EXCLUSIV Afaceri necurate la CET Govora. Compania de stat, care merge pe pierderi, a aruncat, în 2014, un milion de euro pe reclamă în presă şi pe avocaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CET Govora a plătit pentru consultanţă juridică peste 2,5 milioane de lei, doar în 2014, potrivit ANAF. La aceasta sumă se adaugă 870.015 lei, bani care au ajuns în contul a 17 ziare şi televiziuni locale din Vâlcea, pentru reclamă şi publicitate. Inspectorii ANAF au apreciat că nu era necesară efectuarea acestor cheltuieli şi au cerut conducerii să recupereze prejudiciul.

Inspecţia economică -financiară a fost realizată la sediul societăţii din Râmnicu Vâlcea pe parcursul lunilor iunie, iulie şi august, rezultatele controlului ajungând pe masa agamanilor de la CET Govora de câteva zile. Inspectorii ANAF au trecut la capitolul “Deficienţe” cheltuieli în cuantum de 870.015 lei pentru publicitate. Pe scurt, CET Govora a încheiat, în 2014, contracte de publicitate cu 17 firme, majoritatea cu sediul în Râmnicu Vâlcea, prin încredinţare directă, în condiţiile în care suma totală achitată a depăşit pragul valoric prevăzut de OUG 34/2006 privind achiziţiile publice. 

La suma de 870.015 lei pentru publicitate se adaugă 50.862 de lei pentru anunţuri şi comunicate de presă, din care 20.834 de lei au ajuns la PRO TV S.A. Bucureşti, pentru difuzarea unor spoturi radio. În acest caz, însă, inspectorii ANAF au apreciat că suma facturată şi plătită este justificată.

În rest, inspectorii au considerat că aceste cheltuieli cu reclama şi publicitatea nu au fost oportune şi necesare, pentru că CET Govora este singurul producător de energie termică şi electrică din Vâlcea, care are clienţi captivi, respectiv peste 90 000 de râmniceni (puteţi citi raportul complet al ANAF, ataşat în fotogalerie). 

Inspectorii ANAF au recomandat conducerii CET Govora să ia măsuri pentru recuperarea banilor de la ziarele şi televiziunile locale sau de la persoanele răspunzătoare de angajarea şi efectuarea acestor plăţi, respectiv de la fostul director al CET, Mihai Bălan. Identificarea persoanelor responsabile de angajarea şi efectuarea acestor cheltuieli va reveni însă membrilor Consiliului de Administraţie al CET Govora. 

image

CET Govora a închiriat copiatoare de la o firmă din Runcu

Potrivit ANAF, CET Govora, unul dintre cei mai importanţi agenţi economici de pe platforma industrială din Râmnicu Vâlcea a ajuns atât de rău încât a fost nevoit să închirieze copiatoare de la o firmă dintr-o comună limitrofă Municipiului. În perioada 1 ianuarie 2014 - 31 martie 2015, CET Govora a facturat şi achitat servicii de închiriere de copiatoare şi consumabile aferente serviciului de mentenanţă în valoare totală de 98.322 de lei. În urma inspecţiei economico-financiară, ANAF a cerut conducerii CET Govora să recupereze şi această sumă, invocând faptul că furnizorul de energie termică din Râmnicu Vâlcea nu avea voie, potrivit OUG nr. 34 din 11 aprilie 2009, să achiziţioneze ori să închirieze aparatură de birotică. 

Consultanţă juridică pentru 2,5 milioane de lei

În 2014, CET Govora a mai încheiat două noi contracte de asistenţă juridică cu mari case de avocatură din Bucureşti, avocaţii fiind plătiţi cu sume cuprinse între 130 şi 215 euro/oră. Astfel, CET Govora a plătit Societăţii Civilă Profesională Dragne suma de 177.947 de lei, în 2014, pentru asistenţă juridică şi reprezentare în cadrul procedurii de transfer a minelor de cărbune de la Berbeşti şi Alunu, care au aparţinut  Complexului Energetic Oltenia. În 2014 şi 2015, CET a plătit  şi firmei SCP Tuca Zbarcea şi Asociaţii suma de 723.205 lei, pentru consiliere juridică şi reprezentare în faţa instanţelor de judecată, reprezentare în cadrul procedurii de transfer a unor active de la Complexul Energetic Oltenia la CET şi asistenţă juridică în cadrul procedurii de insolvenţă cu Oltchim S.A.
 

De asemenea, conform unui contract încheiat în 2011, CET Govora a achitat suma de 20.000 de euro/lună avocatului Cristian Sârbu şi 10 000 de euro Societăţii Civile de Avocaţi Voinescu şi Asociaţii, pentru preluarea dosarelor în zece litigii. 

ANAF  a dispus conducerii CET Govora să recupereze suma de 2.596.268 lei, facturată şi achitată caselor de avocatură şi cabinetelor de avocatură în 2014 şi 2015. În dispozitie se arată, totodată, că CET Govora a încheiat contractele de asistenţă juridică fără aprobarea Consiliului Judeţean Vâlcea, acţionarul unic al CET Govora, şi în condiţiile în care CET Govora are în organigramă şase posturi de consilier juridic, printre juriştii societăţii numărându-se, anul trecut, şi Doru Constantin, în prezent director interimar la furnizorului de energie termică din Râmnicu Vâlcea.

image

Reprezentanţii CET au dat explicaţii

Întrebat de inspectorii ANAF despre oportunitatea cheltuielilor menţionate, fostul director al CET Govora, Mihai Bălan, cel care a semnat toate contractele de achiziţii din ianuarie 2014 până în martie 2015, a venit cu propria explicaţie. Potrivit lui Bălan, serviciile de publicitate au constat în publicarea de anunţuri pentru termoficare urbană, pentru direcţia tehnică, calitate, anunţuri pentru procedurile de evaluare a impactului asupra mediului în proiectul Novenor, iar procentul alocat din cifra de afaceri pentru astfel de servicii a fost de numai  0,003 %, în condiţiile în care o societate alocă anual pentru astfel de servicii 4 sau 5 %, susţine fostul manager.

În nota explicativă dată despre contractele de consultanţă juridică încheiate în 2014, Mihai Bălan a apreciat că “ serviciile de asistenţă juridică au fost aprobate în cadrul şedinţelor Consiliului de Administraţie, şedinţe la care participă şi reprezentantul Consiliului Judeţean Vâlcea, în AGA CET”. De asemenea, Bălan motivează că aceste contracte “derivă din complexitatea cazurilor aflate pe rolul instanţelor”. 

Mihai Bălan a condus CET Govora mai bine de un deceniu, până la începutul acestei veri, când a demisionat din funcţie. În locul acestuia a fost numit Doru Constantin, unul dintre consilierii juridici ai societăţii. Contactat telefonic de jurnaliştii ”Adevărul”, actualul director al societăţii a refuzat să facă vreun comentariu despre constatările ANAF. 

image

CET Govora, pierderi de ordinul milioanelor de lei

Conform ANAF, Cet Govora a înregistrat, în anul 2013, pierderi totale de 4.456.643 lei, respectiv de un milion de euro. La începutul anului 2014, conducerea CJ Vâlcea şi a societăţii CET Govora luau în calcul posibilitatea de a concedia câteva sute de angajaţi. În cele din urmă, s-a renunţat la disponibilizări, dar angajaţii au rămas fără anumite drepturi salariale, cum ar fi prima de vacanţă. În ciuda acestor măsuri, din situaţia financiară prezentantă la începutul acestui an, într-o şedintă a CJ Vâlcea, rezultă că CET Govora a înregistrat şi în 2014 pierderi, în cuantum de 5,58 milioane de lei. 

Situaţia financiară a societăţii nu este foarte bună nici în prezent, mai ales că, după preluarea minelor de cărbune de la Berbeşti şi Alunu, CET Govora a ajuns să aibă aproximativ 2.000 de angajaţi, iar fondul de salarii a crescut. CET Govora este singurul producător de energie termică şi electrică din Râmnicu Vâlcea, printre clienţii firmei numărându-se populaţia din oraş, circa 90.000 de persoane, şi combinatul Oltchim. 

CET Govora produce gigacaloria la preţul de 272,48 de lei şi o facturează populaţiei pentru 225,15 lei, inclusiv TVA. Primăria Râmnicu Vâlcea va plăti, în acest an, o subvenţia de 47,33 de lei, reprezentând diferenţa dintre preţul de producere, transport şi distribuţie a energiei termice şi preţul de facturare pentru cetăţeni. Ultima majorare a preţului gigacaloriei a avut loc în vara acestui an, când consilierii municipali au aprobat creşterea preţului de la 201,62 de lei/Gcal la 225, 15 lei, inclusiv TVA.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite