Valul disponibilizărilor ameninţă Prahova vara aceasta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În următoarele două luni, peste 1.000 de prahoveni îşi vor pierde locul de muncă şi vor fi nevoiţi să trăiască din şomaj. Aflaţi unde se vor face concedieri şi ce locuri de muncă sunt oferite.

În judeţul Prahova, la sfârşitul lunii mai, în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă existau 28.997 de şomeri. Numărul acestora a crescut cu peste 10.000 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când Prahova avea 18.622 de persoane înregistrate la AJOFM. În lunile iunie şi iulie, alţi 1.042 de prahoveni vor fi disponibilizaţi. Domeniile cele mai afectate vor fi fabricarea de echipamente electrice, activităţi de inginerie, transporturi, fabricare tricotaje şi furnizare energie termică.

Zeci de persoane îşi depun dosarele de şomaj

Zilnic, la sediul Agenţiei din Ploieşti, vin aproximativ 50-70 de persoane pentru a-şi depune dosarul de şomaj. AJOFM nu oferă decât 662 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe joburi disponibile sunt însă, în industria confecţiilor sau pentru muncitori necalificaţi.

Daniel Micu este unul dintre cei care de la 1 iunie şi-au pierdut locul de muncă. Bărbatul a lucrat la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, iar odată cu hotărârea Guvernului de a diminua cheltuielile din sistemul bugetar, acesta a rămas fără serviciu. „Deşi nu eram personal în plus la centrul la care lucram şi fiecare era cam pe locul lui, şeful mi-a zis că a primit hârtie de la Bucureşti şi că trebuie să se conformeze. Pe ce criterii am fost ales eu, nu se ştie”, ne-a spus Daniel.

Bărbatul are un copil de numai câteva luni şi zice că nici nu vrea să se gândească cum o să se descurce în perioada următoare. „Soţia este în postnatal, a născut în luna ianuarie, iar banii pentru copil nu au venit nici până acum. Noroc că a mai avut de luat de la serviciu nişte bani, dar în curând or să se termine şi aceia. Până acum de bine, de rău mai aveam eu un serviciu, acum aştept şomajul”. Daniel spune că regretă că nu a plecat în afara ţării pentru a munci atunci când a avut ocazia şi este convins că acum nu ar mai sta pe gânduri dacă ar mai avea această şansă.

„De fraier am rămas aici. Acum o să aştept să primesc un şomaj de vreo 4 milioane şi jumătate lei vechi, în condiţiile în care numai laptele praf pentru cel mic costă 100 de lei pentru două săptămâni. Asta ca să nu mai vorbesc de pampers, îmbrăcăminte şi ce îi mai trebuie. Am mai încercat să îmi caut de lucru, dar la situaţia în care ne aflăm, nu am găsit nimic”.

Unde sunt cei mai mulţi şomeri

Localităţile cu cea mai înaltă rată a şomajului sunt Jugureni – 15,7%, Păcureţi – 15,6%, Vâlcăneşti – 13,1%, Măneciu şi Boldeşti Grădiştea cu 12,4%. După nivelul de instruire, cei mai mulţi şomeri sunt absolvenţi de învăţământ gimnazia şi profesional, urmaţi de absolvenţii de învăţământ liceal şi

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite