Sorin Blejnar a fost denunţat la DNA de Pinalti. Vizita fostului şef ANAF la ambasada unui stat african cu care România n-are acord de extrădare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şedinţe conspirative pe Coasta de Azur, dame de companie, societăţi de tip fantomă, vizite la ambasada unui stat african cu care România nu are acord de extrădare, dispariţii misterioase, scurgeri de informaţii şi trădări sunt doar câteva dintre ingredientele care stau la baza anchetei care îl vizează pe Sorin Blejnar, fostul şef ANAF, arestat preventiv pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Sorin Blejnar a ajuns spatele gratiilor, în urma unor denunţuri semnate de doi dintre apropiaţii săi, cu care întrecut făcea afaceri de milioane. Este vorba despre Gheorghe Ştefan Pinalti, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ şi Horaţiu Bruno Berdilă, un om de afaceri mai puţin cunoscut opiniei publice, dar pe care îl regăsim ca inculpat în dosarul fostului copreşedinte al PNL, Vasile Blaga.

Pinalti  a recunoscut că a auzit când i s-au promis bani lui Blejanar

Conform încheierii de şedinţă din camera de consiliu din data de 8 noiembrie, atunci când s-a discutat la Tribunalul Prahova arestarea lui Sorin Blejnar, Gheorghe Pinalti, condamnat la şase ani de închisoare în dosarul Microsoft, le-a spus procurorilor DNA că a asistat în 2011 şi 2012 la discuţiile în care lui Sorin Blejnar i s-au promis bani pentru a acorda un contract pe bani publici.

„Martorul Gheorghe Ştefan poreclit Pinalti în declaraţia dată în data de 2 noiembrie 2016 (filele nr. 166 – 169, dosarul de urmărire penală), a învederat faptul că a asistat la o discuţie în care martorul Berdilă Horaţiu i-a spus inculpatului Blejnar Sorin că intenţionează să câştige contracte de IT la licitaţiile organizate de ANAF şi că, dacă îl va ajuta în acest sens, este dispus să îi remită un procent cuprins între 10 – 20% din valoarea contractelor câştigate”, conform încheierii de şedinţă.

Două doamne cu identitate necunoscută, audiate în cauză ca martori

Conform delcaraţiilor date de Pinalti, discuţia dintre Blejnar şi omul de afaceri s-a concretizat, în sensul că fostul preşedinte al ANAF a încasat comisionul. Pinalti ar fi aflat acest lucru undeva în vara anului 2012, atunci când se afla la Nisa împreună cu Blejnar.

La discuţii ar fi participat încă două doamne mistrerioase, acestea fiind deja audiate de procurorii anticorupţie din Ploieşti ca martori cu identitate protejată.

„Acelaşi martor declară faptul că în vara anului 2012 s-a întîlnit cu inculpatul Sorin Blejnar la Nisa, care i-a spus că şi-a rezolvat problema cu martorul Berdilă Horaţiu şi şi-a încasat comisionul (...). În ceea ce priveşte declaraţiile martorilor cu identitate protejată B. A. (audiată la data de 4 noiembrie 2016, ... şi A. I. (audiată la data de 4 noiembrie 2016, ...), judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază în sensul că aceste declaraţii se coroborează cu celelalte probe administrate în cauză, suspiciunea rezonabilă că inculpatul Sorin Blejnar nererezultînd exclusiv din aceste declaraţii ale martorilor cu identitate protejată”, conform încheierii de şedinţă.

Blejnar, în sediul unei ambasade africane cu câteva ore înainte de audieri.

Pe de altă parte, conform informaţiilor prezente în încheierea de şedinţă din camera de consiliu a Tribunalului Prahova, Sorin Blejnar s-a aflat cu puţin timp înainte de a fi audiat la DNA Ploieşti în sediul unei ambasade străine.

Surse judiciare susţin că fostul preşedinte ANAF a mers chiar în seara de dinaintea audierilor la ambasada unui stat african cu care România nu are acord de extrădare. Cu toate acestea, procurorii DNA nu au cerut instanţei arestarea preventivă invocând faptul că inculpatul ar fi avut intenţia de a se sustrage urmăririi penale.

Blejnar neagă tot

„Întrucît propunerea formulată de Ministerul Public nu s-a întemeiat şi pe prevederile art. 223, alin. 1, lit. a – C.p.p., judecătorul de drepturi şi libertăţi nu va analiza (nici în apărare şi nici în acuzare), aspectele care ţin de prezenţa inculpatului în sediul unei ambasade străine, la puţin timp înaintea reţinerii”, se arată în încehierea de şedinţă.

Blejnar este acuzat că în cursul anului 2011, a acceptat din partea lui Horaţiu Bruno Berdilă, unui om de afaceri inculpate în dosarul fostului co-preşedinte al PNL, Vasile Blaga, promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul ANAF.

Banii respectivi urmau să-i fie remişi lui Blejnar în schimbul exercitării influenţei asupra unor subalterni, pentru ca aceştia să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât contractele să fie obţinute de firma lui Berdilă.

"În aceste circumstanţe, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin şi ceilalţi funcţionari implicaţi în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de aceştia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive", potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Conform informaţiilor prezente în încheierea de şedinţă, Blejnar neagă toate acuzaţiile, iar despre vizita sa pe Coasta de Azur în vara anului 2012, acesta spune că la acel moment se afla sub puterea măsurii controlului judiciar şi nu avea voie să părăsească teritoriul României fără acordul autorităţilor.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite