Patru asistente şi infirmiere, învinuite oficial în cazul incendiului din 2021, de la Secţia de Boli Infecţioase a SJU Ploieşti. Doi pacienţi au murit

0
Publicat:

S-a început urmărirea penală în cazul a patru asistente şi infirmiere în dosarul constituit în urma incendiului care s-a produs, în toamna anului 2021, la Secţia Boli Infecţioase de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, eveniment soldat cu decesul a doi pacienţi. Incendiul a fost cauzat de un scurtcircuit electric produs într-o atmosferă saturată de oxigen.

fIncendiul de la SJU Ploiesti s-a soldat cu doi morti Foto arhivă
fIncendiul de la SJU Ploiesti s-a soldat cu doi morti Foto arhivă

Marius Romaş, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, a precizat, marţi, pentru AGERPRES, că în acest dosar se fac cercetări pentru distrugere din culpă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Două persoane - în vârstă de 74, respectiv 75 de ani - au decedat şi o infirmieră a suferit arsuri în urma incendiului  izbucnit la 11 noiembrie 2021, într-un salon al al Secţiei de Boli Infecţioase a SJU, unde erau trataţi pacienţi COVID.

Atunci, Bogdan Nica, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, spunea că în procesul-verbal al pompierilor întocmit în urma incendiului drept cauză a evenimentului este consemnat un posibil scurtcircuit produs la o priză. „Dânşii opinează, fără să aibă părere definitivă, că se pare că, mişcându-se un pat, s-a atins o priză din perete şi probabil acolo s-a produs un scurtcircuit”, a declarat la acel moment Bogdan Nica, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul administrativ al SJU.

Secţia nu avea autorizaţie de securitate la incendiu

Bogdan Nica a ţinut să menţioneze că, la un control anterior, reprezentanţii ISU Prahova nu au depistat nereguli la Secţia de Boli Infecţioase, singura problemă semnalată fiind legată de numărul de extinctoare, care între timp a fost remediată. „Amenda s-a luat în luna februarie a acestui an pentru faptul că, din 2014, acest spital nu a îndeplinit condiţiile de autorizare. Noi am primit buget de la Consiliul Judeţean (...), pentru că de la Ministerul Sănătăţii, în anul de graţie 2021, am primit zero lei, şi imediat ce am primit bugetul, am început procedurile prealabile. Suntem deja cu avize pe trei corpuri, iar în 30-40 de zile şi secţia exterioară de Boli Infecţioase va primi autorizaţia definitivă de securitate la incendiu. La controlul ISU din februarie, la Boli Infecţioase nu s-au găsit nereguli de niciun fel, dar (...) s-au găsit nereguli în ceea ce priveşte numărul de extinctoare, pe care l-am remediat. (...) La Boli Infecţioase nu mai era nimic de remediat. Era secţia noastră fanion, unde erau cel mai bine trataţi bolnavii şi avea toate verificările”, a mai spus atunci Bogdan Nica.

Pe de altă parte, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a transmis, la data producerii incendiului, că Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti nu deţine autorizaţie de securitate la incendiu, aceasta fiind amendată pentru lipsa documentului.

„Spitalul a avut o autorizaţie de securitate la incendiu emisă în anul 2010, ulterior a obţinut o altă autorizaţie în anul 2014, între timp au mai fost făcute recompartimentări, modernizări şi schimbări de destinaţie pentru care nu s-a solicitat autorizaţie de securitate la incendiu. În luna februarie, Secţia de Boli Infecţioase a fost verificată şi sancţionată contravenţional cu amendă 10.000 lei pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu”, se preciza în comunicatul ISU.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite