Birocraţia lasă terenurile degradate de izbelişte, neîmpădurite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul locuitor din Livezi care a încercat să acceseze fonduri europene destinate împăduririi şi-a retras proiectul . La nivelul întregii ţări din 200 milioane euro destinaţi împăduririlor, s-au accesat doar 3,2 milioane euro.

Ion Badea, locuitor din comuna Livezi, care intenţionea să acceseze fonduri europene pentru împădurirea unei suprafeţe de teren, şi-a retras proiectul din cauza condiţiilor birocratice impuse de măsura 2.2.1. „La nivel naţional, în cele patru sesiuni de anul trecut s-au depus doar 30 de cerreri de finanţare, în valoare de 3,2 milioane euro, în condiţiile în care fondurile programate erau de 200 milioane euro", a spus Ion Câlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. Din 2009 în toate localităile judeţului s-au făcut comisii care au identificat şi delimitat perimetrele de ameliorare. „Am cerut primarilor să să identifice terenurile pretabile împăduririlor şi vecinătăţile acestora, să delimiteze perimetrele şi să stabilească limitele zonelor care necesită lucrări de apărare, consolidare şi împădurire. Am elaborat schiţe perimetrale pentru obţinerea acordurilor de la proprietari, toate demersurile regăsindu-se în Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 124 din 16 septembrie 2009", a mai spus preşedintele Câlea.


Nici prea mică, nici prea mare, după o măsurătoare


Scos din „cărţi", C.J. Vâlcea dar şi primăriile s-au văzut în situaţia că au făcut o muncă de „Sisif" care nu a avut niciun rezultat. Cei care ar fi vrut să acceseze fonduri europene pentru „prima împădurire" s-au lovit de birocraţia impusă. Proprietarii de terenuri trebuiau să facă dovada că terenul agricol a fost declarat la APIA cu cel puţin doi ani în urmă, speciile plantate trebuiau să fie doar forestiere, să demonstreze că obţin din agricultură 25 % din veniturile totale şi că în agricultură muncesc doar 25 % din timpul de muncăt total efectuat. Iar... bomboana de pe „colivă", parcele destinate primei împăduriri să aibă suprafeţe de cel puţin 0,50 ha, cu „un raport de cel mult 5 între cea mai mică şi cea mai mare latură a perimetrului"

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite