FOTO Poveştile fascinante ale celor mai scumpe monede din lume. Fiecare valorează peste 7,5 milioane de dolari
0În timp ce pentru unii colecţionarea de bani este o pasiune, pentru alţii s-a transformat în adevărată sursă de îmbogăţire. Cu cât deţii o monedă sau o bancnotă mai veche sau mai ciudată cu atât creşte şansa de înavuţire. Cu trecerea timpului piesele devin şi mai profitabile.
Primul record mondial Guinness Book pentru cea mai scumpă monedă din lume a fost atins în 2002 de către o monedă de 20 de dolari, din aur, emisă în 1933 - „Double Eagle”. Ulterior, recordul a fost detronat de o altă monedă, tot dolar, mai veche, din argint.
„Double Eagle” a fost licitată la Sotheby's, New York, în Statele Unite ale Americii, la 30 iulie 2002, pentru suma de 7.590.020 de dolari, inclusiv prima cumpărătorului.
Tot atunci cei de la Guiness recunoşteau un record mondial şi pentru cea mai mare colecţie de monede de argint - 1600 de monede ne-duplicate din întreaga lume, ce aparţinea lui José Manuel Costa Lavín din Mexic.
Ulterior, recordul legat de cel mai scump ban din lume, a fost doborât de o altă monedă, de această dată din argint, şi mai veche - „Dolarul Liberty”, din 1794.
PRIMUL DOLAR DE ARGINT BĂTUT DE MONETĂRIA SUA, CEA MAI SCUMPĂ MONEDĂ
Steven L. Contursi, care a deţinut o monedă din 1794, a vândut-o pentru 7,85 milioane de dolari - stabilind noul record mondial pentru cea mai scumpă monedă înregistrată vreodată. Dolarul Liberty a fost vândut către Cardinal Collection Educational Foundation Sunnyvale, potrivit World Record Academy. În final, cu tot cu taxe, s-a ajuns la suma de 10 milioane de dolari.
Clasificată drept PCGS Specimen-66, acesta este cel mai bun cunoscut dolar din 1794, despre care experţi renumiţi consideră că ar fi de fapt primul dolar de argint emis de Monetăria Statelor Unite.
Achiziţia a fost făcută în cadrul unei vânzări private la care au asistat renumiţi specialişti în domeniu.
Dolarul de argint este printre primele monede produse vreodată şi unul din cele aproximativ 150 încă existente.
Nu fost o premieră pentru Fundaţia Educaţională din Sunnyvale să dea atâţia bani pe o monedă. În 2007, a cheltuit 1,5 milioane de dolari pe o monedă cu nume ciudat de la sfârşitul anilor 1700.
Statele Unite au început să producă dolari de argint în 1794, iar cel despre care pomenim s-a păstrat în stare perfectă timp de peste două secole.
Poreclită drept „floarea de argint care curge”, într-o traducere aproximativă - „flowing-hair silver dollar”, moneda are inscripţionată pe o parte, pe avers, portretul lui Lady Liberty cu părul lung şi pe revers un vultur american, foarte slab.
„Aceasta este tipul de piesă disponibilă poate doar o dată într-o viaţă”, a spus Martin Logies, curatorul Colecţiei Cardinale, o organizaţie non-profit dedicată păstrării monedelor rare şi educării publicului în privinţa lor.
El a spus că fundaţia intenţionează să pună moneda pe ecran, aşa cum Contursi a făcut o mare parte din timpul în care a deţinut-o.
Experţii numismatici la unison sunt de acord că dolarul Liberty din 1794, cea mai scumpă monedă din lume, a fost printre primii dolari americani de argint realizaţi vreodată.
CEA MAI VÂNATĂ MONEDĂ DE AUR DE CĂTRE SPIONII AMERICANI
Cât despre a doua cea mai scumpă monedă din lume „Double Eagle” se ştie că, în 1933, în timpul Marii Crize, s-au emis aproape o jumătate de milion de astfel de monede. Numai că cea mai mare parte dintre ele a fost topită înainte de a ieşi pe porţile Imprimeriei SUA.
Planul de topire a vizat o strategie de stabilizare a economiei americane ameninţată de un colaps generalizat. Americanii îşi retrăgeau în acea perioadă tot aurul pe care îl aveau în bănci.
Din punct de vedere al compoziţiei, este considerată cea mai scumpă monedă din aur din lume, vândută vreodată la o licitaţie.
„Double Eagle” sunt o legendă în rândul colecţionarilor şi experţilor în numismatică. Din cele 13 cât mai există la această oră, numai una este în colecţia unei persoane private. Restul aparţin Guvernului Statelor Unite.
Designul monedei are legătură cu un văr îndepărtat al preşedintelui american Theodore Roosevelt care-şi dorea o monedă care să rivalizeze cu cele din Grecia Antică. Vărul liderului american a angajat astfel un sculptor care să se ocupe de design.
„Eagle” în limbajul numismatic american este sinonim cu o monedă din aur de 10 dolari, iar „double eagle” cu cea de 20 de dolari.
Un specimen trimis de celebrul muzeu american - Institutul Smithsonian - a fost expus şi la Londra, o în premieră.
Institutul are o colecţie de peste 1,6 milioane de bani: bancnote şi monede, dar şi medalii sau jetoane, unele vechi, din Antichitate.
Se spune despre „Double Eagle”, că au fost vânate şase decenii de spionii americani pentru a fi scoase din circulaţie.
În 2003 a izbucnit un mare scandal după ce au fost descoperite 10 astfel de monede într-o familie de bijutieri din Philadelphia, care s-a finalizat opt ani mai târziu cu un proces. Fiica bijutierului a susţinut că le-a descoperit în depozitul bancar al defunctului său tată. După ce le-au autentificat, experţii le-au confiscat. Ulterior, autorităţile au declarat că acestea fuseseră sustrase la jumătatea anilor 1930, ilegal din imprimerie. Instanţa a dat drept câştig de cauză Guvernului în custodia căruia au rămas.
„Double Eagle” au fost emise prima dată în 1850.
Despre moneda aflată pe piaţă şi vândută cu peste 7,5 milioane de dolari, se ştie că a făcut parte din colecţia unui rege - Farouk al Egiptului. Un comerciant a încercat să o vândă chiar unor spioni americani sub acoperire. Numai că în acest caz, în urma unui proces, comerciantul a putut să o vândă, iar câştigul l-a împărţit cu Imprimeria Naţională a Statelor Unite.