Proprietăţile miraculoase ale oţetului de mere, panaceul universal. Te scapă de mătreaţă, combate acneea, cicatrizează rănile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Oţetul de mere şi-a găsit de-a lungul timpului o serie de întrebuinţări datorită conţinutului ridicat de aminoacizi esenţiali şi vitamine. Dincolo de utilizările tradiţionale, oţetul a devenit şi un remediu pentru frumuseţe.

1.  Puţini sunt cei care, copii fiind, la insistenţele bunicilor, nu făcut gargară sau nu au beneficiat  măcar o data de o frecţie cu oţet de mere. În medicina tradiţională, oteţul de mere  este  folosit pentru tratarea răcelilor uşoare şi a durerilor de gât, ştiut fiind că acidul acetic scade febra şi calmează durerile. 

2. De ajutor în tratamentul micozelor. Specialiştii susţin că oţetul de mere face să dispară micozele apărute la nivelul unghiilor. 

 “Se face un tratament de lungă durată cu oţet de mere. De trei ori pe zi se ţine degetul afectat de micoză în oţet de mere, sau, dacă acest lucru nu este posibil, se înveleşte pe timp de noapte degetul sau degetele ale căror unghii au micoze într-un tifon îmbibat în oţet de mere”, explică Cătălin Luca, medic primar de medicină generală, pe blogul personal.

3. Ajută la cicatrizarea rănilor. Datorită conţinutului ridicat de minerale esenţiale, oţetul acţionează ca un puternic dezinfectant şi, în acelaşi timp, contribuie la o cicatrizare rapidă a rănilor. 

4. Panaceu universal, oţetul de mere este recomandat şi în cazul arsurilor solare uşoare. Acidul acetic ajută la calmarea arsurilor şi la diminuarea senzaţiei de usturime. 

5. Leac anti-mătreaţă

Persoanele care au probleme cu mătreaţa pot folosi cu încredere oţetul de mere, asta în cazul în care suportă mirosul pătrunzător al acidului acetic.  Utilizat la clătire, oţetul curăţă scalpul, elimină mătreaţa şi oferă strălucire firului de păr.

6. Distruge placa bacteriană din gură

Folosit pe post de apă de gură, oţetul elimină mirosul neplăcut şi distruge placa bacterienă, fiind suficientă clătirea cavităţii bucale cu puţin oţet diluat în apă. Potrivit unor studii recente,  un amestec ce conţine numai 5% oţet de mere elimină până la 99% din bacterii şi 80% din virusuri. 

7. Combate acneea

Oţetul de mere este recomandat şi în cosmetică, în special persoanelor care au un ten gras cu tendinţe acneice. 

 “Acneea, în cele mai urâte forme ale sale poate fi combătută cu ajutorul unui amestec din trei părţi apă şi una de oţet, cu care se curăţă tenul după demachiere. După ce acţionează acest amestec vreme de zece minute, se clăteşte cu apă caldă din abundenţă”, mai scrie doctorul Cătălin Luca. 

8. Oţetul de mere, leacul bunicii împotriva migrenelor.  Inhalarea vaporilor de oţet timp de câteva minute este una din metodele des folosite de bunici pentru a scăpa de durerile de cap. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite