Reguli de bază pentru schiorii care se accidentează: de ce este interzisă deplasarea victimelor din locul accidentului
0Salvatorii montani atrag atenţia că putem contribui la înrăutăţirea stării de sănătate a unei persoane accidentate pe pârtia de schi acţionând la primul impuls şi recurgând la un gest considerat de foarte mulţi drept unul firesc în astfel de situaţii.
Cu urmări minore sau grave, cauzate de lipsa de experienţă sau de alţi schiori neglijenţi, accidentele sunt la ordinea zilei pe pârtiile de schi din întreaga ţară. Până la sosirea echipelor de salvare în zonă, oricine poate da o mână de ajutor persoanei rănite, cu menţiunea că victima nu trebuie mişcată din poziţia în care se află. Regula a fost instituită pentru a-I proteja pe cei care au suferit traumatisme ale coloanei vertebrale, şi care pot rămâne infirmi dacă sunt deplasaţi.
De asemenea, zona în care a avut loc accidentul trebuie semnalizată corespunzător,prin aşezarea schiurilor în poziţie verticală, pentru a proteja victima.
“Este foarte important ca cei care oferă primul ajutor în caz de accident pe pârtie, alţii decât salvamontiştii, să nu mişte ori să deplaseze victima, pentru că pot agrava situaţia persoanei accidentate. Chiar dacă sunt mai multe victime şi durează mai mult de câteva minute până când ajung echipele de intervenţie la faţa locului, este interzisă deplasarea persoanelor accidentate. Cei de pe pârtie pot să stea lângă victimă, să o protejeze de frig şi să se asigure că persoana rănită nu va fi lovită de ceilalţi schiori. De asemenea, cei care cunosc manevrele de resuscitare pot interveni dacă victima este în stare foarte gravă, dar fără să o mişte”,explică Mircea Lera, şeful Serviciului Public Salvamont Vâlcea.
Pentru a evita producerea unor incidente neplăcute, schiorilor şi snowboarderilor li se recomandă să poarte cască de protecţie si să adapteze viteza în funcţie de nivelul fiecăruia de pregătire şi de gradul de dificultate al pârtiei.
O regulă importantă de care ar trebuit să ţină cont toţi iubitorii sportului alb este şi aceea că urcarea sau coborârea fără schiuri se face doar pe marginea pârtiei, nu printre schiori, şi că oprirea pe pârtie este interzisă în zonele înguste sau aglomerate.