Ministerul Sănătăţii vrea să transforme spitalele din România în societăţi pe acţiuni sau fundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asta prevede proiectul noii legi a sănătăţii care va intra în dezbatere publică în curând. Despre transformarea spitalelor publice din unităţi bugetate în societăţi comerciale sau fundaţii s-a discutat şi la Craiova, la întâlnirea cu reprezentanţii instituţiilor publice din Oltenia.

Noua formulă de organizare a spitalelor din România ar trebui să deschidă apetitul finanţatorilor pentru a investi în aceste unităţi, cel puţin asta au avut în vedere iniţiatorii proiectului din Ministerul Sănătăţii. 

De asemenea, se speră că medicii nu vor mai fi tentaţi să plece în străinătate dacă vor fi plătiţi mai bine. Proiectul de lege prevede că managerii spitalelor vor putea negocia salariul unui medic.

„S-a pus problema unităţilor spitaliceşti, ideea este ca ele să fie transformate în fundaţii, societăţi comerciale, societăţi pe acţiuni, aşa a prezentat domnul ministru situaţia. Spitalele vor fi scoase din sistemul bugetar, la fel şi medicii care lucrează în spitale. Se va face o grilă separată de salarizare pentru tot personalul medical care lucrează în spitale. Acest lucru ar trebui să se întâmple destul de repede. Aceste consultări pe regiuni de dezvoltare se va încheia în data de 23 septembrie”, declară Maria Murăruş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea. 

După această dată, proiectul de lege va fi postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

DSP trece în subordinea Consiliului Judeţean

După regionalizarea serviciilor judeţene de ambulanţă, urmează desfiinţarea direcţiile de sănătate publică din ţară. O parte din angajaţii DSP Vâlcea vor trece în subordinea Consiliului Judeţean. Doar câţiva dintre aceştia vor mai lucra pentru Ministerul Sănătăţii. 

„S-a discutat despre pachetul minim de servicii medicale, ce trebuie să cuprinda.

De asemenea , s-a discutat despre faptul că DSP-urile vor fi descentralizate prin trecerea la Consiliul Judeţean (CJ). Inspecţia va rămâne în subordinea Ministerului Sănătăţii. Se va înfiinţa o Agenţie Naţională de Programe astfel încât să existe un control mai riguros vizavi de desfăşurarea acestor programe de sănătate”, precizează Maria Murăruş

Deocamdată nu se ştie dacă măsura presupune şi disponibilizări în rândul angajaţilor din aceste direcţii.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite