Mari dosare de corupţie ale unor foşti parlamentari, reluate de la zero. Numele sonore care au ţinut ani întregi primele pagini
0Dosarele instrumentate de DNA Ploieşti, în care oameni politici controversaţi au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, sunt departe de a fi finalizate, deşi se află în instanţă unele chiar şi de şase - şapte ani.
Cauze celebre, aşa cum sunt cele în care au fost deferiţi justiţiei membri ai familiei Cosma, dar şi alţi oameni politici din Prahova se rejudecă de la zero, deşi pe fond au fost date pedepse de închisoare cu executare. În alte dosare, aflate pe rolul secţiilor penale din 2016, nici măcar nu a început judecata pe fondul cauzei.
Cosma
În data de 26 mai 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis ca dosarul în care Mircea Cosma, fostul baron de Prahova, şi fiul său, Vlad Cosma, fost parlamentar PSD, condamnaţi pe fond la 8, respectiv 5 ani de închisoare cu executare, să se rejudece de la zero. Pentru că Vlad Cosma nu mai este parlamentar, instanţa competentă să judece acest dosar este acum Tribunalul Prahova. Vlad şi Mircea Cosma au fost trimişi în judecată de DNA în aprilie 2014, iar după şase ani de tergiversări încă nu există o sentinţă definitivă, ba mai mult, întreaga judecată se va relua la Ploieşti. Dosarul încă nu a primit un prim termen de judecată.
Roşca
În aceeaşi situaţie se află dosarul fostului parlamentar PNL Mircea Roşca, şi el deferit justiţiei pentru fapte de corupţie. Acesta a fost condamnat pe fond de ÎCCJ la închisoare cu suspendare. În februarie, instanţa supremă a anulat pedepsele şi a decis să trimită cauza la Ploieşti, iar ancheta judecătorească va fi reluată de la zero, tocmai pentru că Roşca şi-a pierdut calitatea de parlamentar, iar competenţa revine acum Tribunalului Prahova. Fostul deputat liberal a fost trimis în judecată de DNA Ploieşti în 2015.
Anghel
Cel mai probabil, la fel se va întâmpla şi cu dosarul în care Andreea Cosma, fost deputat PSD şi Florin Serghei Anghel, fost deputat PDL sunt judecaţi în prezent pentru infracţiuni de corupţie. Niciunul dintre inculpaţi nu mai este parlamentar, iar competenţa pentru judecare este posibil să revină Tribunalului Prahova. În primă instanţă, cei doi au primit pedepse cu executare, iar dosarul se află în apel la instanţa supremă. Cei doi au fost condamnaţi în 2018, dar abia în aprilie 2020 a început judecata la completul de 5 judecători. Următorul termen a fost stabilit în data de 15 iunie.
Ispas-Rădulescu-Saghel
Dosarul în care DNA Ploieşti i-a trimis în judecată pe Constantin Ispas, fost şef DGA Prahova, Adrian Rădulescu, fost adjunct al Poliţiei Prahova şi Emanuel Saghel, fost ofiţer BCCO se află pe rolul Tribunalului Prahova din 2016. Cauza se află de aproape patru ani în cameră preliminară, astfel că judecata pe fond încă nu a început.
Alexe
Unul dintre cele mai vechi dosare în care apar numele unor oameni de afaceri apropiaţi ai familiei Cosma se judecă încă în primă instanţă la Tribunalul Prahova din martie 2014 şi a avut până acum 180 de termene doar pe fondul cauzei. Pe 27 mai 2020 cauza a fost din nou amânată pentru readministrare de probe. Acuzaţiile sunt de evaziune fiscală, iar printre inculpaţi se află Răzvan Alexe, care apare şi în alte dosare alături de Mircea şi Vlad Cosma, dar şi Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului în perioada în care premier era Victor Ponta.
Bădescu-Ghiţă
Tergiversări sunt inclusiv în dosarele în care sunt judecaţi fostul deputat Sebastian Ghiţă şi fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. Şi acest dosar se va rejudeca la Tribunalul Prahova printr-o decizie din 5 mai 2020 a ÎCCJ. Dosarul se află în faza de judecată din 2015.