FOTO Veteranul de război, ignorat de către autorităţi de Ziua României, a murit la vârsta de 101 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai vârstnici veterani de război din România, col (r) Emil Veţeleanu a murit la vârsta de 101 de ani.

Este vorba despre eroul de război din Râmnicu Vâlcea ignorat de către oficialităţi la festivităţile dedicate Zilei României, de anul trecut. Imaginile au făcut înconjurul ţării, autorităţile fiind asupru criticate de către opinia publică.

La nici o săptămână de la acel moment, un grup de activişti civici, în frunte cu liderul unionist George Simion, din România şi Republica Moldova, au venit la Râmnicu Vâlcea special pentru a-l cinsti pe veteranul de război cu daruri şi cântece.

GALERIE FOTO CU VETERANUL DE RĂZBOI EMIL VEŢELEANU

Cu prilejul împlinirii a 101 ani, la finele lunii ianuarie i s-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Râmnicu Vâlcea, o recunoaştere tardivă dar binemeritată a „eroismului dovedit în luptele din cel de - Al Doilea Război Mondial”, dar „şi pentru exemplul de implicare pe care îl oferă tinerelor generaţii”. Profund emoţionat, veteranul nu s-a sfiit să sărute diploma oferită în cadru festiv.

Recunoaşterea a venit după ce clipul care a surprins modul cum sunt trataţi veteranii de război, în general, a devenit viral. În ciuda faptului că rămăsese văduv de puţin timp, a ţinut morţiş să fie prezent la parada de 1 Decembrie, fără să-şi anunţe familia. În haine subţiri, a stat ore întregi în picioare, alături de oficialităţi pentru a-şi arăta respectul faţă de toţi cei care şi-au dat viaţa pentru ţara noastră.

Col. (r.) Emil Veţeleanu a povestit unui reporter „Adevărul” toate ororile trăite pe front, din linia a doua, la Transmisiuni. A fost printre ultimii supravieţuitori ai celebrei Bătălii de la Cotul Donului. După gerurile îndurate în Rusia, la întoarcerea de pe front a lucrat multe vreme la Petrol şi Sonde, apoi la Uzinele Sodice Govora şi, în final, în învăţământ de unde a şi ieşit la pensie. Îşi amintea cum a scăpat de febra tifoidă, cum şi-a plătit şcoala cu „ceapă şi cartofi”, recunoscând că încă avea coşmaruri cu gările bombardate din timpul războiului. 

Şi-ar fi dorit să mai prindă „măcar 10 ani ca în Regat”, dar era conştient că vremurile acelea nu se vor mai întoarce niciodată: „Cine să mai facă România Mare? Acum e mică, la coada Europei“, ne mărturisea, în urmă cu mai bine de un an, veteranul botezat de marele I.G. Duca.  

Vestea tristă a moţii sale a apărut şi în mediul online. Pe pagina de Facebook „Basarabia e România”, sunt menţionate câteva dintre faptele sale de vitejie: „Am primit cu tristeţe vestea plecării col (r.) Emil Veţeleanu (n. 25.01.1919 - d. 7.10.2020). Col. (r) Emil Veţeleanu a fost unul dintre cei mai vârstnici veterani de război din România. S-a născut în comuna Copăceni – judeţul Vâlcea, la 25.01.1919. A absolvit în 1940 Liceul Industrial de Ia Craiova, iar în 1941 a urmat cursurile Şcolii de ofiţeri în rezervă Geniu de la Bucureşti. Emil Veţeleanu intră în luptele celui de-Al Doilea Război Mondial ca şi comandant de pluton în cadrul Batalionului 54 Transmisiuni, în iulie 1941, la doar câteva zile după începerea luptelor pentru întregirea ţării. A participat la toate bătăliile Armatei Române de pe frontul de Est, inclusiv la cea de la Cotul Donului de la finele anului 1942, soldată cu 150.000 de morţi din rândul ostaşilor români. S-a îmbolnăvit de febră tifoidă şi a suferit mai multe degeraturi, dar a rămas în vâltoarea conflictului...

Pentru meritele sale în luptă a fost decorat cu distincţia Victoria asupra Germaniei fasciste acordată de Sovietul Suprem al URSS la data de 09.05.1945, cu medalia “Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial”, cu distincţia “România Mare – 1918” şi cu alte distincţii din partea Asociaţiei Veteranilor de Război din România. După 1990 este avansat succesiv până la gradul de colonel în rezervă. Revenit în viaţa civilă, se căsătoreşte în 1947 cu cea care avea să îi fie alături timp de 72 de ani şi avea trei copii. A lucrat ca maistru mecanic în domeniul transporturilor, apoi în industria petrolului (la Anina, Stamora-Moraviţa, Govora), în industria chimică (la Combinatul Chimic Govora) şi în învăţământ (maistru-instructor la Liceul Chimic Râmnicu Vâlcea).

În pofida vârstei înaintate, Emil Veţeleanu participa la toate evenimentele publice şi ceremoniile omagiale organizate în municipiul Râmnicu Vâlcea... Sincere condoleanţe familiei şi odihnă veşnică lui Emil Veţeleanu, ostaş şi erou care a luptat pentru tricolorul şi pământul românesc! Glorie Eternă Eroilor României!”

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO FOTO Povestea veteranului de război ignorat de Ziua Naţională: „A plecat la paradă fără să spună, într-o haină subţire şi-n pantofi“

VIDEO FOTO Cum a fost ignorat de Ziua Naţională un veteran de război de 100 de ani: „Intimidaţi de un toiag?“ 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite