UPDATE Eleva în vârstă de 13 ani care a căzut de la etajul unei vile din Buşteni a murit
0O fată în vârstă de 13 ani a fost găsită marţi dimineaţă în hipotermie severă lângă o vilă din Buşteni, unde era cazată în tabără. Eleva a supravieţuit 12 ore după ce a fost găsită. Inima ei a cedat însă marţi seară, internată fiind la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Orăşenesc Sinaia.
UPDATE 12.30 S-a deschis dosar de urmărire penală în cazul tragediei de la Buşteni
„În momentul de faţă, s-a constituit dosar de urmărire penală şi se vor face cercetări pentru infracţiuni de ucidere din culpă. Suntem în faza de cercetare prelabilă", a declarat pentru „Adevărul”, Iulian Văduvan, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sinaia.
UPDATE 11.00 Cauza decesului elevei de 13 ani din Bucureşti care ar fi căzut de la etajul unei vile din Buşteni a fost un stop cardio-respirator, medicii încercând timp de aproape o oră să o resusciteze, fără a putea să-i repornească inima, a declarat directorul medical al Spitalului Orăşenesc din Sinaia.
Directorul medical al Spitalului Orăşenesc din Sinaia, medicul Constantin Roman Tămăduianu, a declarat, miercuri, că fata a făcut stop cardio-respirator marţi seară, la ora 22.05, iar medicii au încercat să o resusciteze timp de aproape o oră, fără a reuşi să-i repornească inima, astfel încât la ora 22.58 a fost declarat decesul copilei,
UPDATE 01.10, 9 ianuarie
Eleva de 13 ani din Bucureşti care a căzut de la etajul unei vile din Buşteni a murit, marţi seară, la Spitalul Orăşenesc Sinaia.
Ea a fost găsită, marţi dimineaţă, în comă profundă şi şoc hipotermic, după ce ar fi căzut de etajul unei unităţi de cazare şi a stat mai multe ore în frig.
Eleva a supravieţuit peste 12 ore din momentul în care a fost găsită cu temperatura corpului de 19,5 grade. În cursul zilei de marţi, medicii de la SMURD şi cei de la centrul de primiri urgenţe al spitalului din Sinaia i-au făcut încontinuu masaj cardiac extern, iar după câteva ore inima ei începuse să bată singură, însă tânăra, al cărei corp ajunsese la o temperatură de peste 30 de grade, respira cu ajutorul aparatelor.
UPDATE 18.40, 8 ianuarie
Inima elevei de 13 ani, care a căzut de la etajul unei vile din Buşteni bate singură, după mai multe ore în care medicii de la spitalul din Sinaia i-au făcut masaj cardiac extern.
Însă fata respiră în continuare cu ajutorul unui aparat. Medicul Constantin Roman Tămăduianu, directorul medical al Spitalului Orăşenesc Sinaia, a declarat că fata respiră în continuare cu ajutorul unui aparat, dar că inima ei bate acum singură, medicii renunţând la masajul cardiac extern, potrivit Mediafax.
Timp de mai multe ore inima fetei a bătut susţinută de masajul cardiac extern făcut de medicii de la SMURD şi de cei de la centrul de primiri urgenţe al spitalului.
Medicii de la unitatea spitalicească au reuşit să crească temperatura corpului fetei la aproximativ 31 de grade, cu peste zece grade în plus faţă de cât avea fata în momentul în care a fost găsită.
Directorul medical al Spitalului din Sinaia a mai declarat că pacienta este asistată în permanenţă de trei medici, între care un specialist în terapie intensivă şi doi specialişti în medicina de urgenţă.
Surse din unitatea sanitară au declarat că familia fetei se află la spitalul din Sinaia.
UPDATE 14.45
Dan Antonescu, expert criminolog şi blogger adevarul.ro, a declarat că, potrivit surselor sale, o ipoteză în cazul tragediei de la Buşteni ar fi aceea că fata ar fi alunecat în timp ce încerca să escaladeze fereastra camerei pentru a ajunge în camera alăturată, acolo unde se aflau prietenele ei:
„Tânăra se afla în cameră cu alte colege. La un moment dat, fetele au plecat într-o cameră alăturată, iar fata a rămas să doarmă. Când s-a trezit a constatat că uşa camerei era încuiată şi pentru că a vrut să ajungă la prietenele ei a hotărât să escaladeze balconul pentru a ajunge la camera de lângă. Se pare că ar fi alunecat”.
UPDATE 14.40
Eleva de 13 ani se afla în tabăra „Math Time“, organizată de asociaţia cu acelaşi nume al cărei fondator este profesorul din Zalău, Mircea Lascu.
Aflată la a şasea ediţie, tabăra este organizată în vederea sprijinirii elevilor cu rezultate deosebite la matematică, pentru pregătirea acestora în ceea ce priveşte participarea lor la Olimpiadele de Matematică desfăşurate atât pe plan naţional cât şi internaţional.
Eleva şi ceilalţi olimpici (din clasele VII-X) ar fi urmat să stea la Buşteni până pe 12 ianuarie, fiind veniţi în tabără de pe 3 ianuarie.
Foto dreapta: Echipajul ambulanţei, în timp ce o preluat pe fata în vârstă de 13 ani care a căzut de la etajul trei al unei vile din Buşteni/Captură foto Realitatea TV
Costul taberei a fost de 1.500 de lei de persoană, în afară de transport, iar în timpul cât au stat la Buşteni, copiii făceau câte 6 ore de matematică pe zi la un nivel de pregătire de tip olimpiadă.
Tabăra s-a bucurat de un mare succes în rândul elevilor la celelalte ediţii, ei fiind cei care au cerut continuarea tradiţiei. De fiecare dată, în tabere au venit profesori de specialitate renumiţi care i-au îndrumat pe elevi.
Profesorul Mircea Lascu este directorul şi fondatorul Editurii GIL Zalău, specializată şi în publicarea multor culegeri de matematică. Este, de asemenea, o persoană care se implică activ în pregătirea şi susţinerea elevilor ce participă la Olimpiadele de Matematică şi autorul multor cărţi de profil.
UPDATE 14.30
„Medicii depun toate eforturile să o salveze. Ultima dată când am vorbit cu părinţii ei, fata era încă în comă la spital, dar am înţeles că au reuşit să-i mai ridice temperatura corpului. Tânăra este în clasa a VII-a la noi la şcoală şi este olimpică naţională la matematică, ultima dată a luat medalia de argint. E un copil care nu ne crează probleme, ne face plăcere să lucrăm cu ea, e foarte politicoasă, învaţă bine, e serioasă, merge la olimpiadă, a fost şi la fizică, unde a luat premiul I pe municipiu. Sigur a fost vorba de un accident fiindcă este un copil cuminte, foarte bun şi foarte silitor. Suntem devastaţi fiindcă o cunoaştem bine şi ne dorim din tot sufletul să se facă bine. Alături de ea se mai află şi profesoara de matematică de la clasa ei, care se afla în zonă, în Azuga, şi bineînţeles că s-a dus să vadă care este situaţia", a declarat Rozica Ştefan, directoarea Şcolii nr. 56 „Jose Marti" din Sectorul 2, Bucureşti.
Foto dreapta: Centrul de Pregatire pentru Personalul din Industrie (CPPI) Buşteni, unde era cazată fata în vârstă de 13 ani care a căzut de la etajul trei al clădirii/Captură foto Realitatea TV
UPDATE 14.14
Eleva care marţi a ajuns în stare gravă la spital, în hipotermie severă, este în clasa a VII-a la Şcoala nr. 56 „Jose Marti" din Sectorul 2 al Capitalei.
UPDATE 13.48
„Tabăra respectivă nu a fost organizată prin sistemul de unităţi de învăţământ al Inspectoratului Şcolar. Incidentul este regretabil”, a declarat secretarul de stat Constantin Trăistaru pentru „Adevărul”.
„În momentul de faţă, la spital se află tatăl fetei şi o profesoară de matematică care era la Azuga. Fata este olimpică la matematică. Din ce informaţii am, temperatura îi creşte, dar este încă nu poate fi transportată. Noi sperăm să-şi revină. Nu mă pronunţ în privinţa numelui instituţiei care a organizat tabăra fiindcă nu am făcut încă investigaţii oficiale. Directoarea şcolii la care învăţa fata a luat deja legătura cu părinţii şi, din informaţiile noastre, în tabăra respectivă, se mai află un alt elev de la aceeaşi şcoală din Bucureşti”, a adăugat Trăistaru.
UPDATE 13.35
Dan Antonescu, expert criminolog şi blogger adevarul.ro, a atras atenţia asupra a două întrebări importante la care anchetatorii trebuie să răspundă pentru a clarifica incidentulde la Buşteni.
„E important, într-adevăr, să se afle motivul din cauza căruia fata a căzut de la etaj. Sunt multe piste pe care poţi să divaghezi, de la accident, tentativă de sinucidere, o faptă penală - un gest voit. Este important să se afle cum a ajuns să cadă”, a declarat expertul criminolog.
„A doua întrebare esenţială este cea legată de supraveghere. De ce a stat atâtea ore afară fără să sesizeze nimeni lipsa ei?”, a continuat Antonescu.
Cu toate acestea, expertul criminolog a atras atenţia că nu poţi supraveghea nişte copii non-stop, fiindcă la un moment dat tot vor fi lăsaţi singuri. „Doar nu te duci cu ei la baie.”
UPDATE 13.10
Tabăra era privată cu înscrieri online şi nu a avut nicio legătură cu vreun inspectorat din Bucureşti sau Prahova.
„Am înţeles că ar fi tabără de olimpici, dar nu ştiu dacă erau olimpici printre ei, cel mai probabil este vorba de o tabără pentru pregătire suplimentară la o anumită materie. Organizatorii sunt un ONG din Zalău. Din câte am înţeles, fata se află la un spital din Sinaia unde au reuşit să-i ridice temperatura corpului, dar este în continuare în stare critică", a declarat pentru „Adevărul” Aurel Graur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova.
UPDATE 13.00
În cazul tragediei de la Buşteni, poliţia nu a putut preciza până în acest moment dacă a fost vorba despre un accident sau dacă tânăra s-a aruncat de la etajul vilei în care elevii erau cazaţi. Cercetările sunt în desfăşurare, iar anchetatorii iau în considerare toate ipotezele posibile.
„Deocamdată, nu ne putem pronunţa, ancheta este în curs de desfăşurare. Ceea ce ştim până acum este că fata a fost găsită la baza clădirii de către colegii săi şi că ar fi căzut de la etajul vilei în care era cazată. Nu excludem însă nicio variantă şi luăm în calcul toate ipotezele posibile. Cei 22 de elevi erau însoţiţi de patru profesori supraveghetori”, au declarat pentru „Adevarul” surse din cadrul Politiei Prahova.
UPDATE 12.35
Tabăra în care se afla tânăra, împreună cu alţi elevi olimpici la matematică, a fost organizată în afara şcolii, cu acordul familiilor elevilor şi nu era autorizată de Ministerul Educaţiei.
Aproximativ 20 de elevi erau însoţiţi la Buşteni doar de un cadru didactic pensionar.
Potrivit inspectorului şcolar general al municipiului Bucureşti, Constantin Trăistaru, fata era elevă la o şcoală din sectorul 2 al Capitalei.
Între timp, medicii au reuşit să ridice temperatura corpului fetei de la 19,5 grade, cât avea în momentul în care a fost găsită în faţa vilei, la 28 de grade. Manevrele de resuscitare continuă la spitalul din Sinaia.
UPDATE 12.00
Primele semne de întrebare în legătură cu acest accident nefericit vin din examinarea sumară a victimei.
Fata a fost găsită cu o hipotermie severă (temperatura corpului era de numai 19,5 grade în momentul în care au ajuns medicii la locul solicitării) şi doar cu o fractură a unui picior.
În condiţii normale, o persoană care a suferit un astfel de traumatism se poate deplasa sau poate striga pentru a cere ajutor.
Nu s-a întâmplat acest lucru, iar hipotermia severă indică faptul că eleva de 13 ani a zăcut ore bune în zăpadă.
„Nu traumatismul membrului inferior ridică probleme, ci hipotermia care i-a afectat toate funcţiile vitale. Am efectuat manevrele de resuscitare, dar se pare că a suferit în spital un stop cardio-respirator, iar medicii din Sinaia se luptă să o salveze. Starea este critică. Nu ştim împrejurările în care a ajuns în zăpadă şi acolo trebuie căutată cauza acestui accident nefericit“, ne-a spus Daniel Nicolae, directorul Serviciului de Ambulanţă Prahova.
UPDATE 11.40
Potrivit Mediafax, eleva de 13 ani este din Bucureşti şi este olimpică la matematică, la fel ca majoritatea copiilor cazaţi în tabără.
Medicii au găsit fata în zăpadă, cu o temperatură a corpului de numai 19,5 grade. Manevrele de resuscitare continuă la spitalul din Sinaia.
Poliţiştii iau în calcul orice variantă, deoarcere nu s-a putut stabili până acum dacă a fost vorba despre un accident sau despre o tentativă de sinucidere.
ORA 11.25
Solicitarea a venit marţi dimineaţă, în jurul orei 7.00, la 112 din partea unor copii cazaţi şi ei, în tabără, la vila din Buşteni.
Fata a fost găsită de medici în stare de hipotermie, ceea ce ar duce la concluzia că a stat câteva ore în frig.
Starea de sănătate este una critică, iar viaţa fetei este în mare pericol.
Eleva a fost transportată la spitalul din Sinaia.
În vilă erau cazaţi elevi din mai multe localităţi din ţară.
Nu este primul caz din Prahova
Cazul aminteşte izbitor de un altul, produs în septembrie 2012, la Cabana Piatra Arsă din Masivul Bucegi. Un băiat de 12 ani, Răzvan Marin, înotător de performanţă, a murit după ce a căzut în împrejurări misterioase de la etajul 3 al cabanei.
Minorul era în cantonament la Piatra Arsă şi, la fel, ca în cazul fetei căzute la Buşteni de la etaj, a zăcut câteva ore lângă cabană, până a fost descoperit.