GALERIE FOTO La Ocnele Mari oamenii înoată prin noroaie ca să ajungă până la Valea Bradului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvarea şi Ambulanţa n-au urcat niciodată până la familiile izolate în vâful dealului, iar morţii sunt căraţi doar cu căruţele

La doar o aruncătură de băţ de Râmnicu Vâlcea, locuitorii din Valea Bradului, sat ce aparţine de Ocnele Mari, trăiesc ca în vremuri demult apuse. Chiar dacă ruinele Cetăţii Buridava se află în imediata vecinătate a caselor localnicilor, atât pentru turiştii care s-ar încumeta să viziteze locurile, dar şi pentru localnici, drumul până în Valea Bradului este un adevărat chin. „Eu m-am născut aici, am copilărit aici, dar sunt zile amare să trăieşti în locurile astea. Curent elecrtric ne-au băgat abia în urmă cu cinci ani. Toţi primarii care s-au schimbat ne-au promis că ne repară drumul, dar în afară de sacul cu promisiuni nu ne-am ales cu nimic", spune Ecaterina Fetele, femeia de 72 de ani. Nora ei, Liliana Fetele (39 ani), ne povesteşte. „Aici n-a urcat niciodată Ambulanţa sau Pompierii, iar morţii îi transportăm la cimitirul din vale doar cu căruţa mea. Când plouă este un chin să duci copiii la şcoală sau la grădiniţă. Azi noapte, cel mic, Florian, de doi ani şi jumătate, mi-a făcut febră, dar n-a fost chip să chem salvare sau doctorul. Ceilalţi doi, Alina, de nouă ani, înoată şi ea prin noroi, mai ales când plouă, iar Alexandru (de 18 ani), a rămas şi fără perechea de pantofi noi pe care i-o cumpărasem". Femeia explică că în zilele ploioase, copii şi adulţi merg încălţaţi în cizme prin noroaie, distanţă de doi kilometri, şi câd ajung jos, în vale, lasă încălţămintea înoroiată în tufişuri, unde uneori nu o mai găsesc. „Când m-au apucat durerile facerii, a trebuit să mearg pe jos, până în vale, unde a venit un taxi care să mă ia", completează femeia. Surorile Ştefania (10 ani) şi Elena Negoiţă (12 ani), fac naveta la o şcoală din Râmnicu Vâlcea. „Părinţii îmi cumpără dor încălţăminte cu talpa groasă, că altminteri pe aici nu ai cum să răzbaţi", spune Elena care ne arată încălţările solide, cumpărate.

Click pe foto pt. GALERIE FOTO

image
image
image


A fugit din calea saramurii, în noroaie


Ion Matei (64 ani), din Râmnicu Vâlcea, un om care a colindat pe toate continentele lumii, fiind ofiţer pe nave petroliere, şi-a instalat în Valea Bradului o stupină, dar singurul mijloc de locomoţie până acolo sus, este ATV-ul. „Când plouă nici cu ATV-ul nu poţi urca până la casele locuite, pentru că te faci numai noroi din cap până în picioare. Aici vin mulţi turişti, români şi străini, care vor să ajungă la ruinele Cetăţii Buridava şi când văd drumul acesta ne întreabă: «De ce nu se construiesc vile şi pensiuni în acestă zonă? Este o linişte şi un aer atât de ozonificat». Izvorul dacic din care oamenii iau apă este în imediata vecinătate, la fel şi Lacul Doamnei, un loc încărcat de legende şi istorie". Maria Negoiţă care a „fugit" din faţa valului de saramură din Ocne, povesteşte. „Am venit în Valea Bradului când spuneau să fugim din faţa saramurii şi să ne urcăm pe dealuri. Aici viaţa este foarte grea, iar când soţul l-am înmormântat acum doi ani, singura posibilitate să-l transport în vale a fost cu căruţa trasă de măgar", spune femeia care zi de zi îşi însoţeşte nepoţelele la şcoală. Marius Braviceanu (40 ani), afirmă că mulţi au părăsit satul, că doar nouă case am mai rămas pe deal şi alte câteva mai sunt la Făcăi, sat şi acela depopulat tot din cauza condiţiilor vitrege.În acte, drumul este asflatat, electrificat, dar n-am văzut un bec care să se aprindă pe uliţa în care înoţi în noroaie când plouă", spune Braviceanu.


Promisiuni de mai bine


Primarul localităţii, Petre Iordache, ne-a spus: „Ştiu că este greu pentru locuitorii din zona respectivă. Chiar ieri a venit la mine şi cântăreţul de la bisercia din Făcăi, rugându-ne să reparăm drumul pe care l-au stricat şi cu căruţele cu lemne. În scripte, acel dum nu a fost niciodată asfaltat. Sincer, avem probleme mult mai grave aici, la centru, dar promit că voi aloca ceva fonduri pentru pietruirea lui, iar în maximum două săptămâni, când ne va ieşi bulozerul de la reparat, îl voi băga să mai netezească calea de acces spre Valea Bradului".

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite