Pielea uscată poate fi semnul unor boli sistemice grave. Ce remedii ieftine de ultimă oră recomandă dermatologii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Printre factorii care alterează aspectul pielii se numără factorii chimici sau de mediu FOTO Arhiva
Printre factorii care alterează aspectul pielii se numără factorii chimici sau de mediu FOTO Arhiva

Percepută de foarte multe ori drept o problemă minoră, provocată de vremea capricioasă sau alţi factori externi, pielea uscată poate favoriza în anumite situaţii apariţia unor complicaţii nedorite.

Cauzele uscăciunii pielii sunt multiple, de la expunerea la temperaturi scăzute, folosirea unor produse de igienă agresive, contactul cu diverse substanţe chimice, lipsa de hidratare şi până la afecţiuni hormonale sau boli de piele. Specialiştii susţin că de uscăciunea pielii se pot plânge nu doar persoanele în vârstă, ci şi cele care au probleme cu glanda tiroidă ori care suferă de diabet zaharat. În cel de-al doilea caz, medicii explică că fluctuaţiile glicemiei pot fi cauza deshidratării, deci şi a pielii uscate.  

Pielea  uscată, semnul unei alte boli 

Printre factorii care alterează aspectul pielii se numără şi anumite afecţiuni, cum ar fi Psoriazisul, o boală de piele caracterizată prin apariţia unor zone de piele aspră. În cazul persoanelor care suferă de această boală, ciclul de înnoire al celulelor stratului superficial al epidermei este de numai opt zile, nu de 28 sau 29 de zile cum este normal. Astfel, celulele nu mai apucă să se descuameze, ci se acumulează, formând straturi albiciose, sidefii, care apar pe pielea capului, pe cot sau genunchi. 

Pe de altă parte, uscăciunea pielii poate fi simptomul unor alte afecţiuni de piele, cum ar fi Sclerodermia sau Neurodermita:

„Atrofia pielii sau aspectul de uscat poate să apară şi în alte boli, cum ar fi sclerodemia, o boală sistemică, în care se produc anticorpii împotriva fibrelor de colagen, de exemplu. Aceste fibre au forma unor fascicule care încep să se îngroaşe, iar pielea se atrofiază. Sunt multe boli care au ca şi simptom pielea uscată, de exemplu Neurodermita sau Lupus Eritematos. Neurodermita este o afecţiune care se manifestă prin apariţia unor plăgi roşii, însoţite de mâncărime. Din cauza scărpinatului permanent, pielea se îngroaşă şi se deshitratează. Pe suprafaţă pielii apar escoriaţii care se pot infecta. De asemenea, încă din copilărie poate să apară o boală numită dermatita atopică, care se manifestă prin erupţii şi uscăciune excesivă. Eczema este foarte frecventă şi se caracterizează prin nişte erupţii veziculoase, băşicuţe cu lichid, însoţite de mâncărime, şi de pielea îngroşată în timp”, explică Alexandru Pirici, medic primar dermatolog. 

Îmbătrânirea cutanată, motiv de îngrijorare în rândul doamnelor

Procesul natural de degenerare a organismului este de asemenea unul din factorii care determină îmbătrânirea cutanată. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea devine mai uscată. Specialiştii pun îmbătrânirea cutanată pe seama reducerii producţiei de colagen şi elastină şi a faptului că glandele sebacee nu mai produc la fel de mult ulei pentru hidratare.  

„Din cauza faptului că se modifică nivelul colagenului, pielea se atrofiază, apar ridurile, pigmentările,  care bineînţeles că sunt foarte neplăcute. Factorul genetic este cel din cauza căruia la unii oameni îmbătrânirea survine mai devreme, la alţii mai târziu. Dar este vorba şi de factori externi, în special radiaţiie solare. Cei care sunt lucrează în mediul extern, care se expun foarte mult la soare, îmbătrânesc mai repede”, precizează dermatologul Alexandru Pirici.  

Hidratarea, primul pas pentru o piele sănătoasă

Evitarea produselor agresive care usucă pielea şi utilizarea zilnică a cremelor hidratante sau fotoprotectoare pot îmbunătăţi considerabil aspectul pielii.

„La modă sunt acum cremele ce conţin apă termală din România; inclusiv firmele franceze folosesc apă termală de la Herculane, în care adaugă tot felul de substanţe, de vitamine, care hidratează pielea. Este bine ca atunci când se foloseşte un produs nou, acesta să fie testat, deoarece pot să apară reacţii alergice. Ca măsură de prevenire contează foarte mult hidratarea şi, în al doilea rând, în sezonul estival, folosirea cremelor fotoprotectoare. Şi pentru sezonul de iarnă există tot felul de creme de protecţie, căci în ultima vreme industria cosmetică a cunoscut o dezvoltare înfloritoare”, conchide Alexandru Pirici, medic primar dermatolog, şeful Secţiei de Boli Dermato-Venerice, din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite