Învaţă să facă primii paşi în viaţă la trei ani şi jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raisa, fetita care la varsta de trei ani si jumatate invata sa merga pe picioare
Raisa, fetita care la varsta de trei ani si jumatate invata sa merga pe picioare

World Vision deschide o uşă pentru persoanele cu dizabilităţi ajutându-le să se recupereze, să îşi completeze studiile sau să îşi găsească un loc de muncă.

În sala de Recuperare a Centrului Multifuncţional din Râmnicu Vâlcea, aparţinând fundaţiei Word Vision România, o copilă de trei ani şi jumătate face primi paşi din viaţa ei, neajutată. Bucuria kinetoterapeutului, a tatălui, a bunicii sunt fără margini. Raisa s-a născut cu circulară de cordon, iar după un travaliu prelungit al mamei, la naştere, creierul micuţei nu s-a oxigenta timp de 20 de minute. Diagnosticată cu parapareză spastică, „puiul de om" se recuperează foarte bine. „Până acum trebuia să facem recuperare la Oradea şi mergeam acolo o dată la două luni. Acum, World Vision ne-a oferit şansa să facem recuperare de două ori pe săptămână şi se cunoaşte enorm. Raisa merge, de mână, la Grădiniţa nr. 2, cu program normal. Am întâlnit oameni care ne susţin, dar şi destui care ne închid uşile. Unii ne compătimesc, alţii se feresc de cei cu dizabilităţi", ne spune Marius Policea, tatăl Raisei.


„Pentru noi, familia, tu eşti un copil normal"


Alexandra Ioana Creangă (16 ani) s-a născut la şase luni, cavând doar 900 de grame. Diagnosticată tot cu parapareză spastică, cu encefalopatie, Alexandra a învăţat de la mama şi bunica ei să fie o luptătoare. „Dacă ai probleme, asta nu înseamnă că ţi le rezolvă altcineva. Tu trebuie să lupţi! Pentru noi, familia, tu eşti un copil normal, iar cei care rând de tine, este problema lor!", îi spunea bunicuţa, trecută acum în lumea drepţilor. Alexandra are un handicap locomotor, deplasându-se cu greutate. Este în schimb o fire pragmatică şi jovială, care în jurul ei emană un optimism debordant. Asta nu înseamnă că loviturile de la viaţă, nu le-a primit cu vârf şi îndesat. „Anul trecut m-au chemat la comisia de expertiză şi după ce am ieşit, medicul a venit după mine şi m-a întrebat: „«Cum o să faci o profesie, cum te vei descurca după ce părinţii tăi vor muri?». I-am răspuns că atâta vreme cât mâinile sunt intacte şi mintea mea nu este afectată, mă voi descurca. Şi am început să plâng! Faţă de noi, care avem astfel de probleme, oamenii din jur fie rămân indiferenţi, fie ne discriminează", spune Alexandra care iubeşte foarte mult copiii, iar la World Vision, unde este şi voluntară, este sufletul care animă şi dă încredere semenilor ei. Ea este elevă la post-liceală urmând cursurile de fizioterapie. Prin World Vision a făcut şi cursuri de inspector resurse umane şi introducere şi validare de date pe calculator.


O uşă deschisă spre educaţie şi muncă


Ieri, World Vision a lansat la Râmnicu Vâlcea o campanie de informare privind drepturile copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi. „Desfăşurată sub sloganul «O uşă deschisă spre o viaţă mai bună», vrem să le înlesnim accesul la educaţie şi pe piaţa muncii", a spus psihologul Cristina Marin, de la World Vision. Campania durează până în iunie 2012 şi în Vâlcea sunt incluşi 40 de copii cu dizabilităţi şi alti 31 de tineri care beneficiază de servicii de orientare vocaţională. În România sunt opt Centre Multifuncţionale înfiinţate la Cluj Napoca (2), Medgidia, Cernavodă, Craiova (2), Râmnicu Vâlcea şi Galicea (judeţul Vâlcea) unde se derulează Campania „O uşă deschisă spre o viaţă mai bună".

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite