Râmnicu Vâlcea: Aurora Veţeleanu ştie să jongleze cu cifrele şi cuvintele
0Eleva dintr-a VII uimeşte prin uşurinţa cu care se descurcă la matematică şi literatura română, remarcându-se ca olimpică la ambele materii.
NĂSCUTĂ: 9 februarie 1997, la Râmnicu Vâlcea
STUDII: elevă în clasa a VII-a la Şcoala Take Ionescu, din Râmnicu Vâlcea
IDEAL: Să poată scrie doar despre fericirea oamenilor
Aurora este unul din copiii foarte inteligenţi de la Şcoala cu Ceas „Take Ionescu" din Râmnicu Vâlcea. A făcut foarte multe lucruri, de la dans sportiv, la karate, i-a plăcut ca disciplină matematică, la care a excelat dar a „virat" în ultimii ani către limba şi literatura română, de trei ani consecutiv ea fiind selectată să participe la Olimpiadele Naţionale de Limba şi Literatura Română. „Când eram mică îmi plăcea când mama sau bunica din Păuşeşti Măglaşi îmi citeau poveştile copilăriei. Înainte de a merge la şcoală am învăţat să citesc, iar «Cei trei purceluşi» şi alte zeci de poveşti au făcut deliciul copilăriei", povesteşte Aurora. Devenită elevă a unei şcoli cu „ştaif", Take Ionescu, Aurora s-a simţit atrasă ca un magnet de matematică, asta până în clasa a IV. „Am participat la concursuri precum Arhimede, am câştigat fazele judeţene ale Olimpiadei de Matematică, iar la Olimpiada Naţională, în clasa a IV-a am luat premiul III. Tot clasa a IV-a am participat şi la un Concurs Internaţional de Matematică, desfăşurat la Bucureşti", povesteşte. Tot în clasele primare, Aurora s-a înscris la dans sportiv şi apoi la karate.
Menţiune la Olimpiadele Naţionale de Literatură din 2009- 2011
Programul încărcat la antrenamente, cu o zi „prinsă" la dans, cealaltă la karate, au făcut-o să renunţe la dansul sportiv. „Programul era suprasolicitant, iar după un an am renunţat la dansul sportiv. Am învăţat câteva dansuri, am participat la câteva spectacole. După doi ani, a trebuit să renunţ şi la karate. Am obţinut centura portocalie, iar meritul acestui sport este acela că presupune multă disciplină şi atenţie", povesteşte eleva. „Cotitura " de la ştiinţele exacte către uman a făcut-o în clasa a V-a, când la un concurs de evaluare a cunoştiinţelor de limba şi literatura română a luat maximum de puncte posibile. De atunci însă, Aurora a devenit „abonatul" concursurilor umane, calificându-se la fazele judeţene ale olimpiadelor şi de trei ani conscutiv participă la confruntările naţionale. „La Olimpiadele Naţionale de Limba şi Literatura Română, din 2009 şi 2010 ţinute la Iaşi şi din 2011, desfăşurată la Ploieşti, am luat menţiune. Emoţiile au fost enorme, mai ales că a trebuit să dăm şi probă la oral" , se destăinuie. Scriitorii români preferaţi ai Aurorei sunt Ionel Teodoreanu şi Mircea Cărtărescu. Întrebată care sunt subiectele predilecte pe care vrea să le abordeze în universul creaţiei, îmi spune: „Îmi place să scriu despre fericirea oamenilor, să merg pe stradă şi să văd oameni fericiţi şi să redau aceste trăiri în scris".
Întrebări şi răspunsuri
Ce crezi tu despre generaţia ta?
A.V. Despre generaţie mea eu cred că este una care ştie să se distreze, care are foarte multe lucruri de spus, care vrea să fie în pas cu moda. Este adevărat că uneori vrea să epateze prin ceva, să fie mereu în faţă, dar asta nu-i atât de rău.
Cum poţi avea rezultate de excepţie la şcoală şi olimpiade?
A.V. Secretul este unul foarte simplu. Să stai foarte atent[ la ore şi astfel 60-70 la sută din informaţii le acumulezi încă de la clasă. Nu fac parte din categoria tocilarilor, iar viitorul meu nu ştiu încă dacă va fi legat de latura umană sau cea reală. Oricând le pot aborda pe amândouă cu multă uşurinţă.
Ce-i place:
Ieşirile în oraş cu prietenii, vizionarea unui film bun la cinematograf sau plimbările prin parc sunt de bun augur. Îngheţata şi ciocolata sunt delicatese pe care le savurează mereu cu plăcere.
Nu-i place:
Dezavuează persoanele care se enervează repede şi care ridică tonul devenind agitaţi. Nu agreează morocănoşii şi pisălogii care îţi repetă un lucru de nenumărate ori în speranţa că nu l-ai înţeles.