Alex Tache a murit. Fondatorul „cuibului” copiilor abandonați, proiect „testament”, a pierdut lupta cu cancerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alex Tache, tânărul de 35 de ani din Râmnicu Vâlcea care a „păcălit” cancerul timp de 15 ani, cunoscut pentru visul său de a construi o casă pentru 12 copii abandonați, a murit, luni, 26 decembrie.

Alex Tache tânărul de 35 de ani din Râmnicu Vâlcea fondatorul Casei NEST Foto Arhiva personală
Alex Tache din Râmnicu Vâlcea fondatorul Casei NEST din Galicea - Vâlcea Foto Arhiva personală

Timp de un deceniu și jumătate, fondatorul Casei NEST și al fundației care-i poartă numele, a sfidat legile timpului, deși la 20 ani, când a fost diagnosticat cu o formă agresivă de cancer osos la femurul stâng, știa că mai are de trăit maximum cinci ani.

S-a încăpățânat să nu renunțe, iar speranța l-a ajutat să lupte cu cancerul până în a doua zi de Crăciun, când trupul său slăbit a cedat.

15 ani a păcălit cancerul: „Călătoresc pe o cale nebătătorită pentru un tratament”

Viața lui Alex Tache s-a schimbat în 2007. De atunci a suportat cu stoicism ani de calvar în care i s-a spus încă de la început că piciorul la care i se descoperise cancerul trebuie amputat. Au urmat ședințe interminabile de chimioterapie, drumuri nesfârșite la spitalele din țară și mai apoi din afară, în Bologna – Italia, șase operații de recidivă locală, patru intervenții pentru metastaze pulmonare, timp în care cancerul i s-a răspândit în tot corpul. În octombrie 2020, și-a pierdut vederea și la un ochi.

Cu toate acestea, din 2018 a decis să treacă în sfera tratamentelor experimentale. „Călătoresc pe o cale nebătătorită în speranța găsirii unui tratament”, recunoștea într-un interviu pentru „Adevărul” când povestea că a reușit să treacă peste toate cu optimism, un stil de viață sănătos, dar cel mai mult cu speranță: „Am continuat să fac lucrurile bune în care am crezut!”.

„Am continuat să fac lucrurile bune în care am crezut!”.

Alex Tache făcea referire la fundația pe care o înființase în 2016,  destinată unui scop mai puțin obișnuit - acela de a construi o casă pentru 16 copii fără familie. Numărul s-a modificat între timp, pentru că legea s-a schimbat și doar 12 minori pot fi acum preluați legal, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, forma juridică de preluare a acestora fiind plasamentul.

Mărețul vis și l-a împlinit, în mare parte, cu ajutorul oamenilor de bine. Casa NEST (în traducere „Cuibul”) a plecat la drum cu ideea realizării din sponsorizări și donații, idee care s-a dorit mai apoi întreținută printr-un plan de autofinanțare pe baza unor afaceri demarate în jurul fundației, precum turismul.  

Visul de peste jumătate de milion de euro

„Mi-ar plăcea ca aici, la Casa NEST, să ne autogospodărim și pe pământul pe care îl avem să plantăm legume, să luăm niște animale frumoase. Intenționăm să plantăm chiar și un arbore energetic și să ne producem singuri energia termică... să ne luăm o linie de fabricare de peleți și să le avem pe toate“, mărturisea Alex cu optimism.

Firmele au fost sponsorii principali, dar au existat și persoane fizice dispuse să-l ajute pe Alex Tache să-și vadă visul cu ochii.

Estimase costurile inițiale de construcție la 500.000 de euro. Anul trecut, spunea că mai are nevoie de 150.000 de euro pentru finalizarea Casei NEST și făcea în continuare apel la donații.

„Cuibul copiilor abandonați”, proiectat de echipa „Visuri la cheie”

„Ne dorim o casă așa cum nu s-a mai văzut. Pentru că ne propunem niște standarde înalte, ca acești copii să fie crescuți într-un alt stil față de mediul viciat, după părerea noastră, în care sunt crescuți de statul român”, spera Alex Tache, gândindu-se că alături de familia sa poate sprijini mai mulți copii orfani sau abandonați să aibă parte de o educație de excepție și să-și aleagă cea mai bună carieră în viață.

Proiectul NEST s-a bucurat  inclusiv de susținerea echipei „Visuri la cheie“ care l-a întâlnit pe Alex Tache prin intermediul emisiunii de la PRO TV, în 2017. Alex le-a cerut atunci ajutorul pentru o familie care ajunsese să-și vândă locuința și toate bunurile de valoare pentru a-i salva viața fiului lor care suferea de aceeași afecțiune ca Alex, fiind bolnav de cancer și având și el un picior amputat. 

S-a implicat activ în construcția unei case pentru Flavius, a adunat voluntari, a ajutat la utilarea casei etc., pentru ca mai apoi echipa „Visuri la cheie” să-i întoarcă favoarea. 

Când au auzit de visul său măreț, arhitecta Alina Vîlcu şi designerii Omid Ghannadi şi Adela Pârvu au fost de acord să se ocupe de proiectul tehnic al Casei NEST.

Proiectul „testament”, cuib pentru 12 copii fără familie, va continua

Alex Tache a trăit până în ultima clipă cu speranța că poate învinge boala, fiind conștient însă că trebuie să lase ceva în urma sa. „Fiecare zi e o surpriză”, recunoștea acesta. 

Pe de altă parte, mărturisea tot pentru „Adevărul”: „Mi-e teamă că nu voi reuși să văd Casa NEST finalizată. Voi fi norocos dacă o vom termina în timp util și voi apuca să mă bucur de câteva momente împreună cu copiii”.   

Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, proiectul său devenit acum „testament“ va fi continuat de către echipa Fundației Alex Tache.

Casa NEST este acum pe ultima sută de metri. Va reprezenta un „cuib” pe care 12 copii fără familie îl vor putea numi „acasă“.

Trupul neînsuflețit al lui Alex Tache va fi depus la Casa NEST din satul Bratia din Vale, comuna Galicea, județul Vâlcea, iar înmormântarea va avea loc joi, 29 decembrie 2022.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite