UPDATE Sorin Blejnar, reţinut pentru 24 de ore. Fostul şef ANAF, acuzat la DNA că a primit o şpagă de 13 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Blejnar, fostul preşedinte ANAF, a fost adus cu mandat la DNA Ploieşti în cursul dimineţii de luni, 7 noiembrie. Fostul demnitar a primit dispoziţie de reţinere pentru 24 de ore.

Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, a fost reţinut, luni, pentru 24 de ore de procurorii DNA din Ploieşti, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită. Acesta a fost scos în cătuşe după şase ore de audieri şi dus la Centru de Reţinere de la Câmpina unde şi-a petrecut întreaga noapte. Fostul şef ANAF va fi prezentat instanţei penale din cadrul Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

La ieşire din biroul procurorilor, Blejnar a fost destul de vorbăreţ cu jurnaliştii şi a ţinut să precizeze că nu îl cunoaşte pe omul de afaceri de la care se presupune că ar fi luat bani. În plus, acesta a declarat că: “cine ascultă denunţurile unei persoane cu probleme, înseamnă că are puterea să facă asta”, a declarat Sorin Blejnar în momentul în care a ieşit încătuşat din sediul DNA Ploieşti.

Fostul şef ANAF a fost adus la audieri, luni, puţin înainte de ora nouă dimineaţa. Pe numele său fiind emis mandat de aducere, acesta a venit de la Bucureşti, însoţit în permanenţă de doi ofiţeri de la Serviciul de operaţiuni speciale. La intrare în sediul DNA, Blejnar a refuzat să facă declaraţii în faţa presei, dar a ţinut să precizeze că nu cunoşate motivul prezenţei sale la Ploieşti. 

A stat nu mai puţin de două ore pe hol până să inte în biroul procurorului de caz şi asta pentru că a fost nevoit să-i aştepte pe cei doi avocaţi care l-au însoţit ulterior la audieri. Ancheta procurorilor anticorupţie de la Ploieşti, a pornit de la un denunţ, susţin surse judiciare, şi vizează un contract de achiziţii publice în domeniul IT încheiat de ANAF cu o societate privată, în anul 2011, atunci când Blejnar se afla la conducerea acestei instituţii. 

Fostul şef ANAF este suspectat că ar fi primit 20 la sută din valoarea acestui contract. Se vorbeşte despre o sumă importantă de bani, de aproximativ 13 milioane de lei, bani care au ajuns în final la Blejnar. “În cursul anului anul 2011, în contextul iniţierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul A.N.A.F., inculpatul Blejnar Sorin, în calitatea mai sus menţionată, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituţiei publice respective. 

image

Banii respectivi urmau să-i fie remişi inculpatului în schimbul exercitării influenţei sale asupra unor subalterni, pentru ca aceşti să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obţinute de firma omului de afaceri. În aceste circumstanţe, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin şi ceilalţi funcţionari implicaţi în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de aceştia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive”, se arată într-un comunicat remis presei de DNA. În ceea ce priveşte denunţătorul, anumite surse susţin că ar fi vorba despre omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, un personaj pe care îl regăsim în calitate de inculpat acuzat de cumpărare de influenţă într-o altă cauză celebră instrumentată la Ploieşti, acea în care Vasile Blaga a fost plasat sub control judiciar, acuzat şi el de trafic de influenţă. 

Procurorii ploieşteni au deschis acum o nouă acţiune pentru că există suspiciuni că între Sorin Blejnar şi Horaţiu Bruno Berdilă a existat o înţelegere în urma căreia ANAF a încheiat un contract de furnizare de servicii IT cu societatea Romsys, reprezentată de omul de afaceri, denunţător în cauză. Conform unor surse judiciare, Blejnar i-ar fi promis lui Berdilă că va interveni pe lângă Dan Stroe, directorul Serviciului Achiziţii din cadrul ANAF, pentru a accepta contractul cu societatea Romsys. 

Evident, în urma acestei negocieri, susţin aceleaşi surse, Blejnar ar fi primit partea leului, adică 20 la sută din valoarea contractului. Important de precizat este faptul că, luni, până la ora transmiterii acestei ştiri, Dan Stroe – un pion extrem de important în această anchetă - nu a fost audiat în acest dosar, deşi anumite surse spun că şi el are calitate de suspect în cauză. Există informaţii că Dan Stroe nu a fost găist la domiciliul său, luni dimineaţă, atunci când judiciariştii au fost la ia cu mandat la audieri, iar anchetatorii nu au dat încă de urma acestuia până la finalul zilei. 

Sorin Blejnar, scos cu cătuşe de la DNA Ploieşti

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite