Râmnicu Vâlcea: Marius Răguşitu, plutonierul care instruieşte câinii armatei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Răguşitu
Marius Răguşitu

  Iubeşte câinii şi îi dresează să prindă hoţi şi să descopere materialele explozive. Patrupedele „şcolite" de el participă la misiuni importante ale Ministerului Apărării Naţionale.

profil


NĂSCUT - 16 septembrie 1970, comuna Budeşti, judeţul Vâlcea.


STUDII - Liceul Agricol Drăgăşani, specializarea veterinar.


FAMILIE - Căsătorit, o fetiţă.


   Plutonierul Marius Răguşitu lucrează în armată de 20 de ani. 10 ani a lucrat în cadrul Unităţii Militare Vlădeşti, la altilerie. După ce unitatea s-a desfiinţat plutonierul a trecut la Sectorul de Creştere Instrucţie şi Dresaj Câini (SCIDC) de la Vlădeşti, unde lucrează şi în prezent. „Aici pregătim câini rasa Ciobănesc German. Prin predresaj şi dresaj câinii devin soldaţi desăvârşiţi şi sunt folosiţi apoi la paza obiectivelor militare din ţară şi la detectarea materialelor explozive", a precizat Marius Răguşitu. În cadrul SCIDC, plutonierul se ocupă cu instrucţia viitorilor soldaţi necuvântători, dar îi coordonează şi pe viitorii conductori care vin de la alte unităţi militare din ţară ca să ia câini, în perioada de pregătire. „După împlinirea vârstei de trei luni căţeluşii sunt distribuiţi conductorilor de serviciu pentru un curs de predresaj. Puii sunt obişnuiţi cu materialele chinologice, după care se face o preselecţie pe categorii de serviciu", povesteşte plutonierul Răguşitu. De la vârsta de un an începe dresajul câinelui pe cele două specializări şi acomodarea lor cu conductorii de la unităţile unde urmează să fie duşi. După dresaj, de la vârsta de doi ani, câinele e folosit în serviciu şapte ani, după care e scos la licitaţie, ori e adoptat de conductor.


Un câine se dresează cu calm


  „La un câine trebuie să te duci calm, să nu te simtă că ai o problemă. Dacă te-a simţit că nu eşti ataşat de el nu se mai poate lucra", declară Răguşitu. Conductorul spune că se ataşează de toţi câinii. „Am avut un grup de câini pe care i-am dat la o unitate militară pentru pază obiective. Făceam cu ei pregătire. Toţi erau fraţi şi m-au impresionat că, în timpul antrenamentelor atacau toţi în acelaşi timp. Aveau spiritual de haită şi toţi erau formaţi să prindă hoţul în acelaşi timp", povesteşte Marius Răguşitu. La SCIDC au fost antrenaţi într-un deceniu sute de câini care păzesc unităţile militare ale Ministerului Apărării Naţionale.


Întrebări şi răspunsuri


Au fost momente în care vă doreaţi să vă schimbaţi meseria?


M.R
.: Niciodată. Nu vreau să fac altceva. Aici nu rezistă oricine pentru că trebuie să şti să vorbeşti cu lupul. Dacă nu şti să îl domini pe câine te conduce el pe tine şi nu am făcut nimic. Mie îmi plac câinii şi am unul acasă pe care îl cheamă Ghiţă, a fost singurul nume la care a răspuns.


Cât durează dresajul unui câine într-o zi şi ce le daţi de mâncare?


M.R. : Şase ore lucăm zilnic pe kinodrom cu fiecare câine. Trebuie să fi la dispoziţia animalului în permanenţă. Le dăm hrană uscată, dar le şi gătim. Norma de hrană pentru fiecare patruped în parte e de 5 lei pe zi.

Râmnicu Vâlcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite