Bursă de 76.000 de lire pentru o româncă doctorand în Marea Britanie: caută leacul pentru Alzheimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurora Veţeleanu, tânăra doctorandă din Marea Britanie care a primit o bursă pentru a cerceta o proteină crucială legată de Alzheimer; Foto Alzheimer Research
Aurora Veţeleanu, tânăra doctorandă din Marea Britanie care a primit o bursă pentru a cerceta o proteină crucială legată de Alzheimer; Foto Alzheimer Research

Grantul finanţează o doctorandă în cercetarea Alzheimer, în Marea Britanie, Aurora Veţeleanu, o tânără de 23 de ani, din Râmnicu Vâlcea.

În plină pandemie, o româncă, specialist deja în ştiinţe neurologice, a obţinut o bursă de 76.000 de lire sterline din partea South Wales Freemasons, destinată cercetării legăturii dintre o anumită proteină şi evoluţia unei boli care face ravagii în lume: Alzheimer.

Grantul vine prin intermediul Masonic Charitable Foundation (MCF) - una dintre cele mai mari organizaţii caritabile din Regatul Unit al Marii Britanii - unde Aurora Veţeleanu îşi face doctoratul în boli neurodegenerative la Dementia Research Institute din cadrul Universităţii Cardiff.

Prestigioasa publicaţie Alzheimer Research (alzheimersresearch.org) i-a dedicat un articol, care a fost preluat de mai multe publicaţii şi site-uri, dintre care amintim: Cardiff Times, dar şi site-urile de media ale organizaţiilor care au oferit bursa - cea din Ţara Galilor, dar şi MCF, precum şi Freemasons. De asemenea, a reprezentat şi o sursă inspiraţie pentru acest articol.

Vâlceanca de la şcoala doctorală din Marea Britanie

La doar 23 de ani, Aurora Veţeleanu studiază modul în care o genă numită clusterin schimbă cantitatea de proteină cu acelaşi nume în creier. Rezultatele cercetării Aurorei ar putea conduce în câţiva ani la apariţia unui nou tip de tratament pentru Alzheimer.

Suferinţa provocată de Alzheimer, care reprezintă cea mai frecventă cauză de demenţă, este cumplită: pierderea progresivă a memoriei, a capacităţii de gândire, confuzie, alterări ale personalităţii şi  implicit ale comportamentului, a capacităţii de a-ţi controla propria viaţă. Condiţia este cauzată de boli fizice ale creierului şi dovezile arată că demenţa este, de asemenea, legată de un risc mai mare de COVID-19 sever. Dar, cu potenţiale tratamente noi la orizont, există o speranţă reînnoită pentru cei care trăiesc cu demenţă.

Numai în Marea Britanie, în acest moment, sunt aproape un milion de oameni cu demenţă, o afecţiune progresivă pentru care în prezent nu există niciun remediu. 

„Oamenii de ştiinţă ştiu că micile modificări ale unei gene care oferă instrucţiuni pentru producerea unei proteine numită clusterin sunt legate de un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer. Proteina a fost găsită şi în plăcile amiloide care se acumulează în creier în timpul bolii Alzheimer. Această bursă de 76.000 de lire sterline îi va permite Aurorei Veţeleanu să investigheze dacă şi cum variaţiile genei clusterin modifică cantitatea de proteine ​​din creier. Explorarea biologiei clusterinelor va adăuga detalii la înţelegerea noastră asupra modului în care proteinele se acumulează în creier în timpul Alzheimer şi ar putea prezenta o nouă cale pentru tratamente viitoare. Primul pas spre atingerea acestui scop va fi de a găsi modalităţi fiabile şi precise de a măsura nivelurile de clusterin din sânge, din lichidul spinal şi din creier. Doamna Veţeleanu va explora, de asemenea, modul în care molecula clusterin este produsă şi eliberată din celule în creier. În acest sens, va folosi tehnici de celule stem pentru a dezvolta celule cerebrale care au variaţiile codului ADN despre care se ştie că măresc riscul de Alzheimer”, se arată în articolul celor de la Alzheimer Research

Rezultatele cercetărilor proteinei cruciale legată de Alzheimer vor ajuta la înţelegerea modului în care aceasta se acumulează în creier în timpul bolii.

Înfiinţate în 2017 de Consiliul de cercetare medicală, Societatea Alzheimer şi Alzheimer's Research UK sunt găzduite de şase universităţi din Marea Britanie: Universitatea Cambridge, Universitatea Cardiff, Universitatea Edinburgh, Imperial College din Londra şi King's College din Londra.

„Cercetările Aurorei ar putea fi un pas major către un tratament”

Centrul de cercetare Alzheimer din UK estimează că în acest an din cauza COVID - 19 se va confrunta cu o reducere a veniturilor de până la 45%; cu toate acestea, organizaţia caritabilă se angajează să finanţeze în continuare ştiinţa, se precizează în acelaşi articol.

Aurora Veţeleanu a declarat pentru „Alzheimer Research”: „Sunt foarte recunoscătoare celor care mi-au oferit această oportunitate, ţinând cont de vremurile incerte pe care le trăim”.

Dr. Rosa Sancho, şef de cercetare la Alzheimer’s Research UK, a explicat: „Aproximativ 42.000 de oameni din Ţara Galilor şi aproape un milion de oameni din Marea Britanie sunt afectaţi de această boală. O astfel de cercetare efectuată de experţi în demenţă este singurul răspuns pentru o lume fără boli, teamă sau durere”.

Rob Payne de la Freemasons South Wales a spus: „Sunt foarte mulţumit că am reuşit să susţinem această cercetare extrem de importantă. Alzheimer distruge vieţi şi familii, iar cercetările Aurorei ar putea fi un pas major în drumul către un tratament pentru această afecţiune cumplită, într-o bună zi”.

Julie Williams, directorul Institutul de Cercetare a Demenţei din Marea Britanie din cadrul Universităţii Cardiff, a comentat: „Acest dar generos (bursa de cercetare - n.r.) ne va ajuta să construim o imagine mai clară a cauzelor bolii Alzheimer şi a evoluţiei acesteia. Cercetătorii noştri lucrează din greu pentru a umple golurile din cunoştinţele noastre despre acest tip de demenţă şi pentru a găsi tratamente care să transforme vieţile oamenilor. Suntem hotărâţi să reuşim, iar donaţiile de acest fel sunt vitale”.

Rob Payne - finanţatorul bursei doctorale a româncei Aurora Veţeleanu şi profesorul acesteia Paul Morgan la Institutul de Cercetare al Demenţei din Marea Britanie Foto Cardiff Times

Rob Payne - reprezentantul finanţatorului bursei doctorale a româncei Aurora Veţeleanu şi profesorul acesteia, Paul Morgan, la Institutul de Cercetare a Demenţei din cadrul Universităţii Cardiff din Marea Britanie; Foto Cardiff Times

Cine este Autora Veţeleanu

Aurora Veţeleanu şi-a finalizat studiile universitare la Universitatea din Leeds, înainte de a se muta la Cardiff, pentru a lucra în laboratorul profesorului Paul Morgan de la UK DRI Cardiff. Centrul Cardiff este una dintre cele şapte instituţii de cercetare de clasă mondială din Marea Britanie.

La Leeds a studiat „Neuroscience” - „Ştiinţe neurologice” sau „ştiinţele creierului”. În timpul facultăţii a făcut timp de un an practică într-un laborator de cercetare a bolii Alzheimer din cadrul Clinicii Mayo, din Florida - SUA.

Se numără printre absolvenţii de media 10 ai Colegiului „Mircea cel Bătrân“ din Râmnicu Vâlcea. În 2016 a fost acceptată de cinci universităţi britanice.

De mică a ştiut exact ce îşi doreşte să facă în viaţă. Nelipsită de la concursuri şi olimpiade, Aurora a cochetat cu româna şi matematica, sportul şi dansul, în gimnaziu, reuşind să obţină o serie de premii. 

În timpul liceului, însă, a realizat că este atrasă de biologie, de creierul uman şi în mod special de bolile neurologice, dornică să descopere un alt mod de a privi o boala neurodegenerativă, nu doar prin prisma cauzelor legate de vârsta înaintată, care se rezumă doar la soluţii oferite de industria farmaceutică.

Apoi, în timpul facultăţii a conştientizat că îşi doreşte să afle de ce neuronii degenerează şi visa să lucreze în cercetarea unor boli precum Alzheimer sau Parkinson. 

Acum, tânăra româncă Aurora Veţeleanu caută căi pentru a contribui la găsirea unui nou tip de tratament pentru bolnavii de Alzheimer, care ar putea nu doar uşura suferinţa acestor oameni, dar care, într-o zi, ar putea duce la vindecarea lor. „Peste câţiva ani sunt şanse mari să devină unul dintre cei mai importanţi oameni pe care i-a dat România în ultimele decenii”, este de părere un fost jurnalist vâlcean, stabilit în Marea Britanie, Octavian Herţa, cel care ne-a semnalat reuşitele româncei.

Vă mai recomandăm şi:

Sfârşitul crunt al unui diabetic cu COVID, relatat de familie: „Ne suna plângând, să găsim un doctor să îi taie picioarele“

Cum explică un medic cauzele înmulţirii cazurilor de COVID-19. „Pe parcursul internării vă veţi pozitiva

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite