FOTO Paramedicii din Vâlcea sunt campioni naţionali şi se pregătesc pentru Mondialele din Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campioni naţionali pentru a patra oară consecutivi, alături de coordonat şi şefii unităţii - ISU Vâlcea, Foto: Adevărul
Campioni naţionali pentru a patra oară consecutivi, alături de coordonat şi şefii unităţii - ISU Vâlcea, Foto: Adevărul

O echipă de paramedici a ISU Vâlcea a câştigat pentru a patra oară consecutiv Concursul Naţional de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor, la Secţiunea Traumă. Doi dintre cei patru paramedici ai echipajului SMURD Vâlcea ne vor reprezenta ţara la Campionatul Mondial din Africa.

Un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a reuşit performanţa de a urca din nou pe prima treaptă a Campionatului Naţional de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat din acest an, pentru a patra oară consecutiv. 

Evenimentul a avut loc la sfârşitul lunii trecute în judeţul Argeş. Peste trei săptămâni, doar doi dintre cei patru membri ai echipajului vor reprezenta România la Campionatele Mondiale World Rescue Challenge din Africa de Sud. Echipa de la Vâlcea a ocupat primul loc la Secţiunea Traumă (Prim Ajutor Calificat), fără să aibă un antrenor oficial, dar fiind antrenaţi în timpul liber de fostul coordonator. 

Până la Mondialele din Africa, peste trei săptămâni, paramedicii vâlceni se vor pregăti singuri. Anul trecut, băieţii au ocupat locul 10, iar la prima participare, în urmă cu doi ani, locul 19. Speră ca în acest an, să fie cel puţin printre primii cinci clasaţi.

Până atunci, însă, povestea echipajului din Râmnicu Vâlcea merită cunoscută, întrucât paramedicii provin dintr-un oraş unde istoria SMURD nu are decât 10 ani vechime, în comparaţie cu cei 28 de ani de tradiţie ai SMURD în România. În plus, ei participă la competiţii doar de 5 ani, din care doar în primul nu au câştigat, apoi s-au clasat în permanenţă pe primul loc al podiumului, în faţa unor profesionişti precum cei de la Târgu Mureş sau Bucureşti. 

SMURD Vâlcea echipa campionilor naţionali  alături de Raed Arafat reprezentând România la Mondialele din 2016 din Brazilia Foto Adevărul

Merită menţionat şi modul oarecum deficitar, faţă de multe alte oraşe în care sunt nevoiţi să se pregătească şi chiar să muncească, în lipsa unor echipamente care sunt absolut necesare. Spre exemplu, la Vâlcea nu există ambulanţă SMURD de tip C, cu medic. Altfel spus, SMURD-ul de la Vâlcea nu are medic, ci doar paramedici. Iar la pregătirile pentru concurs, pompierii primesc ajutor doar din partea unui operator economic - REMAT-ul, care le pune la dispoziţie carcase de maşini, ca să poată exersa după scenariile din realitate: „Ne pregătim cu ajutorul celor de la Remat. În perioada de dinaintea concursurilor stăm şi câte 6 ore pe zi, ca să ne antrenăm”, recunosc paramedicii.

Dacă în anii trecuţi, SMURD Vâlcea a reprezentat România cu o echipă de trei, din cei patru oameni, anul acesta numai plt. maj. Cristian Cîrciumaru şi plt. maj. Lucian Gavrilei vor participa la Mondiale.

  

„Locul emoţiilor de acum 10 ani a fost înlocuit uşor - uşor de experienţă. Şi dacă la început, concursul ni s-a părut greu, cu timpul am început să şi câştigăm”, a recunoscut plt. maj. Ovidiu Ciortan, unul dintre membrii echipajului, amintindu-şi de începuturile echipei vâlcene la campionatul naţional. 

El a fost completat de plt. maj. Rareş Petria, care este în echipa de la Vâlcea încă de la începuturi: „Fac parte din echipa câştigătoare a concursului de traumă, încă de la început, împreună cu Cristian Cîrciumaru. Avem deja cinci ani vechime. A contat pentru noi, cred eu, faptul că am lucrat pe teren, pe ambulanţă, că ne-am confruntat cu o serie de situaţii, ştim la ce să ne aşteptăm, cum să le abordăm...”, a explicat paramedicul care între timp a devenit scafandru al SMURD Vâlcea.   

Despre plt. maj. Cristian Cîrciumaru am mai scris şi cu alte ocazii, pentru că acesta este considerat cel mai bun paramedic din ţară. El se numără printre cei care au fost recompensaţi de Ministerul de Interne în acest an pentru contribuţia pe care şi-au adus-o în timpul inundaţiilor. 

Şi pentru că tot am pomenit de răsplata muncii, să mai spunem că singura recompensă pentru toată această perioadă, în care au reprezentat cu cinste Vâlcea în ţară şi în lume, au primit-o în urmă cu patru ani, când au fost avansaţi în grad pentru merite deosebite, înainte de termen. Dar la nivel local şi judeţean, meritele lor nu par să fie un motiv de mândrie, aşa cum se întâmplă cu alte domenii. 

SMURD Vâlcea echipa campionilor naţionali al patrulea an consecutiv imagini din concurs Foto Adevărul

Întrebaţi de reporterul Adevărul ce altă meserie ar fi vrut să aibă dacă nu ar fi fost paramedici, Cîrciumaru şi Gavrilei au recunoscut la unison că nu se văd făcând altceva. Cel puţin nu în acest moment. 

„Cum reuşim să câştigăm de fieacare dată? Ne motivează că putem să ajutăm pe cineva. Ne pregătim în curtea unităţii. Avem şi echipaj de descarcerare implicat în concurs şi ne antrenăm cu ajutorul celor de la Remat, care ne oferă material de lucru. În plus, ne ajută munca de zi cu zi, unde te întâlneşti cu tot felul de situaţii, le analizezi, le pui cap la cap”, povesteşte Cîrciumaru.

Ca şi colegul său care încă lucrează pe teren, Lucian Gavrilei, care între timp a devenit comandant al echipei de descarcerare, recunoaşte că în afară de muncă asiduă şi multă teorie, le-a fost de foarte mare ajutor, la fiecare campionat, faptul că sunt o echipă sudată, în care toţi se cunosc şi se respectă şi în care, cel puţin până în urmă cu câteva luni, un rol esenţial l-a jucat coordonatorul.

Numai că între timp acesta s-a transferat, motiv pentru care, ca şi la Naţionale, şi pentru Mondialele de la finele acestei luni, băieţii se vor atrena în lipsa unui coordonator, sau mai bine zis în lipsa unuia oficial. La pregătirea pentru Campionatul Naţional au beneficiat de ajutorul, în timpul liber, al fostei lor colege, Cecilia Nuţă, care le-a fost ani la rând antrenor oficial.  

Paramedicii mai recunosc că singurele lucruri de care se tem la Mondiale sunt „chestiile de fineţe”, care fac diferenţa între echipe, dar şi „limba engleză”, pe care deşi o cunosc, încă le mai dă bătăi de cap la „partea tehnică”. Poate nu întâmplător, până acum câştigători au fost de fiecare dată vorbitori nativi de limba engleză. Până atunci se pregătesc, în particular, cu ajutorul videclipurilor de pe net şi al unui dicţionar de termeni medicali.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite