Râmnicu Vâlcea: Peste 1.200 de tone de rocă şi pietriş pentru astuparea cavernei de la Titireci (VIDEO)
0Groapa cu saramură s-a astupat 15 metri, iar operaţiunile de umplere vor continua şi astăzi. Specialiştii susţin că nu există legătură între fenomenul de la Buneşti şi cavernele de saramură de la Ocnele Mari.
Curtea familiei Ene din satul Titireci, comuna Buneşti s-a transformat de ieri într-un şantier. Zeci de basculante de mare capacitate au cărat toată ziua la rocă şi pietriş pentru a astupa caverna care a apărut în curtea familiei compuse din Vasile Ene (41 ani) şi mama acestuia, Ilinca Ene (67 ani). Materialul de umplere al gropii este basculat pe marginea gropii, iar un escvator îl împinge cu cupa în „lacul" sărat din gospodărie. Vasile Ene este destul de optimist şi crede că până la urmă „hăul" din curtea sa se va astupa şi viaţa va intra pe făgaş normal. „Pentru maşinile care cară pietriş în curte am făcut un drum mai departe de casă, am tăiat gutuiul din curte, am distrus tufele de zmeură, că altminteri, la ploile care au fost şi greutatea camioanelor, exista riscul să-mi dărâme şi cealaltă casă", spune gospodarul uitându-se cum camioanele patinează în pământul moale.
Curtea gospodăriei, loc de „pelerinaj"
Mama sa, tuşa Nuţa cum îi spun localnici, este mai sceptică şi nu-i vine să creadă că „gaura" se va umple vreodată. „Este a doua zi de când cară şi nu se vede nimic. Mie îmi este frică să mai ies din noaptea din casă. Parcă aud şi acum huruiturile din noaptea în care mi s-a prăbuşit copertina şi mobila de bucătărie şi prispa. Curtea gospodăriei noastre a devenit loc de pelerinaj. Vin oameni nu numai din tot satul, dar şi străini care au citit în ziar ceea ce ni s-a întâmplat şi se minunează", spune femeia. La închiderea ediţiei, primarul localităţii Buneşti, Viorel Radi, ne-a declarat telefonic. „Am băgat până acum 30 de rabe cu material, fiecare având câte 40 de tone. Am măsurat caverna şi fundul acesteia s-a înălţat cu 15 metri, deci ar mai fi cam 10 metri de umplut. Trebuie avut însă în vedere că spre suprafaţă, conul (diametrul) cavernei este mai mare", spune alesul care a stat zi de zi în curtea familiei Ene.
„Situaţia nu are legătură cu cea de la Ocnele Mari"
Directorul Marius Tănăsie, de la Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea, din cadrul Societăţii Naţionale a Sării, ne-a spus: „Situaţia de la Titireci nu are nicio legătură cu Exploatarea Sării de la Ocnele Mari. Este cunoscut faptul că zona are multe izvoare sărate, dar este foarte posibil ca, cu sute de ani în urmă, căutători de sare să fi încercat să exploateze empiric zăcământul". Prefectul judeţului Vâlcea a dispus efectuarea unor studii geologice şi zonă. La arhivele statului se caută hărţi care ar putea să dezlege misterul cavernei din locuinţa familiei Ene.
Tuşa Nuţa spune că a fost cât pe aci să existe şi prima victimă din lacul din curtea sa. „O pisică a unui vecin a venit să fura carne, dar când a ieşit din casa prăbuşită pe jumătate a nimerit direct în cavernă. Au salvat-o ziariştii, întinzându-i o scară pe care felina s-a urcat".