a unor poliţişti din Călimăneşti - referitoare la neregulile din sistem Foto evenimentvalcean ro 2

Scrisoarea publică a unor poliţişti din Călimăneşti - referitoare la neregulile din sistem (II) Foto evenimentvalcean ro

Vă mai recomandăm şi: 

Amănunte tulburătoare despre moartea unui poliţist criminalist din Vâlcea: „A mers 40 km să-şi cumpere o funie...”

Misterul sinuciderii unui tânăr poliţist criminalist. Apropiaţii spun că era terorizat de şeful direct

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite