Ploieşti: Dan Rădulescu, cel mai tânăr şef de secţie muzeală
0Dan Rădulescu este pasionat de artă, iar la 26 de ani a ajuns şeful secţiei Muzeului Memorial „Nicolae Grigorescu” din Câmpina. Şi-ar dori să urmeze doctoratul în istoria artei la Sankt Petersburg.
A făcut o pasiune pentru istoria artei încă din liceu, iar după examenul de bacalaureat a avut de ales între Bucureşti şi Cluj pentru a-şi continua studiile pe această direcţie. „Am ales Ardealul poate şi datorită riguozităţii care există acolo şi pentru a scăpa de atitudinea de băşcălie specifică zonei de sud a ţării”, a precizat Dan Rădulescu.
De doi ani este şef de secţie la Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu” din Câmpina, dar şi muzeograf la Muzeul de Artă din Ploieşti. Îi place ceea ce face şi spune că viaţa la muzeu este foarte frumoasă.
Vizitatori cu idei preconcepute
„Muzeul te transpune în altă lume, acesta este un depozitar al unor lumi trecute prin ceea ce expune. Însă din salariul de bugetar nu îţi permiţi să achiziţionezi tablouri, şi atunci investeşti în albume”, a mai precizat Dan. Acesta spune că a ajuns să fie ataşat de lucrările de artă expuse în muzeu şi să îi înţeleagă pe artişti. Dan spune că există mulţi vizitatori care vin cu idei preconcepute, majoritatea fiind de părere că lucrările expuse nu sunt autentice.
„Multe persoane vin şi ne întreabă dacă lucrările sunt originale şi atunci le explic că niciun muzeu nu îşi permite să expună falsuri sau dacă are copii după vreun tablou original acest lucru este menţionat”. Tânărul a mai precizat că o altă idee cu care vin vizitatorii muzeului din Câmpina este că Nicolae Grigorescu a pictat un singur car cu boi care se află în biroul vreunui renumit om politic.
„Oamenii nu ştiu că Grigorescu a pictat aproximativ 500 de tablouri cu această temă”. Muzeul are mii de vizitatori anual, cei mai mare număr în 2009 fiind de 600 de oameni într-o zi.
Profesor de istoria artei
Dan Rădulescu este şi profesor la Liceul de Artă din Ploieşti unde predă istoria artei. „Îmi place să îi învăţ pe copii şi cred că misiunea unui profesor este să extragă de la fiecare copil ideile acestuia, fără a-i face pe toţi să gândească la fel. Copiii sunt deştepţi şi sensibili şi pun multă pasiune în ceea ce fac”. Tânărul a mai precizat că nu concepe predarea istoriei artei fără imagini, el având mii de imagini pe care le proiectează elevilor la ore.
Colecţionează bilete de transport în comun
Dan Rădulescu are şi un hobby mai puţin obişnuit pentru activitatea pe care o desfăşoară. Încă din clasa a V-a colecţionează bilete de mijloace de trasnport în comun. „Când eram mai mic existau nişte bilete viu colorate şi atunci am început să le colecţionez. Prietenii care plecau în străinătate şi mă întrebau ce vreau să îmi aducă le ziceam că un bilet. Până acum am aproximativ 100 de bucăţi”.
ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
Se resimte criza şi la muzeu?
D.R.: La noi nu prea se resimte, vizitatori avem şi acum ca şi în alţi ani. Criza ne afectează doar la nivel psihic.
În ce perioadă vin cei mai mulţi vizitatori?
D.R.: Perioadele cele mai bune sunt mai-iunie şi septembrie-octombrie. Vin şi grupuri organizate de turişti atât din ţară cât şi din străinătate.
La ce clase predai?
D.R.: Predau de la clasa a V-a până la clasa a XII-a şi încerc să mă adaptez nevoilor intelectuale ale fiecărui elev.
Ce planuri de viitor ai?
D.R.: Vreau să fac un doctorat în istoria artei şi să am o colaborare mai strânsă cu muzeele din ţară şi din străinătate. Mi-ar plăcea să urmez această specialitate la Sankt Petersburg.
CE-I PLACE
„Îmi place pictura, arhitectura, arta în general. Îmi place foarte mult să călătoresc, să vizitez muzee atât în ţară cât şi în străinătate şi să citesc”.
CE NU-I PLACE
„Nu-mi place snobismul. Nu-mi place că e criză. Nu agreez gălăgia şi lipsa de educaţie a unor persoane”.
PROFIL
Născut
23 martie 1981, Ploieşti
Studii
Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca – Facultatea de Istoria Artei şi Istorie
Profesie
muzeograf
Familie
căsătorit, nu are copii