Ploieşti: Oficiul de Cadastru Prahova, dat în judecată de RA-APPS
0Reprezentanţii Oficiului de Cadastru şi ai Prefecturii susţin că nu au primit nicio adresă oficială şi că au aflat din presă de plângerea penală.
Regia Autonomă – “Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” a depus o plângere penală împotriva Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Prahova. Motivul îl constituie înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate al Regelui Mihai I pentru imobile din Domeniul Peleş, în lipsa proceselor verbale de punere în posesie şi fără plata unei sume estimate la minimum 10 milioane de euro, după cum a declarat Daniela Andreescu, secretarul general al Guvernului.
Parchetul confirmă plângerea
Georgiana Iorguţă, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti a confirmat că a fost depusă o plângere penală împotriva a două angajate ale OCPI sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra interesului public.
Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale a precizat că înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate al Regelui Mihai I pentru imobile din Domeniul Peleş s-a făcut legal. "Întâi se face înscrierea în cartea funciară şi apoi punerea în posesie.
Nimeni nu a făcut niciun abuz când a înscris în cartea funciară proprietăţile regelui. Cei de la Oficiul Cadastrului nu au nicio vină, această intabulare s-a făcut în baza unor decizii judecătoreşti", a spus acesta. Avocatul Casei Regale mai zice că Guvernul a "umflat" sumele pe care Familia Regală ar trebui să le plătească pentru compensarea valorii lucrărilor efectuate de statul român la domeniul Peleş.
Autorităţile prahovene nu au primit o adresă oficială
Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Adrian Panait, spune că nu a fost înştiinţat de plângerea penală care a fost depusă împotriva a două dintre angajatele sale: “Nu am primit nicio adresă oficială în acest sens. Însă, din câte ştiu eu, deşi recunosc că nu sunt jurist, înscrierea în cartea funciară s-a făcut în baza unor decizii judecătoreşti prin care sunt precizate bunurile care sunt restituite regelui”.
Şi prefectul judeţului, Radu Oprea ne-a declarat că a aflat din presă despre acest caz şi că nu comentează până nu are un punct de vedere oficial: “Nu îmi permit să comentez pe baza unei informaţii apărute într-un ziar. Asta nu înseamnă că nu acţionăm. Ne informăm pentru ca situaţia să fie ţinută sub control”.
Lucrări executate în valoare de 10 milioane de euro
Guvernul, prin fostul director al RA-APPS Adrian Dumitru şi Casa Regală au convenit, în 2006, ca Regelui Mihai I să îi fie restituite proprietăţile care reprezentau Domeniul Peleş, administrate de Regia Patrimoniului Protocolului de Stat sub rezerva compensării valorii lucrărilor efectuate de statul român ulterior preluării.
"Pentru finalizarea punerii în posesie, RA-APPS a întocmit un raport de evaluare care a concluzionat că valoarea lucrărilor executate de statul român este de 15,3 milioane euro, în timp ce valoarea din raportul de expertiză prezentat de reprezentanţii Regelui era de 1,8 milioane euro.
RA-APPS a reanalizat cazul şi a întocmit un nou raport de expertiză, din care rezulta că lucrarea valorilor executate de statul român este de minim 10,7 milioane euro", a declarat secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu.