FOTO VIDEO Prăpăd în Munţii Lotrului, după trei zile de incendii. Elicopter trimis în ajutorul pompierilor care se bat cu focul cu nuiele, lopeţi şi drujbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De sâmbătă, Munţii Lotrului, din judeţul Vâlcea, sunt în flăcări după ce câţiva turişti au lăsat focul aprins în pădure. Din cauza vântului puternic, incendiul s-a extins şi a cuprins două masive: Padina şi Pleaşa, din Malaia. 12 hectare de teren au fost mistuite. La această oră, pe lângă echipajele formate din zeci de pompieri militari, voluntari şi reprezentanţi ai ocoalelor silvice, acţionează şi un elicopter al Aviaţiei Române.

GALERIE FOTO

De mai bine de cinci ani, în zona muntoasă din nordul judeţul Vâlcea, nu a mai existat un incendiu atât de devastator precum cel izbucnit la finele săptămânii trecute.

Iniţial, flăcările au pus stăpânire pe 3 hectare de pădure, unde s-a aprins, în general, vegetaţia uscată: covorul de frunze, doborâturile, copacii ucaţi etc. Numai că vântul a dat peste cap planurile pompierilor militari chemaţi în zonă să stingă incendiul.

Pentru că la 1400 - 1600 de metri altitudine intervenţia nu se poate desfăşura cu apă şi spumă, pompierii au fost nevoiţi să lupte cu natura dotaţi cu mijloace rudimentare, considerate de primă intervenţie: mături din nuiele, lopeţi, dar şi pliciuri din material incombustibil şi motofierăstraie cu ajutorul cărora se taie arborii aprinşi. Iar această „primă intervenţie” durează de trei zile.

„Intervenţia a fost îngreunată şi de vântul care a suflat cu putere, pe lângă terenul accidentat cu înclinaţie mare, precum şi lipsa apei”, au specificat reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea.

Între timp, flăcările au pus stăpânire pe vegetaţia uscată din zona împădurită, din masivele Padina şi Pleaşa, din Munţii Lotrului. Astfel s-a ajuns la 12 hectare de pădure mistuite de foc şi sute de persoane - profesionişti şi voluntari - care au acţionat pe parcursul celor aproximativ trei zile. 

Două nopţi la rând, pompierii au vegheat la poalele munţilor, aproape de casele oamenilor, pentru ca focul să nu se răspândească şi la acestea. Locuinţele se află la baza pădurii şi exista riscul rostogolirii de bolovani şi de bucăţi de lemn aprinse.

Din fericire, până acum, nu a fost nevoie de evacuarea locuinţelor. Dar pericolul persistă. 

Duminică, după ce s-a cerut sprijin din partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie a survolat zona pentru o recunoaştere aeriană, iar astăzi s-a trecut la operaţiunile de stingere.

Elicopterul Aviaţiei trimis pentru salvarea pădurilor din munţii Lotrului - judeţul Vâlcea transformate în scrum Foto ISU Vâlcea

Până la ora 11:00, elicopterul de la IGAv efectuase deja cinci curse, alimentând dispozitivul Bambi Bucket din râul Olt cu câte 2400 de litri apă/ transport, pentru a o refula deasupra focarelor, iar până la ora 15.00 efectuase 19 curse cu 33,6 tone de apă.  

Tot luni, la faţa locului, erau în continuare 27 de pompieri militari şi 46 de membri ai Serviciilor de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă, ai ocoalelor silvice şi obştilor de moşneni. 

Incendiul în pădurea de foioase se manifestă, potrivit informaţiilor furnizate de pompieri, în continuare, la nivelul solului, unde ard stratul de frunze şi doborâturile. 

Incendiul izbucnit sâmbătă, 22 martie, a pornit „cu arderi violente” în pădurea aflată în satul Malaia, deasupra şcolii, motiv pentru care imediat a fost trimisă la faţa locului o autospecială de stingere cu apă şi spumă. Operaţiunile de stingere au fost demarate pe două sectoare de intervenţie: unul care a acţionat pe direcţia Primăriei, iar altul care a acţionat pe direcţia stadionului. La recunoaşterea aeriană  a zonei afectate de incendiu, au participat inspectorul şef al ISU Vâlcea şi grupa operativă.

Pădurile din munţii Lotrului - judeţul Vâlcea transformate în scrum Foto ISU Vâlcea

„Nu sunt victime. Sursa probabilă: flacăra; împrejurarea: foc deschis în spaţii deschise. Am fost solicitaţi prima dată sâmbătă dimineaţa. Nu cunoaştem deocamdată dacă terenurile afectate sunt în administrarea statului sau sunt proprietăţi private. Locuinţele de la bază erau aseară încă în pericol, de aceea echipajele au stat toată noaptea în zonă, pentru a asigura măsuri de prevenire. E greu de spus dacă focul s-a propagat de la persoanele care obişnuiesc să igienizeze zona, având în vedere că este vorba despre o zonă împădurită”, ne-au lămurit reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.

Până la ora la care publicam acest material se reuşise limitarea extinderii incendiului, chiar dacă acesta se manifesta în continuare pe cele 12 hectare de pădure. Pompierii au mai transmis că se va acţiona în continuare până la lăsarea întunericului, în cea de-a treia zi de luptă cu flăcările, iar pe timpul nopţii un echipaj va asigura protecţia bunurilor de la baza versantului, printre care şi un gater, mai multe grajduri şi locuinţe.  

Potrivit inspectorului şef al ISU Vâlcea, lt.col Dan Pascaru: „Elicopterul este la a treia misiune. Va rămâne peste noapte în zonă pentru a continua şi mâine operaţiunea de stingere”.

Malaia este o comună în judeţul Vâlcea situată în zona de nord, pe Valea Lotrului, pe drumul naţional DN 7 A, care face legătura între Valea Oltului: DN 7 / E 81 şi Transalpina, cea mai înaltă şosea din România. Comuna se află între oraşul Brezoi şi staţiunea montană Voineasa.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite