Medic de familie, cercetat în scandalul vaccinărilor la chiuvetă. Este acuzat de luare de mită și înșelăciune

0
Publicat:

Cinci persoane au fost trimise în judecată de procurorii prahoveni sub acuzația de fals informatic, în dosarul vaccinărilor la chiuvetă, scandal care ținea prima pagină a ziarelor la finele anului trecut.

Un medic este acuzat de luare de mită în scandalul vaccinărilor false FOTO IJP
Un medic este acuzat de luare de mită în scandalul vaccinărilor false FOTO IJP

 În paralel, alte câteva zeci de persoane fals vaccinate au făcut acorduri de recunoaștere a vinovăției, primind pedepse simbolice, iar un medic de familie este cercetat pentru înșelăciune și luare de mită.

În dosar, Ministerul Sănătății s-a constituit parte civilă.

Adrian Manole (asistent medical), Alina Mititelu (asistent medical), Stelian Adrian Ivan, Nicolaie Iacob și Ionuț Bălan sunt cei cinci complici care au jucat roluri esențiale în fenomenul vaccinării la chiuvetă care a cuprins și Prahova, alături de alte județe din țară. Aceștia din urmă aveau rolul să găsească persoane dispuse să plătească 50 de euro sau chiar mai mult pentru a intra în posesia unui certificat de vaccinare fără a trece măcar pe la cabinetul medicului.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au identificat zeci de persoane, din întreg județul, care au plătit pentru a intra în posesia documentului, necesar la acea vreme pentru a putea călători în afara țării. Certificatul se obținea cu ajutorul asistenților medicali care introduceau datele pacienților în sistemul care genera codul QR, iar doza de vaccin era aruncată la chiuvetă.

Peste 80 de persoane din localităţile prahovene Sinaia, Buşteni şi Valea Călugărească, dar şi din alte comune din judeţ, au dat bani ca să obţină certificate false de vaccinare anti COVID. Printre aceștia s-au aflat și membri ai lotului olimpic de sanie care urmau să plece la olimpiada de iarnă din China. Sportivii au fost interceptați în dosar când negociau să obțină cât mai repede certificatul de vaccinare pentru a nu rata deplasarea.

Cei mai mulți dintre fals vaccinații din Prahova au făcut acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind condamnați la pedepse simbolice, până într-un an de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității pentru o perioadă de două luni. Aceștia vor presta muncă neremunerată în general în cadrul primăriilor din orașele de domiciliu.

Mulți dintre fals vaccinați au fost prinși de către procurori că la momentul în care au declarat că se aflau în cabinetul medicului pentru imunizarea anti COVID-19, în realitate aceștia se aflau în alt oraș și chiar în altă țară.

Într-o altă cauză care vizează același tip de fapte, procurorii au extins ancheta și asupra unui medic de familie pe care îl acuză de de înșelăciune, „avându-se în vedere faptul că pentru fiecare persoană pretins vaccinată, medicul de familie primește de la statul român câte 40 de lei, iar în acest caz există suspiciunea rezonabilă că vaccinările anti COVI-19 nu au avut loc niciodată“, se arată în actul de acuzare.

Medicul este cercetat și pentru luare de mită, la domiciliul său fiind găsite la percheziții documente și sume de bani care indică implicarea acestuia în rețeaua de vaccinări false.

Dosarul în care medicul de familie prahovean este acuzat de luare de mită și înșelăciune a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, iar una dintre persoanele bănuite că a fost beneficiarul vaccinării fictive este chiar avocat în cadrul Baroului Prahova.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite